ACNEWS

Olasz meló – össztűz alatt a migránsellenes megoldás

Olaszország hathatós intézkedést vezetett be a Földközi-tengeren érkező migránsok feltartóztatására. A megoldás működőképesnek tűnik, de össztűz zúdul rá.
Hirdetés
Ad image

Szerdán az olasz haditengerészet egyik hajójának fedélzetén 16 migráns érkezett meg az albán Shengjin kikötőjébe – számolt be a cnn. A tíz bangladesi és hat egyiptomi Líbiából érkezett a tengeren, céljuk pedig Olaszország, illetve Európa elérése volt.

A migránsokat még vasárnap vették őrizetbe különböző hajók fedélzetén. Albániába azért kerülhettek, meg Olaszország és Albánia között tavaly novemberben kétoldalú megállapodás jött létre. Ennek értelmében a Földközi-tengeren elfogott illegális bevándorlókat Albánia kész fogadni és egy menekülttáborban helyezi el őket. Itt – ellentétben az Olaszországba belépő migránsokkal – rapid eljárás keretében bírálják el az olasz hatóságok tartózkodásuk jogszerűségét és azt, hogy kaphatnak-e menedékjogot.

A hazai hosszadalmas eljárás helyett nagyjából csupán egy hónapot vesz igénybe az eljárás, amelynek során olasz bíró is meghallgatja a migránsokat. A meghallgatások internetes videóhívás keretében zajlanak, ha pedig az eljárás végén megtagadják a külföldiektől a menedékjogot, Olaszország költségén visszatoloncolják őket származási országukba.

Az úgynevezett albán off-shoring rendszer egyik elindítója Giorgia Meloni olasz miniszterelnök volt, aki e szisztémától azt várja, hogy jelentősen csökken a migránsok tömegei által az olasz hatóságokra nehezedő nyomás. Mint azt Meloni kijelentette, arra számít, hogy más európai országok is követik majd Olaszország gyakorlatát. Az ENSZ menekültügyi szervezete, azaz az UNHCR szóvivője közölte, hogy megfigyelőket állomásoztatnak majd Albániában, az esetleges jogsértések megakadályozására. Más emberi jogi csoportok határozottan elítélték az olaszok módszerét. Véleményük szerint a menekültek látótávolságon- és tudaton kívül tartása nem lehet megoldás. Az olasz hatóságok válaszul közölték, hogy 2014 óta egymillió illegális migráns érkezett Olaszországba Észak-Afrikából a Földközi-tengeren keresztül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés