Egy 9 millió évvel ezelőtti, vadparadicsommal való „kaland” állhat a krumpli születésének háttérben – állítják kínai és brit kutatók a Cell folyóiratban megjelent friss tanulmányukban.
9 millió évvel ezelőtt született a krumpli
Egy nemzetközi kutatócsoport 450 különféle vad és termesztett burgonyafaj génállományát vizsgálta meg, és a genetikai jelek alapján arra jutottak, hogy a burgonya egy ősi vadparadicsom és egy Etuberosum nevű, gumót nem növesztő növény természetes kereszteződéséből jött létre, nagyjából 9 millió évvel ezelőtt.
„Megfejtettük, honnan származik a burgonya. A gumó kialakulása hatalmas előnyt jelentett a zordabb környezetben, robbanásszerű fajképződést indított el, és ez vezetett a ma is ismert burgonyafajták sokféleségéhez.”
– mondta a kutatás vezetője, Sanwen Huang, a Kínai Trópusi Mezőgazdaságtudományi Akadémia elnöke.
A paradicsom és az Etuberosum szerelemgyereke
A kutatók azt is feltérképezték, hogy pontosan mely gének járultak hozzá a gumóképződéshez. Ez alapján kiderült: a paradicsom-ős az SP6A nevű mesterkapcsoló gént adta át, amely elindította a gumók képződését, míg az Etuberosum az IT1 gént szolgáltatta, amely a föld alatti szárak növekedéséért felelős. Ha bármelyik gén hiányzott volna, a burgonya sosem fejlődött volna olyan formára, amilyenben ma ismerjük.
„Olyan ez, mint egy pakli kártya újrakeverése. A hibridizáció során új genetikai kombinációk jönnek létre. Szerencsés véletlen, hogy ez a két kulcsgén pont egyesült – ebből született a gumós burgonya.”
– fogalmazott Dr. Sandy Knapp, a londoni Természettudományi Múzeum botanikusa, a kutatás egyik társszerzője.