ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Orbán Viktor üzent Matolcsy Györgynek, megvan az MNB új elnöke

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Elvesztette a miniszterelnök bizalmát az Magyar Nemzeti Bank elnöke, akinek Orbán többször is odaszúrt a Facebook oldalán.
Hirdetés
Ad image

Orbán Viktor a Facebook oldalán üzente meg Matolcsy Györgynek, hogy megvan az MNB leendő elnöke. Matolcsy György jövő tavasszal veszi a kalapját, akkor ér véget a jegybankelnöki ciklusa. Már hosszabb ideje folyik a találgatás a gazdasági életben, hogy ki lesz az utódja. Ezt csak a miniszterelnök tudja. Aki a vasárnapi Facebook oldalán tett is rá utalást – írta a vg.hu.

A poszt a jövő évi békeköltségvetéssel indul, aminek már megvan a cselekvési terve. „Bemutatva, bejelentve ugyan még nincs, nem vettük még politikai munka alá, de szoktunk rá úgy utalni, mint a békeköltségvetés, ami már bent van az íróasztalfiókban. Ez nagyjából így is van, és hogyha Matolcsy elnök úr nem kényszerít rá bennünket, akkor idő előtt nem is kell előhúznunk” – fogalmazott élesen a regnáló MNB-elnökről. A megjegyzést nehéz másképp értelmezni, mint a jegybanki vezetés erős kritikája, amely a kormányzati megítélés szerint nem támogatja a fiskális politikát.

Orbán Viktor részletesen felvázolt egy új gazdasági akciótervet, csakhogy ennek előfeltételeként szabta az összehangolt gazdaságirányítást. Ezen a ponton bírálta másodszor Matolcsy Györgyöt. „Minél többet hallgatjuk a jegybankelnök urat, annál inkább az az érzésünk, mintha ezzel ellentétes irányba haladnánk, de ez csak a látszat. Valójában jó ütemben haladunk egy összehangolt gazdaságirányítási rendszer felé” –

Orbán nem rejtette véka alá, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban. Részletesen kitért a magyar gazdaságpolitikai struktúra átalakítására, ezért kikövetkeztethető az is, ki követi Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank élén. A lap mindezt úgy értelmezi, hogy a jelenlegi pénzügyminiszter, Varga Mihály lesz a jegybank elnöke.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés