ACNEWS

Önkormányzat: vidéki cserebere

Választás / Fotó: MTI-Balazs Attila
Választás / Fotó: MTI-Balazs Attila
A nagy városokban nem történt jelentős átrendeződés az öt évvel ezelőttihez képest. Az egyik településen elszenvedett vereséget egy másikban elhódított győzelem kompenzálta a kormányzó és az ellenzéki pártok között.
Hirdetés
Ad image

Az ellenzék elveszítette Miskolcot, ami már akkor sejthető volt, amikor kiderült, hogy nem közösen indulnak harcba Veres Pál üresen hagyott székéért, valamint meglepetésre Salgótarjánt, illetve a papírformának megfelelően Egert és Baját,

Viszont váratlanul elhódította a polgármesteri posztot a Fidesztől Szolnokon, Nagykanizsán és a nap második legizgalmasabb összecsapásával Győrben, ahol Pintér Bencének, a Momentum, az LMP és civilek által is támogatott újságírónak sikerült megbuktatnia Dézsi Csaba András polgármestert – noha a közgyűlésben elsöprő többsége lesz a Fidesznek. Igaza volt tehát győri tudósítónknak, aki szerint Dézsi doktor elmúlt ötéves teljesítményével elsősorban az ellenfeleit építette fel.

Szegeden könnyedén győzött a várost 2002 óta vezető Botka László, Szombathelyen Nemény András, Érden Csőzik László – vagyis a sikeres ellenzéki városvezetők újraválasztását semmi sem akadályozta, miként kiemelkedő eredményt ért el a fideszes Cser-Palkovics András Székesfehérváron és Balaicz Zoltán Zalaegerszegen (74, illetve 73 százalék).

Pécsen ismét győzött Péterffy Attila, a közgyűlésben azonban nem lesz könnyű dolga többséget létrehozni, és ellenzéki kézen maradt Tatabánya is. Akkugyár ide, hatalmas Tisza párti tüntetés oda, Debrecenben majdnem 50 százalékos eredményt elérve nyert újból Papp László fideszes polgármester, és nem sikerült leváltani Nyíregyháza, Kaposvár és Kecskemét kormánypárti vezetőjét sem.

A Fidesz a 19-ből 18 megyei közgyűlésben (Pest vármegye kivételével mindenhol) többségben lesz, ami nem csoda, hiszen a megyei listákra a megyei jogú városokban élők nem szavaznak, ráadásul a Tisza ebben a versengésben nem vett részt – némi szépségtapaszt nyújtva az így minden megyében képviselethez jutó DK-nak, Mi Hazánknak és a 17 megyében jelen lévő Momentumnak.

Jó néhány közepes méretű városban viszont elvesztette a polgármesteri címet a Fidesz: Mosonmagyaróváron, Keszthelyen és Hévízen éppúgy, mint Pápán, vagy a keleti országrészben Hajdúnánáson és Orosházán.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés