ACNEWS

Rettegett rovar ronthat rá régiónkra

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Borzalmas pusztítást okoz a mezőgazdaságban, a csípése pedig fulladozást, hányást és szédülést is okoz, ha emberre támad.
Hirdetés
Ad image

A tűzhangyákat egyes helyeken a mai napig alkalmazzák kínzásra. Az embert nyakig betemetik, majd ráeresztik az agresszív rovarokat, hogy elviselhetetlen fájdalmat okozzanak.

Ezek a hangyák már elég közel kerültek Magyarországhoz, így az afrikai tigris szúnyog, és az ázsiai lódarázs mellé, lehet még ezzel is meg kell küzdeni a közeljövőben.

Az agráriumban jelentős gazdasági veszteséget képes okozni a tűzhangya. Az agresszív faj Kínában 2004-ben tűnt fel, és az utóbbi években 12 tartományban pusztít, jelentős terméscsökkenést okozva. Kínában már állami kampányokat kell szervezni annak érdekében, hogy irtani tudják a rendkívül gyorsan szaporodó rovarkártevőt. A Dél-Amerikából származó hangyafaj a legveszélyesebb és legagresszívebb rovarok közé tartozik – írja a mezohir.hu.

De ha ez nem lenne elég, még a csípése is borzalmas. A tűzhangya mérge a vérkeringésbe jutva az embernek légzési nehézséget, hányást és szédülést okozhat. Dél-Amerikában „nadrágledobó” hangyának is hívják, ugyanis ha megszúr, olyan égési fájdalomhoz hasonlítható érzést okoz, hogy az érintettnek valóban meg kell szabadulnia a nadrágjától. Lerázni sem lehet őket egykönnyen, mert a szájszervével belekapaszkodik a bőrbe. A csípéseik nyomán nagy felületen hetek múlva is alig gyógyuló, gennyező sebek maradnak, az elfertőződés pedig akár halálos is lehet, ha nem kezelik megfelelően.

A tűzhangya első európai populációit Olaszországban Siracuse környékén találták meg. Rendkívül gyorsan szaporodik, és csak remélni lehet, hogy a téli hideget már nem fogja átvészelni. Bár, amilyen enyhék mostanában a téli hónapok, könnyen lehet, hogy túléli és egészen Európa szívébe, Magyarországra is beférkőzik.

Az ENSZ múlt héten közzétett jelentése szerint ezek az invazív fajok évente legalább 423 milliárd dollárjába kerülnek a világnak, mivel növény- és állatkihaláshoz vezetnek, veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot és súlyosbítják a környezeti katasztrófákat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés