ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Economist: ők Putyin „hasznos idiótái” Európában

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A The Economist brit hírmagazin hétfőn egy meglehetősen dicstelen listát tett közzé. Vlagyimir Putyin „hasznos idiótáit” sorolja fel. Szóba kerül Ausztria és Svájc is.
Hirdetés
Ad image

A lap felsorolja azokat a „hasznos idiótákat”, akik a Kreml narratíváját népszerűsítik Nyugaton, és ezzel Ukrajnának is ártanak. A magazin rámutat, hogy a szélsőjobb és szélsőbal pártok egységesen követelik az azonnali „békét” Ukrajnában, amely véget vetne „az orosz háborús agressziónak a meghódított és megszállt területeken”. Így elfogadják Moszkva területi nyereségét.

A számos nyugati szankció és az Ukrajnában elkövetett orosz bűncselekmények elítélése ellenére Oroszországnak még mindig sok „barátja” van Nyugaton, írja a lap.  Itt említik például Gerhard Schröder volt német kancellárt, aki nyíltan „Putyin-értőnek” vallja magát.

A hasznos idióta kifejezés azt a személyt jelöli, akit csatlósként vagy tudatlan segítőként használnak fel olyan célokra, amelyekről nem tud, vagy akinek önálló tevékenysége megfelel ennek a szerepnek, például propagandacélokat szolgál. A terminológia állítólag Leninig nyúlik vissza, aki így jellemezte a nyugati értelmiségieket.

Több európai kormányt is Putyin segítői közé sorolnak. De Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a lap szerint Putyin egyik „nyilvánvaló cimborája”, áll az első helyen. Indoklás: Orbán többször is bírálta a Ukrajna nyugat általi támogatását, és kormánya továbbra is orosz gázt importál Magyarországra. Orbán kormánya azt is megtagadja, hogy a magyar NATO- és EU-partnerek által Ukrajnának szállított fegyverek országán keresztül jussanak át.

Közvetlenül Magyarország után Ausztria is szóba kerül. Mert semlegességére hivatkozva „kivonult a harcból”. Azzal az indokkal, hogy nem NATO-tag, hanem inkább hidat akart építeni Kelet és Nyugat között. Másrészt Ukrajnának kevés támogatást kínál, de az Oroszországgal folytatott kereskedeleme jelentősen megnőtt – írja a krone.at

Görögországot is megemlítik, mert fékezte az uniós szankciókat – és nem hajlandó szigorítani az orosz olajra vonatkozó korlátozásokat. VÍlószínűleg azért, mert a görög vállalatok profitálnak a kereskedelemből. Ezzel szemben az EU-n kívüli országok, mint Törökország és Szerbia, amelyekre jóval kisebb nemzetközi nyomás nehezedik, meg sem próbálják eltitkolni az általuk Oroszországnak kínált jövedelmező kiskapukat.

Svájc is szerepel a rangsorban. Mert semlegességére hivatkozva blokkolja a fegyverszállításokat Ukrajnába; és azon Leopard harckocsikét is, amelyekben svájci alkatrészek vannak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés