ACNEWS

Orosz külügyi szóvivő: Moszkva nem hagyja válasz nélkül berlini diplomatáinak kiutasítását

Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján.

Hirdetés
Ad image

Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján.

„Berlin barátságtalan fellépése nem marad megfelelő válasz nélkül. A közeljövőben nyilatkozatot teszünk az ügyben” – írta a szóvivő.

Szerdán Berlinben életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy 56 éves orosz férfit, aki 2019-ben a német fővárosban megölte az orosz sajtóban Zelimhan Hangosvili néven emlegetett, grúz állampolgárságú csecsem emigránst. A berlini bíróság egyetértett az ügyész állításával, miszerint a gyilkosságot orosz állami megrendelésre követték el.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke újságíróknak kijelentette, hogy a két orosz diplomatának a Hangosvili-üggyel kapcsolatban történt kiutasítása és a gyilkosság állami megrendelésével kapcsolatos vádak „megnehezítik majd Moszkva és Berlin kapcsolatát”. A képviselő szerint sem a bírósági ítélet, sem a diplomaták kiutasítása nem nevezhető igazságosnak. Szerinte az eljárás politikai indíttatású volt, a bizonyítékokban pedig nagy hiányosságok voltak, ami kétségessé teszi az ítélet objektivitását.

Szluckij sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „ezzel a lépéssel megkezdődik az interakció az új összetételű német kabinettel. Zaharovára utalva azt mondta, hogy Oroszország válasza megfelelő és szimmetrikus lesz”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az ítélethirdetés után közölte, hogy Németország „a jog és a szuverenitás megsértésének” tekinti a gyilkosságot, és bejelentette az orosz nagykövetség két alkalmazottjának kiutasítását. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés