ACNEWS

2024. July 20.   |   Illés napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ukrajna közzé tette „Orbán cinikus levelét”

Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Orban Viktor. Fotó: MTI-Máthé-Zoltán
Az ukrán sajtó cinikus hangvételűnek minősítette Orbán Viktor levelét, amelyet az unió vezetőinek írt Putyinnal való találkozásáról.
Hirdetés
Ad image

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke oroszországi látogatása után levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, valamint az EU vezetőinek. Írásában a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásait foglalta össze. Az EuroPravda szerint pusztán az orosz propaganda békéről szóló téziseit közvetítette. A magyar miniszterelnök a levélben biztosította az uniós vezetőket, hogy „se az Európai Tanács, se az EU nevében nem terjesztett elő javaslatokat és nem nyilvánított véleményt.” Az ezzel ellentétes állításokat pedig alaptalannak nyilvánította Orbán.

Az EuroPravda az alábbaik szerint ismerteti a birtokába került levelet.

Óriási veszteségek az ukrán fronton

Az orosz elnökkel folytatott beszélgetés alapján a magyar miniszterelnök állítja, hogy Putyin hozzáállása a fronton kialakult helyzethez lényegesen eltér attól, ahogy azt Zelenszkij értelmezi. „Putyin nem említette az orosz veszteségeket. Ami azonban az ukránokat illeti, az orosz fél 40-50 ezer katonára sorolja az ukrán erők havi veszteségét, amely csak tovább nőtt az elmúlt hónapokban. Ezért is lepődött meg (Putyin – a szerk.), hogy Ukrajna elnöke elutasította az ideiglenes tűzszünetre vonatkozó javaslatokat.” – idézi a lap Orbán Viktor levelét.

Putyin nyitott a tűzszünetre

Ugyanakkor a magyar kormányfő beszámolója szerint Putyin kész fontolóra venni egy esetleges tűzszünetet. Abban az esetben, ha annak célja nem az ukrán erők titkos átcsoportosítása vagy átszervezése. A magyar miniszterelnök arra is kitért, hogy Oroszország csak a 2022 áprilisában, Isztambulban lezajlott tárgyalások során meghatározott feltételekkel hajlandó egyezkedni. „Különös tekintettel a dokumentum ötödik pontjára, amely meghatározza, milyen nemzetközi biztonsági garanciákat kell Ukrajnának nyújtania.” – számolt be a magyar miniszterelnök. Továbbá megemlítette, hogy Moszkva készen áll a Kína és Brazília közötti békejavaslatokról való beszélgetésre. Ami többek között Ukrajna és Oroszország között is béketárgyalásokat ír elő. Azonban nem esik benne szó Ukrajna területi integritása és szuverenitása helyreállításának szükségességéről.

A magyar miniszterelnök végezetül azt írta, hogy Európának békére van szüksége, hiszen anélkül nem lehetséges a gazdasági fellendülés. „Az egyre erősödő ellenségeskedés és az emberáldozatok számának rohamos növekedésének fényében az idő rendkívül fontos. Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megállítani, akkor a következő két hónapban minden eddiginél drámaibb veszteségeknek és katonai eseményeknek leszünk a szemtanúi a fronton.” – zárta a lap Orbán Viktor levelének ísmertetését..

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés