ACNEWS

Minden nyugdíjas erre a hírre várt

Nem elég a 13. havi nyugdíj. /Fotó: Pixabay
Nem elég a 13. havi nyugdíj. /Fotó: Pixabay
Már évközben is jövet a nyugdíjkorrekció, mert a 13. havi juttatás nem tudja ellensúlyozni az inflációt.
Hirdetés
Ad image

A kormány eddig 15%-kal emelte a nyugdíjakat, ugyanis szerintük idén ekkora lesz az infláció. Ez az előrejelzés került be a költségvetési törvénybe is.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint azonban ezt a mértéket a nyugdíjasszervezetek és az összes érintett nyugdíjas hitetlenkedve fogadja. Már csak azért is, mert az infláció valójában, már az első három hónapban 26% fölött volt.

Vagyis a 15 százalékos januári emelés – még ha ideszámítjuk a februárban kézhez kapott 13. havi nyugellátást is – nem képes ellensúlyozni ezt a nagyon magas nyugdíjas inflációt – írja az infostart.

„A korrekció körülbelül 4-5 százalék mértékű lehet, de előfordulhat, hogy két részletre elosztják, nyár közepén és novemberben is emelhetnek” – mondta Farkas András.

Az elmúlt két évben a nyári hónapokban volt évközi rendkívüli korrekció. A nyugdíjtörvény egy novemberi újabb felülvizsgálatot is előír. Ha még az esetleges időközi korrekcióval együtt sem érné el az emelés az infláció mértékét, akkor visszamenőlegesen, január 1-jétől kell újabb plusz pénzt számolni és utalni.

„A beígért inflációcsökkenést – azt, hogy az infláció mértéke akár egy számjegyű is lehet az év végére – a nyugdíjasok semmilyen módon nem érzik. Az ő költségvetésük ugyanis nagyon kemény korlátokkal rendelkezik, hiszen nem tudnak kiegészítő jövedelmekre szert tenni, és ezért amikor az élelmiszerárak 40 százalék fölötti inflációjával naponta szembesülnek, akkor úgy érzik, hogy az ők eddigi 15 százalékos emelésük messze nem elégséges” – mondta a nyugdíjszakértő.

Összegezve: Az emelést, a tényleges inflációhoz kell mérni. Ebből kifolyólag pedig a nyugdíjasok biztosan számíthatnak még évközben korrekcióra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés