ACNEWS

Összeomlott az infláció – csak még a zsebünk nem tud róla

MTI/Bruzák Noémi
MTI/Bruzák Noémi
Januárban 3,8 százalékos volt az infláció. Erre reagálva Nagy Márton azt mondta, hogy gyakorlatilag összeomlott, s már nem jelent problémát.
Hirdetés
Ad image

2024. januárjában a fogyasztói árak 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a KSH friss adatai szerint. Az élelmiszerek ára ezen belül 3,6 százalékkal emelkedett, miközben a sajtok ára 15,6 százalékkal, a tejé pedig 10,2 százalékkal nőtt. Azt azonban kifejezetten sokkoló látni, hogy 2023 januárja óta 38,2 százalékkal lett drágább a cukor.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonban kifejezetten örül a jelek szerint a friss adatsornak. Elmondása szerint ugyanis mostantól nem kell olyan problémákon aggódunk, mint az infláció. Ennek oka Nagy Márton szerint az olyan célzott kormányzati intézkedések, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózások.

„Mindössze egy év leforgása alatt az infláció gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából” – kommentálta Nagy Márton a januári adatokat az MTI-nek.

A miniszter kifejtette, hogy szeptembertől újra növekedésnek indulhat majd a reálbér, egyszóval többet fog érni a jövedelmünk. A béremeléseknek és az alacsony inflációnak köszönhetően pedig 2024-ben akár 6 százalékkal is nőhet a reálbér.

„Az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány már minden erejével az előtte álló év fő feladatára, a gazdasági növekedés helyreállítására fókuszál. A dinamikus, 4 százalék körüli GDP növekedés eléréséhez tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást, a beruházási rátát 25 százalékos szint felett kell tartani, illetve a fogyasztói bizalom erősítésével és az óvatossági motívum oldásával helyre kell állítani a lakossági fogyasztást” – hangsúlyozta Nagy Márton.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés