ACNEWS

Pogány ünnep – protestáns emléknap

Halloween. Fotó: Matthew Gordon-wikimedia
Halloween. Fotó: Matthew Gordon-wikimedia
Ma van a reformáció emléknapja, De ma tartják a halloween éjszakáját is. ,
Hirdetés
Ad image

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek. De ma tartják a halloweent, az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep  éjszakáját is (a Mindenszentek katolikus ünnep előtti estén), melynek elsősorban az angolszász országokban van kultusza.

A reformáció emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont. Aki azonban a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus. Míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

Halloween egy ősi kelta halotti kultusz ünnepe, boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája. A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, az élők félelmükben különféle álcázó maskarákat öltöttek, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés