ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pánikban Európa: Bécs már víz alatt, embereket ölt az ítéletidő

Fotó: Kacs Dávid
Fotó: Kacs Dávid
Bécs már víz alatt, helikopterrel mentiek az embereket, közben megérkezett az ítéletidő Magyarországra is.
Hirdetés
Ad image

Pánikban ég fél Európa az ítéletidő miatt, Bécs már víz alatt, Ausztriában helikopterrel mentik az árvíz elől menekülő embereket – adta hírül az  Index. Bécsben az utcákon hömpölyög a szennyes ár, Lengyelországban és Romániában pedig embereket ölt az ítéletidő. Romániában az ország keleti részében pusztító áradások Galac megyében egy újabb, összesen 5 halálos áldozatot követeltek. A térségben 28 településen 5 ezer háztartást veszélyeztet az árvíz. Számtalan embert kimenekítettek, számukra Slobozia Conachi és Pechea településen 400 férőhelyes táborokat hoztak létre.

130 km-es széllökést mértek

Eközben Ausztria felől az évszázad legnagyobb árvize közeledik a Dunán Budapest felé. A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök személyesen ellenőrizte a gáton a védekezést. Tegnap éjjel az Észak-Dunántúlt megtépázó vihar nyomában több Győr-Moson-Sopron vármegyei városban is áramkimaradások voltak. Az áramszolgáltatás visszaállításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A hidegfrontot rendkívül erős légmozgások kísérték. Szombat  este egy északnyugat-délkelet irányban helyenként 130 kilométeres széllökést is mértek. Ugyanakkor jelentős mennyiségű csapadék hullott.

„A legnagyobb nehézséget a jelentősen felázott talajban a viharos szél által kidöntött fák okozzák. Sok helyen gallyazó csapatok dolgoznak, hogy a hálózatra dőlt fákat leemeljék a vezetékekről. Miután ők végeztek, átadják a munkaterületet a szerelőknek, ekkor tudják az szakemberei a hálózat sérüléseit kijavítani” – válaszolta az EON az 24 kérdésére.

Három városban elment az áram

Mint írták, Mosonmagyaróvárt több áramhálózati hiba is érintette szombat este és vasárnap délelőtt, ezek mindegyikét javították már a szerelői. Itt vezetékre dőlt fák – a többi között 18 méteres kőris és akácfa – és viharban kitört oszlop okozott áramkimaradást. Kőszegen szombaton este egy 15 méter magas fűzfa dőlt a hálózatra és leszakította a vezetéket. Az éjszaka folyamán a hibát helyreállították az E.ON szakemberei, éjjel 2:30 óta mindenhol van áram. Csornán hajnali kettőkor szintén vezetékszakadás okozott áramkimaradást, ezt is fára dőlés idézte elő, a helyreállítás itt is megtörtént. E mellett jelenleg még Győr környéki kisebb településeket érintő javítások zajlanak” – fogalmaztak, megköszönve az érintettek türelmét a helyreállítás idejére.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés