ACNEWS

Pénzeső hullott a parlamenti képviselőkre

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A képviselők bére legalább bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktor fizetése pedig akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet jövőre.
Hirdetés
Ad image

Az éves infláció 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek.

A parlamentben azonban nem kell attól félni, hogy elértéktelenedik a fizetés. Egy öt éve hozott törvénymódosítás értelmében ugyanis az alapfizetésüket az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg.

Ha az idei évben valóban 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor:

  • A képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd’ bruttó 1,78 millió forintra.
  • Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene – írja az rtl.hu.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés