ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pofátlanul megszívatta a vadászlobbi új törvénye az autósokat

Csak a vadászok hasznát növeli ez a pofátlan és cinikus törvény/Fotó: Pixabay
Csak a vadászok hasznát növeli ez a pofátlan és cinikus törvény/Fotó: Pixabay
Július 1-től mindig az autós fizet az elütött vad okozta kárért, de még az állat ára is őt terheli.
Hirdetés
Ad image

Hogy melyik hírhedt fővadász-képviselőnek jutott eszébe ekkorát csavarni a hazai törvényeken, azt nem nehéz kitalálni. De az tény, hogy csak a vadásztársaságok érdekét védi,. És megint a kisember issza meg a levét a puskás emberek urizálásának.

Ugyanis a július elsején szépen, csendben életbe lépett a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény módosítása. Eszerint szinte minden esetben az autós lesz hibás vadgázolás esetén – írta a D.A.S. Jogszerviz. Egyetlen kivétel van: ha az autós kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy a vadászok űzték, hajtották az útra a nyomorult állatot.

Ennyi erővel a vaddisznó csordák július 1-től szabadon legelhetnek a Parlament környékén, ha pedig elüti őket a villamos, annak vezetője fizet, mint a katonatiszt.

Képzeljük el, hogy az autópályán megyünk a dolgunkra, amikor egy vaddisznó féktávolságon belül elénk kerül. Az autó totálkárosra törik, a kocsiban ülő utas  kórházba kerül, megnyomorodik, netán meghal. De nem a területileg illetékes vadásztársaság fizeti a totálkáros kocsi javítását, a gyógyulás költségeit, hanem a sofőr. Akinek még az elütött állat árát is ki kell csengetnie a vadásztársaságnak.

Na, ezt találta ki a magyar vadászlobbi, a törvényhozás pedig simán lefeküdt neki. Mérhetetlen cinizmusra vall az is, hogy pont nyár közepétől lép hatályba ez a törvény. Ami egyetlen célt szolgál: ezentúl ne kelljen a területileg illetékes vadásztársaságoknak egy forint kártérítést se fizetni.

Mert nem életszerű az a törvényi elvárás, hogy majd a kisember – jelen esetben az autós – kinyomozza, volt-e az adott területen vadásztatás. És melyik az a hülye vadász – aki természetesen mindent letagad majd – űzte, hajtotta a vadat az út felé.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés