ACNEWS

2024. July 03.   |   Kornél, Soma napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Orbán Ukrajnába készül – találkozik Zelenszkijjel

Orbán és Zelenszkij a brüsszeli uniós csúcson / Fotó: Miniszterelnöki hivatal - MTI*
Orbán és Zelenszkij a brüsszeli uniós csúcson / Fotó: Miniszterelnöki hivatal - MTI*
Az ukrán sajtó szinte biztosra veszi a közeli találkozót, Zelenszkij mintha ráerősítene: gratulált Orbánnak az uniós elnökséghez. Igaz, a nevét nem írta le.
Hirdetés
Ad image

„Hatékonyságot kívánok a magyar elnökségnek közös európai értékeink, céljaink és érdekeink előmozdításában. Ukrajna, miközben halad az EU felé vezető úton, kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez, és megerősíteni Európát” – írta Zelenszkij a Twitteren  (X), de Orbán nevét nem említette.

Az EuroPravda mégis azt feltételezi, hogy a találkozóra akár már ezen a héten kerül sor kerülhet. (Bár ennek alighanem ellentmond, hogy Orbán az uniós Patrióta frankció megszervezésével van elfoglalva. De lehet, a Zelenszkij féle találkozó is épp ezt szolgálja.)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az EU nyomására lépést tegyen Kijev és Budapest kapcsolatainak javítására, írja a lap. (Miközben az EuroPravda címoldalán már ötödik napja ez áll: Orbán 11 követelése: Magyarország ismét átlépi a piros vonalakat, amikor megzsarolta Ukrajnát az EU felé vezető úton.)

Ukrán értelmezés: A magyar miniszterelnök úgy döntött, hogy a június 27-28-i brüsszeli EU-csúcson jelzi az Ukrajnával szembeni hozzáállás megváltoztatását. Orbán Viktorhoz közel álló forrás többek között bejelentette, hogy a miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij újabb találkozót szervez.

Ennek hivatalos indokaként a július 1-jén kezdődő magyar EU-elnökség kezdetét jelölte meg. Ám, mint az Európai Pravda emlékeztet, a magyar tisztviselők eddig elutasították egy ilyen találkozó lehetőségét.

„Én személyesen többször is elmondtam, hogy Orbán Viktornak Ukrajnába kellene mennie, és végre beszélnie kellene Zelenszkijjel. És remélem, hogy ez meg is fog történni” – mondta az Európai Tanács egyik tagja a European Pravdának nem hivatalosan.

Az EP szerint Orbánra nyomást gyakoroltak partnerei, akik meggyőzték arról, hogy az Ukrajnával való nyilvános konfliktus túl sokáig húzódott, és véget kell vetni neki. A magyar miniszterelnököt különösen Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök győzkörte.

Nemrég Orbán Viktor az EU-csúcs margóján megkereste Volodimir Zelenszkijt. A két vezető kezet fogott, majd feszült hangulatú beszélgetést folytattak – írja az Ukrán Pravda.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés