ACNEWS

Orosz támadásra készül a NATO

Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
Ukrajna naponta ezer katonát veszít Fotó: grafika
30 év után először. És ismét...
Hirdetés
Ad image

Mi a teendő, ha Vlagyimir Putyin hirtelen megtámadja a NATO-t? A védelmi szövetségnek még nincs rá konkrét terve. Ezen most változtatniuk kell.

A hidegháború több mint 30 évvel ezelőtti vége óta, most először a NATO Oroszország támadására készül. Ennek megfelelően titkos katonai terveket akarnak jóváhagyni a tagországok állam- és kormányfői a litván fővárosban, Vilniusban júliusban tartandó csúcstalálkozón. Erről a Reuters hírügynökség számolt be.

A tervek nyilvánvalóan azt hivatottak meghatározni, hogyan reagáljon a NATO egy orosz támadás esetén. A Reuters szerint ilyen tervek a hidegháború vége és a Szovjetunió összeomlása óta nem léteztek. Most azonban a NATO ismét jelentősen növelni akarja a készenléti állapotát.

Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke a hírügynökségnek azt mondta: „Fel kell készülnünk arra, hogy bármikor konfliktus keletkezhet.”

A NATO egészére kiterjedő átfogó terv mellett különböző regionális terveket is ki kell dolgozni. Ezzel iránymutatást kívánnak adni az egyes államoknak arra vonatkozóan, hogy a fegyveres erők felszerelését és a logisztikán belüli folyamatokat hogyan kell fejleszteni és modernizálni.

Jens Stoltenberg NATO-főnök azt mondta a Reutersnek: „A szövetségesek ezután pontosan tudni fogják, milyen erőkre és képességekre van szükségük támadás esetén, beleértve a pontos helyszíneket és egyéb terveket is.”

Hogy pontosan hogyan néznek ki a tervek, az szigorúan titkos.

Egy dolog világos: a hadviselés jelentősen megváltozott a hidegháború vége óta. A NATO már nem számít nagyszabású támadásokra. A nukleáris fegyverek nagyarányú alkalmazása is háttérbe szorul. Ehelyett a Reuters szerint a NATO regionális támadásokra, hiperszonikus rakéták bevetésére és kiberháborúra készül.

Tavaly júniusban a NATO úgy döntött, hogy jelentősen növeli a gyorsreagálású erők számát. A NATO intervenciós ereje mintegy 40 000 katonából áll. A jövőben több mint 300 000 katonának kell lennie.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés