ACNEWS

Pánik a tévévita után: Bidennek azonnal mennie kell

Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Joe Biden / Fotó: Shutterstock
A demokraták pánikba estek. A közvéleménykutatók szerint a nézők 67 százaléka Trumpot hozta ki győztesnek.  
Hirdetés
Ad image

Atlantában került sor az első 90 perces televíziós vitára Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump között. A jelöltek megvitatták a világháború kilátásait, az ukrajnai konfliktust, az amerikai gazdaság problémáit, a viták nem nélkülözték a kölcsönös vádaskodásokat. Biden dadogott, a demokraták máris kudarcnak nevezték beszédét.

Az eseményt a CNN szervezte. Az Egyesült Államok történetében először a stúdióban, ahol a vitát tartották, nem voltak nézők, csak operatőrök és moderátorok.

A világháború kilátásai

Trump megjegyezte, hogy a világ nagyon közel van a világháborúhoz Biden politikája miatt. A demokrata politikus azzal válaszolt, hogy egy ilyen konfliktus azután kezdődne, ha „Oroszország elfoglalná Kijevet”. Trump hozzátette, hogy Ukrajna vesztese az Oroszországgal való konfliktusnak. A volt amerikai elnök a Fehér Házba való visszatérése, eskütétele előtt az ukrajnai konfliktus megoldását ígérte.

Az vita során mindketten hétszer mondták ki Putyin nevét. Trump emellett 16-szor említette nevén Oroszországot, míg Biden egyszer sem.

Mentális képesség

Elsőként Biden sértegette ellenfelét, Trumpot „lúzernek és vesztesnek” nevezte. Meg bolondnak és hazugnak.

A republikánus politikus viszont annak a félelmének adott hangot, hogy ha a demokrata ősszel ismét megnyeri a választásokat, akkor „semmi sem marad az Egyesült Államokból”. Trump emellett Bident „az amerikai történelem legrosszabb elnökének” nevezte. Az Egyesült Államok „a pokolban él” – tette hozzá.

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, hogy fizikai egészsége kiváló, és azt javasolta jelenlegi utódjának, Joe Bidennek, hogy vizsgáltassa meg szellemi képességeit.

Infláció

Joe Biden és Donald Trump a gazdaságról is beszélt, a jelenlegi elnök azzal vádolta elődjét, hogy káoszt hagyott maga után, a volt államfő pedig azt mondta, hogy az ország még soha nem élt olyan jól, mint az ő idejében.

Trump szerint a gazdaság és különösen a munkaerőpiac növekedése, amellyel Biden dicsekedett, csupán helyreállító hatású, míg az infláció „megöli az országot”.

Izrael és a Kína

Biden úgy viselkedik, mint egy „nagyon rossz és gyenge palesztin” Izrael támogatásának kérdésében – mondta Trump. Szerinte Bidennek hagynia kellene, hogy Izrael „végigvigye” a Gázai övezetben a palesztin Hamász mozgalom elleni harc kérdését.

A volt amerikai elnök azzal vádolta riválisát, hogy pénzt fogad el Kínától. „Ő egy mandzsúriai jelölt. Kínából kap pénzt” – mondta Trump.

Klímaváltozás

Biden az emberiség létét fenyegető egyetlen veszélynek nevezte a klímaváltozást, és egyenesen azzal vádolta riválisát, hogy tétlenkedik a kérdésben.

„Az emberiséget fenyegető egyetlen egzisztenciális veszély az éghajlatváltozás. És ő (Trump – a szerk.) nem tett semmit ellene” – mondta Biden.

A vita lezárása

„Minden nézőt megkérdezek itt…” – szólt Biden a stúdióhoz záróbeszédében, ahová az operatőrökön kívül valójában senkit nem engedtek be. Beszéde utolsó része zavaros volt és tele volt szünetekkel.

Pánik a demokratáknál

Közvetlenül a vita vége után a CNN arról számolt be, hogy a demokraták pánikba estek Biden beszéde után. A csatorna elemzői egyenesen azt mondják, hogy Bident nehéz a párt jelöltjeként bemutatni, és hogy kedvezőtlenül néz ki Trumppal szemben. Többen hozzátették: azonnal mennie kell. Ugyanakkor az amerikai média szerint a hivatalban lévő elnök megfázva érkezett a vitára, ezért volt rekedt a hangja, amire sokan felfigyeltek.

(BlicK, CNN, Ria, Krone, NyPost nyomán)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés