ACNEWS

Orbán után szörnyű sors vár az oroszokra

Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Újra terítékre kerülhetnek januárban az orosz ellenes szankciók az unióban.
Hirdetés
Ad image

Az EU-s tagállamok újra fel akarják éleszteni a vitákat az orosz szankciókról – számolt be a Politico. A lap szerint ennek oka, hogy Magyarországnak ekkor kell átadnia a soros elnökséget Lengyelországnak. Akik nem mellékesen Ukrajna egyik legnagyobb támogatói az unión belül, így szinte biztos, hogy újabb gazdasági szankciók kerülhetnek a terítékre. Olyannyira, hogy Varsó már jelezte is, hogy a hat hónapos elnökségi időszakot arra kívánja használni, hogy keményebben lépjen fel a kontinensre áramló orosz üzemanyaggal szemben, amely továbbra is a Kreml egyik legnagyobb bevételi forrása. „Az orosz energiaimport egyre növekszik. Ez rossz jel. Foglalkoznunk kell vele” – mondta Krzysztof Bolesta, Lengyelország éghajlat és környezetvédelmi minisztere.

A lengyelektől várják a csodát

Ismeretes, hogy az Európai Unió már korábban is korlátozásokat vezetett be az orosz olajra, valamint jelentősen csökkentette a vezetékes gáz beáramlását. Azonban Moszkva kihasználva a kiskapukat még mindig nagy mennyiségű fosszilis üzemanyagot értékesít világszerte. „A blokknak sürgősen át kell értékelnie a szankciós stratégiáját, hogy javítsa annak kialakítását és végrehajtását. A lengyel elnökség minden bizonnyal jó lehetőséget kínál erre” – mondta Maria Shagina, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének közgazdásza.

A kérdés azért is érdekes Magyarország szempontjából, mert több uniós tisztviselő is állítja, hogy Orbán Viktor a féléves elnökségi idejét arra használta fel, hogy leállítsa a szankciókról szóló tárgyalásokat. A tagállamok így Lengyelországtól várják a kérdésre való visszatérést. „Ukrajnában kemény tél közeleg, de egyúttal a magyar elnökség vége is. Reméljük, minden olyan kérdés, ami Magyarország konstruktívnak nem nevezhető blokkolásának áldozata lett a szükséges sürgősséggel megoldódik majd” – mondta egy uniós diplomata.

Szükség van Magyarország szavazatára

„El kell fogadnunk, hogy a szankciórendszer nem úgy működik, ahogyan kellene. Problémák vannak a cseppfolyósított földgázzal (LNG), az olajjal és bizonyos kereskedelmi árukkal” – mondta a lapnak egy másik tisztviselő. Ahhoz azonban, hogy egy új „csomagot” tudjanak bevezetni az Európai Bizottságnak javaslatot kell tennie a 27 tagállamnak. „Mindenekelőtt az EB javaslatára van szükség. Amíg ez nincs meg, nem hibáztathatjuk Magyarországot, hiszen nincs jelenleg miről beszélni” – nyilatkozta egy harmadik uniós diplomata. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy bármely új szankció bevezetéséhez szükséges a magyarok szavazata is. Függetlenül attól, hogy ők gyakorolják-e a soros elnökséget vagy sem.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés