ACNEWS

Olaszország már nem tesz különbséget az EU-ból és az unión kívülről beérkezők között

Eltörölték az Európai Unión kívülről érkezőkre mostanáig érvényes karantén-kötelezettséget a keddtől életbe léptetett új enyhítő intézkedések értelmében.

Hirdetés
Ad image

Eltörölték az Európai Unión kívülről érkezőkre mostanáig érvényes karantén-kötelezettséget a keddtől életbe léptetett új enyhítő intézkedések értelmében.

Az Olaszországba történő belépéshez legalább két adag, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltás kell, vagy a betegségből az érkezés előtti nem több mint hat hónapban történt felgyógyulás igazolása. Utóbbiak hiányában negatív teszteredmény kell, amelyet a belépés előtti 72 órában végzett PCR-teszt, vagy egy 48 órás antigén-gyorsteszt igazolhat. A szabályok minden hat évnél idősebb személyre érvényesek.

Március elsejétől az Európai Unión kívülről érkezőkre is ugyanazok a Covid-19 előírások vonatkoznak, mint a tagállamokból érkezőkre. A védettségi előírások teljesítése esetén nem számít már kötelezőnek a külön belépési tesztelés, valamint a karantén sem.

Azoknak, akik akár az EU-ból, akár tagállamokon kívüli országból, oltás nélkül érkeznek, a belépéskor felmutatandó negatív teszteredmény mellett 5 napot karanténban kell tölteniük.

Az olaszországi üzletekben, vendéglátóhelyeken, kulturális intézményekben, hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön kötelezőnek számít a védettségi igazolás 12 éves kortól, és ez a turistákra is vonatkozik. Az átoltottságot vagy a felgyógyulást bizonyító védettségi igazolás (Green Pass) hat hónapig érvényes, az emlékeztető oltást is tartalmazó védettségi igazolás (Super Green Pass) határidő nélküli.

Az utóbbi nyolc hétben fokozatosan csökkent a napi esetszám, amely hétfőn húszezer alá ért. Az aktív betegek száma napokon belül egymillió alá süllyedhet. A pandémia két éve alatt több mint 12,7 millió olasz betegedett meg, a halottak száma megközelítette a 155 ezret.

A húsz tartomány több mint felében megkezdték a protein-alapú Novavax oltóanyag használatát, főleg azokat várva az oltóállomásokra, akik eddig egyetlen egy oltást sem vettek fel a génbázisú vakcináktól tartva.

Mario Draghi miniszterelnök bejelentése szerint március 31-én véget ér a 2020. január végén bevezetett, és azóta folytonosan meghosszabbított egészségügyi vészhelyzet.

Keddtől a nyitott stadionok befogadóképességét 75 százalékosra, a zárt terű sportlétesítményekét 60 százalékosra növelték.

Március 10-től ismét látogathatók lesznek a családtagok a kórházakban, és újból engedélyezik az étel- és italfogyasztást a stadionokban, mozikban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés