ACNEWS

Pofátlanul csalnak a magyar munkaadók

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A leggyakrabban az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban trükköznek.
Hirdetés
Ad image

A minap jelentek meg a foglalkozás-felügyeleti ellenőrzések eredményei, ami a tavaly január és szeptember végi közötti időszakot vizsgálta. A hatóságok ezalatt 11 ezer munkáltatót vettek górcső alá meg, eközben a cégek 67 százalékánál fedeztek fel valamilyen munkaügyi jogsértést. Kiderült, több mint 40 ezer munkavállalót érte valamilyen hátrány – számolt be az economix.hu.

Az ellenőrzött munkavállalók a dolgozóik 15,67 százalékát, azaz körülbelül 6300 főt nem jelentettek be. Ez az adat bár csökkenést mutat némileg (2022-ben 16,5 százalék volt), azonban még így is az elmúlt 12 év harmadik legrosszabb adata lett. Még mindig sok a fekete munkás.

Az talán nem meglepetés, hogy mely szektorokban a legnagyobb a be nem jelentett munkások száma. Az építőipar és a vagyonvédelem kiütéssel győzött ezen a nem túl nemes versenyen: itt a szabálytalanul foglalkoztatottak aránya 25 és 23 százalék közötti. Őket követi szorosan a vendéglátás, ahol 10 százalék volt ez a szám, míg a kereskedelemben dolgozók 9,27 százalékát érintette a szabálytalan foglalkoztatás.

A cégek azonban ezzel a spórolási módszerrel hatalmas összegeket kockáztatnak, annak ellenére is, hogy a jelentés szerint az esetek 70 százaléka szankció nélkül ér véget. De még így is 934 millió forintnyi bírságot fizettek be 2023. első háromnegyed évében.

Ebből egyébként 309 millió forintot az építőipari vállalkozásoknak kellett kicsengetnie, míg a vendéglátásra 100 millió forintnyi összeget szabtak. A feldolgozó- és a gépiparnak 89 millió forintot kellett befizetnie a szabálytalan foglalkoztatás miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés