ACNEWS

Orbán Viktor lehet az Európai Tanács elnöke

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A tagországok igyekeznek elkerülni, hogy Orbán Viktor túl nagy befolyást szerezzen Magyarország hat hónapos tanácsi elnöksége alatt.
Hirdetés
Ad image

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelölteti magát a júniusi európai parlamenti választásokon. Ezt Michel szóvivője is megerősítette.

Michel július közepén tervezi elfoglalni helyét az Európai Parlamentben, ha megválasztják, ami azt jelenti, hogy az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk a megüresedett tanácsi poszt utódjáról. Ha nem sikerül, akkor Orbán Viktor magyar miniszterelnök, átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét, ő vezetné az üléseket – írja a Politico.

Ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a közöttük és Orbán között – például az Unió Ukrajnának nyújtott támogatása – fokozódó feszültségre.

Miután június 6-9. között mind a 27 uniós országban megtartják a parlamenti választásokat, az európai vezetők a tervek szerint június 17-én, majd június 27-28-án ismét találkoznak. Valószínűleg ezeken a találkozókon igyekeznek majd megegyezni Michel utódjáról.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés