ACNEWS

Orvosi figyelmeztetés: két év után csap le a halál a Covid-túlélőkre

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Sokan el is felejtették már a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk…
Hirdetés
Ad image

Akit az elmúlt két évben megfertőzött a Covid, súlyos és végzetes következményekkel számolhat – egy a Nature Medicine-ben megjelent kutatás szerint.

Az új amerikai kutatások azt mutatják, hogy bárki, aki megfertőződött, nagyobb halálozási kockázatal néz szembe két éven belül, mint az, aki nem volt koronavírusos.

A friss tanulmány azt is kimutatta, hogy a fertőzés után két évvel nagyobb az esély a halálozásra azoknál, akik kórházba is kerültek a vírus miatt. És nagyobb a kockázata a súlyos egészségügyi problémáknak, például a tüdőbetegségnek és a cukorbetegségnek is.

A fertőzést követő két év elteltével azonban csökken a halálozás kockázata – írja a tanulmány alapján a Borsonline.

A tudósok szerint, azoknál a betegeknél, akiket nem vittek kórházba a vírus miatt, mindössze hat hónapra van szükség ahhoz, hogy a halál kockázata már ne legyen jelentős. Ám továbbra is több mint 20 egészségügyi probléma sújthatja a kigyógyultakat – például szív- és érrendszeri, véralvadási, gyomor-bélrendszeri problémák, cukorbetegség és vesebetegség.

A Covid nem feledkezett meg róluk. Még mindig pusztítást végez a testükben – fogalmazott a tanulmány szerzője, dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa.

Mindeközben Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist – közölte az MTI. A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet – láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség – okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés