ACNEWS

Orbán Balázs: A migráció lehet geopolitikai fegyver

A migráció lehet geopolitikai fegyver - figyelmeztetett a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára egy szakmai beszélgetésen kedd este Budapesten.

Hirdetés
Ad image

A migráció lehet geopolitikai fegyver – figyelmeztetett a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára egy szakmai beszélgetésen kedd este Budapesten.

Orbán Balázs rámutatott: a migrációval országokat gyengíthetnek meg. Szakértők szerint a második világháború óta mintegy 70 alkalommal történhetett ilyen. „Ezt meg kell állítani!” – hangsúlyozta.

A magyar kormány figyelmeztetett erre az elmúlt években, ám az EU-ban csak most figyeltek fel rá, például miután Fehéroroszország Lengyelországba és a Baltikumba utaztatott migránsokat – mondta az államtitkár.

Kiemelte: nagy jelentősége van annak, hogy a tranzit-, illetve befogadó országok milyen üzeneteket küldenek a kibocsátó országoknak, a potenciális migránsoknak. Angela Merkel német kancellár fél évtizeddel ezelőtti mondatainak például súlyos következményük lett.

Olyan egyszerű, jól érthető, egyértelmű üzenetek kellenek, mint például, amikor egy ausztrál tábornok videóüzenetében leszögezte, hogy országába illegálisan nem lehet bejutni, ezt meg fogják akadályozni – közölte Orbán Balázs.

Megjegyezte: a jelenlegi uniós és ENSZ-szabályozás teljesen alkalmatlan ezeknek a folyamatoknak a megfékezésére. „A hiba nem a mi készülékünkben van” – fogalmazott.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2015-ben 400 ezer migráns akart átvonulni az országon rendezetlenül, s ezzel a politikának foglalkoznia kellett.

Orbán Balázs szerint amit ma látunk, az a „jéghegy csúcsa”. A migrációt kibocsátó országok rendkívül instabilak, népességmegtartó képességük csekély, ugyanakkor ugrásszerűen nő a lakosságuk, és vallási, kulturális konfliktusok vagy éppen a klímaváltozás miatt tízmilliók indulhatnak el.

Az EU-nak most „nem kéne nyitnia” – jelentette ki.

Kitért arra, a Közel-Keletről, Afrikából érkezők és a magyar társadalom között olyan nagy a kulturális különbség, hogy „kétesélyes”, sikeres lesz-e ez az integráció gazdasági, kulturális téren.

A magyar kormány a migránsok integrációja helyett a magyar családok támogatására költ – fűzte hozzá Orbán Balázs.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés