ACNEWS

Peking „összezúzott koponyákkal” fenyegeti Tajvant

Kína hadihajó / Fotó: Shutterstock
Kína hadihajó / Fotó: Shutterstock
Az új tajvani elnök, Lai Csing Te beiktatása után Kína eszkalálja a helyzetet. A sziget függetlenséget támogatók vérének kiontásával fenyegetőzik Peking - nagyszabású hadgyakorlatot is tartanak Tajvan körül.
Hirdetés
Ad image

„A függetlenségi erők összezúzott koponyával és vérben fogják végezni„, miután szembe kerülnek Kína „a Tajvannal való teljes egyesülés nagyszabású projektjével” – mondta csütörtökön Pekingben Vang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő. A Tajvan körüli jelenlegi kínai hadgyakorlatokat „komoly figyelmeztetésnek” nevezte.

A kínai hadsereg is harcias hangot ütött meg: az újabb hadgyakorlat „egyben súlyos büntetés a tajvani szeparatista erők számára és komoly figyelmeztetés a külső erők beavatkozása és provokációja ellen” – mondta Li Hszi tengerészgyalogos ezredes.

A hadsereg, a haditengerészet és a légierő péntekig tart gyakorlatokat Tajvan környékén. A kínai hadsereg állítólag a közös harckészültséget akarja gyakorolni a tengeren és a levegőben, valamint kulcsfontosságú célpontok megtámadását. A hajók és repülőgépek észak, dél és kelet felől közelítenék meg Tajvant „járőrözés” céljából, és több környező szigetet is megközelítenének, például Kinmen szigetét, amely csak néhány kilométerre van a kínai szárazföldtől.

Csang Csi katonai szakértő a kínai állami televízióban azt mondta, hogy Kína Tajvan blokádját szimulálja. A hadsereg azt gyakorolja, hogyan állítsák le az energiaimportot, „mint Tajvan „mentőövét”, hogyan vágják el a tajvani politikusok menekülési útvonalait, és akadályozzák meg a szövetségesek, például az Egyesült Államok Tajvant segítő támogatását.

A tajvani védelmi minisztérium „irracionális provokációként” ítélte el a hadgyakorlatot, amely veszélyezteti a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását. A tajvani erőket a tengeren, a szárazföldön és a levegőben azért küldték, hogy „a szabadságot és a demokráciát gyakorlati akciókkal védjék”.

Az eszkaláció hátterében Lai Csing Te tajvani elnök múlt hétfői beiktatása áll. Az általa vezetett Demokratikus Progresszív Párt (DPP) januárban megnyerte az elnökválasztást, és támogatja a tajvani függetlenséget, bár Lai még nem jelezte, hogy ezt hivatalosan is ki kívánja nyilvánítani. A Pekingben kormányzó Kommunista Párt szeparatizmussal vádolja a DPP-t.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés