ACNEWS

Oroszország állhat a Havanna-szindróma hátterében

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Évek óta amerikai diplomaták százai panaszkodnak rejtélyes egészségügyi problémákra. Sokan az orosz katonai hírszerzést okolják az un. Havanna-szindrómáért.
Hirdetés
Ad image

2016 óta az amerikai kormány alkalmazottai többször panaszkodtak rejtélyes betegségekre, többek között fejfájásra, halláskárosodásra, szédülésre és hányingerre. Az esetek annak idején „Havanna-szindróma” néven váltak ismertté, mivel elsőként a kubai fővárosban élő amerikai diplomaták panaszkodtak nyilvánosan ilyen tünetekre.

Később Kínából, Kolumbiából, Ausztriából és más országokból is jelentettek eseteket. A panaszok okát azóta is vitatják. Több médium új kutatása most az incidensek és az orosz titkosszolgálat, a GRU közötti kapcsolatot gyanítja.

Célzott támadások a panaszok mögött

Röviddel az első kubai esetek ismertté válása után az amerikai kormány nem zárta ki, hogy a nagykövetség ellen hanghullámokkal vagy hasonló sugárzással támadnak. Azóta az amerikai hírszerző ügynökségek állítólag jóval több mint ezer „rendellenes egészségügyi esetet” vizsgáltak meg tucatnyi országban. A szolgálatok 2022-es és 2023-as jelentéseiben azonban változott az értékelés: „szerintük nagyon valószínűtlen, hogy külföldi támadás áll a tünetek mögött. Ehelyett a bejelentett panaszok valószínűleg már meglévő állapotok, más betegségek vagy környezeti tényezők következményei voltak” – áll a jelentésben.

A Der Spiegel a 60 Minutes című amerikai befektetési magazinnal és a The Insider című orosz online portállal közösen végzett kutatása most megint más következtetésre jutott: a tünetek okaként az orosz katonai hírszerző szolgálat, a GRU különleges egységét gyanítják.

A médiacsoportok több éven át kutatták a „Havanna-szindróma” hátterét. A legígéretesebb nyom Oroszországba vezetett. A geolokációs adatok és telefonkapcsolatok elemzése kimutatta, hogy a szabotázsra szakosodott GRU 29155-ös egységének tagjai több alkalommal is olyan helyeken jártak, ahol amerikai diplomaták vagy hozzátartozóik röviddel később egészségügyi problémákra panaszkodtak – írja a ZDF.

Hozzáfértek az egység egykori parancsnokhelyettesének, Ivan Terentyevnek az e-mailjeihez is. Ebben az újságírók találtak egy projektet, amelynek célja „a nem halálos akusztikus fegyverek lehetséges felhasználásának kutatása a városi területeken végrehajtott harci műveletekben” volt. A szakértők az elektromágneses hullámokat tartják a „Havanna-szindróma” tüneteinek egyik lehetséges magyarázatának. Egy másik jel arra utal, hogy az érintettek közül sokan munkájuk során kapcsolatban álltak Oroszországgal.

Mit tudunk a 29155-ös különleges egységről?

A 29155-ös egység, az orosz katonai hírszerző szolgálat, a GRU különleges egysége. A 2008-ban alapított csoport titkos műveletekre, szabotázsra, államok destabilizálására és külföldi merényletekre specializálódott. A 29155-ösök tevékenységét gyakran nehéz bizonyítani, és az orosz kormány tagadja létezését.

A Bellingcat oknyomozó platform kutatása számos merényletet és támadást tudott az egységnek tulajdonítani. Ezek közé tartozik a Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya ellen az Egyesült Királyságban, Salisburyben elkövetett mérgezéses támadás, valamint egy bolgár fegyverkereskedő megmérgezése 2018-ban. Az egységet azonban olyan országok, mint a Moldovai Köztársaság szisztematikus destabilizálásával is vádolják. A csoport állítólag szerepet játszott a 2016-os montenegrói sikertelen puccsban is.

Valójában már két évvel a kubai események előtt is voltak jelek szokatlan egészségügyi panaszokra Németországban. Marc Lenzi amerikai diplomata 2014-ben kormánya megbízásából Frankfurt am Mainban járt. A Der Spiegelben több olyan esetről is beszámolt, amelyekben az érintettek egy része eszméletlenül össze is esett. Médiaértesülések szerint a GRU egységének tagjai Frankfurtban tartózkodtak akkoriban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés