ACNEWS

2024. July 15.   |   Henrik, Roland napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Patikanyitás: meglepő fordulat várható

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Végre megfordulni látszik a trend, miszerint egyre-másra szűnnek meg a patikák országszerte. Ezt látszik orvosolni az új rendelet.
Hirdetés
Ad image

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023-ra csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma. Tavaly ugyanis 2343 patika volt elérhető, míg 2022-ben 2360 volt, 2014-ben vagyis10 évvel ezelőtt 2388 volt ez a szám. A Pénzcentrum beszámolója szerint a pandémia volt az utolsó olyan év, amikor a gyógyszertárak száma növekedett, nem fogyott. Ami nem csoda, hiszen a szektor sok kihívással küzd. Ott az infláció, az energiaválság, a működést nehezítő jogszabályok és a munkaerőhiány, hogy csak párat említsünk. Éppen ezért is jó hír, hogy egy május óta érvényes jogszabályi könnyítés megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését.

A KSH adatai alapján tavaly, vagyis 2023-ban összesen 2260 közforgalmú gyógyszertár működött az országban, továbbá 613 fiókpatika és 142 kézi gyógyszertár látott el lakossági forgalmat. Intézeti – jellemzően kórházakban működő – gyógyszertárból 95-öt számláltak – 83 bonyolított lakossági forgalmat. Mindent egybevetve tehát 2343 helyen juthatott a lakosság patikai ellátáshoz az országban. A patikák számának csökkenő tendenciája azonban folytatódott.

Az átalakulás azonban a küszöbön van, hála a májusi rendeletnek. Ez alapján ugyanis a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is folytathatja, helyette szakasszisztens vezetheti a patikát. Ennek feltétele, hogy a gyógyszerész 15 percen belül elérhető legyen, és távközlési eszközökkel a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, mind a gyógyszertár alkalmazottja, mind a beteg részére felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad. Ez a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének korábbi nyilatkozata szerint segít rövid és középtávon megállítani a patikák számának csökkenését. Hosszútávon pedig hozzájárulhat az újabbak nyitásához is.

Sok, kisebb városban, faluban, amit főleg idősek laknak ugyanis az elmúlt években egyre több gyógyszertár zárt be. Azonban azzal, hogy nem kell mostantól minden patikában a gyógyszerésznek ottlennie és elegendő az ügyelet, nagy rá az esély, hogy ezek az intézmények újfent kinyithassanak. Ezzel pedig, ahogy a fentiekben is írtuk, újfent növekedésnek indulhat a patikák száma Magyarországon.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés