ACNEWS

Putyin döntött: a 70 éveseket is behívhatják

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
Putyin nyomására az orosz parlament 70 éves korig meghosszabbította azt az életkort, amelyben a férfiak mozgósíthatóak a hadseregben való szolgálatra.
Hirdetés
Ad image

Tavaly szeptemberben Oroszország bejelentette a második világháború óta első mozgósítását. Több mint 300 000 volt katonát hívott be egy gyakran kaotikus sürgősségi sorozás keretében, hogy támogassa az ukrajnai háborút, amely sokkal hosszabb és kimerítőbb volt, mint amire Moszkva számított. Már most is emelte a kötelező katonai szolgálatra behívható férfiak felső korhatárát 27-ről 30 évre, és sokkal nehezebbé tette a fiatal férfiak számára, hogy a behívópapírokat osztogató toborzók elől kitérve elkerüljék a sorozást.

A napokban elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy azok a férfiak, akik további kötelezettség nélkül teljesítették a kötelező szolgálatot, kategóriájuktól függően 40, 50 vagy 55 éves korukig mozgósíthatóak legyenek – közölte honlapján az Állami Duma, vagyis a parlament alsóháza. A korhatárt minden esetben öt évvel emelték meg.

Oroszország „mozgósított tartalékot” is fenntart azokból a férfiakból, akik jelentkeztek, hogy a kötelező vagy hivatásos szolgálatuk lejárta után rendszeres katonai kiképzésben és ösztöndíjban részesüljenek. Az új törvény azt jelenti, hogy e tartalékból a legmagasabb rangúakat 65 helyett 70 éves korukig, a többi rangidős tisztet 65 éves korukig, az altiszteket 60 éves korukig, a többieket pedig 45 helyett 55 éves korukig lehet visszahívni – írja a Reuters.

Szergej Sojgu védelmi miniszter kijelentette, hogy 1,15 millióról 1,5 millióra tervezi növelni a szolgálatban lévő harciállomány – hivatásos szerződéses katonák és sorkatonák – alaplétszámát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés