ACNEWS

Orosz vagyonból veszik a fegyvereket Ukrajnának

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az EU megállapodott a befagyasztott orosz vagyon sorsáról. Az összegnek csak a 10 százalékából fogják a segélyeket finanszírozni.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Unió megállapodott arról, hogy lefoglalják a korábban befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget – fegyverekre és az Ukrajnának szánt segélyek finanszírozására fogják fordítani. A döntés kompromisszumos megoldás, ezzel akarják elsimítani az adózási és összegkezelési kérdésekről szóló vitákat Brüsszelben. Ahol a vagyon jelentős része megtalálható. Az Euroclear 191 milliárd euróval rendelkezik az orosz központi bank 260 milliárd eurójából, amelyet még 2022-ben fagyasztottak be. Februárban derült ki, hogy 4,4 milliárd euró kamat gyűlt össze, amiből a belga kormány 1,085 milliárdot kap majd. Az Ukrajnára vonatkozó összeget még nem lehet tudni pontosan, de a Guardian információi szerint júliusra várhatóan kiderül.

Az EU hosszas huzavona után döntött úgy, hogy a hasznot az ukránoknak adják, és Moszkvának nincsen törvényes joga ehhez az alaphoz. A megállapodást azonban jelentősen hátráltatta, hogy a döntéshozók is megoszlottak a kérdéskörben, amihez még hozzájött az Euroclear rendkívül magas kezelési díja, illetve Belgium 25 százalékos vállalati nyereségadója is. Azaz a fent említett 1,085 milliárd euró. Azonban egyes források szerint Belgium kész fontolóra venni egy önkéntes tervezetet, hogy 2025-től az adókat Ukrajnának utalják át.

A belga állam már most is hozzájárul az Ukrajnának szánt fegyverek vásárlásához, de más uniós országok arra jutottak, hogy az orosz vagyonból származó bevételnek Belgium rendszeres ukrajnai támogatását kellene kiegészítenie. És nem helyettesítenie. A tagállamok közötti feszültséget pedig ez az érvelés okozta leginkább. Az egyik uniós diplomata a nyereséget „Belgium számára adott váratlan adóként” jellemezt. „Ez egy kicsit igazságtalan, mert senki másnak nincs orosz pénze az Ukrajnának nyújtott segélyek kifizetésére”- mondta. A szerdai találkozón a diplomaták az Euroclear kezelési díját is 0,3%-ra csökkentették az eredetileg javasolt 3%-ról.

A kompromisszumos megoldás keretében az EU-tagállamok úgy döntöttek, hogy a váratlan bevétel 90%-át fegyverekre fordítják Ukrajnának, a fennmaradó 10%-ot pedig nem halálos segélyekre, ez a felosztás olyan országokat hivatott megnyugtatni, mint Írország, Ausztria és Magyarország, amelyek nem tudnak vagy nem akarnak fegyvereket finanszírozni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés