ACNEWS

2024. September 29.   |   Mihály napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ötmillió japánt menekítettek ki a Shanshan tájfun miatt

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Emberek milliói kénytelenek elhagyni otthonukat, miután Japán délnyugati részére lecsapott a Shanshan tájfun.
Hirdetés
Ad image

Emberek millióit utasították otthonaik evakuálására, mivel a Shanshan tájfun csütörtökön erős széllel és özönvízszerű esővel sújtotta Japán délnyugati részét, kiiktatva az áramszolgáltatást, akadályozva a légi közlekedést, és bezárásra kényszerítve a nagyobb gyárakat.

Eddig legalább három ember vesztette életét, és sokan megsérültek a hatóságok figyelmeztetése szerint a térségre valaha lecsapó egyik legerősebb viharban. A Toyota a vihar miatt felfüggesztette valamennyi hazai üzemének működését. Míg a Nissan és a Honda, valamint a Renesas, a Tokyo Electron és a Rohm szintén ideiglenesen leállította a termelést néhány gyárban.

A tájfun, amely másodpercenként mintegy 180 km/órás széllökésekkel rombol, elég erős volt ahhoz, hogy mozgó teherautókat is elsodorjon. A Kyushu Electric Power Co. szerint ma délutánra több mint 200 ezer háztartás maradt teljesen áram nélkül. Ennek ellenére a cég atomerőművénél a vihar szerencsére nem okozott károkat – írja a Reuters.

Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tájfunnal kapcsolatos incidensekben három ember meghalt, egy pedig eltűnt. 45 sérültről lehet tudni. A meteorológiai hivatal szerint a vihar a hétvégére elérheti Tokiot. A hatóságok több mint 5,2 millió embert evakuáltak országszerte. Több légitársaság törölte a járatait, a szállodák nem fogadnak vendégeket. Helyette rászorulókat szállásolnak el. Ezzel párhuzamosan több száz busz- és kompjárat sem üzemel, valamint számos területen felfüggesztették a vonatok közlekedését is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés