ACNEWS

Politikai támadást emlegetnek a VIP-ellátást tagadó mentők

Már nem tudtak segíteni a mentők a zuglói férfin /Fotó: OMSZ
Már nem tudtak segíteni a mentők a zuglói férfin /Fotó: OMSZ
A beteg adatokat tartalmazó adatlapon, melyet a Mentőszolgálat használ, szerepel egy „Vip-beteg” rubrika.
Hirdetés
Ad image

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő egy képet posztolt ki a közösségi médiában.

„Ez meg a betegadatokat tartalmazó adatlap, amit a Mentőszolgálat használ” – írta a poszthoz, mellyel arra utalt, hogy Győrfi Pál nemrégiben azt jelentette ki: nem tesznek különbséget a betegek között.

Csakhogy a kép másról tanúskodik.

Az egykori légimentő, az elmúlt években többször is kritizálta az egészségügyet, a kormányt és az Országos Mentőszolgálatot. A hangulatkeltő posztja alatt, hamar megjelentek a mentőket becsmérlő kommentek:

„Komolyan érdekelne a VIP beteg definíciója. Kik tartoznak közéjük pontosan? És összesen hány VIP beteg van az országban?” – tette fel a kérdést az egyik.

„Győrfi úr már egy képzett politikus, úgy hazudik ahogy azt elvárják tőle, lesz még belőle valaki!” – írta egy másik.

„Tőlünk megkérdezte a diszpécser, hogy Veszprém az melyik megyében van… Na, ennyit róluk” – tett hozzá egy harmadik.

Van VIP-beteg, de nem úgy

Természetesen a „gyűlöletcunamit” észlelte a Mentőszolgálat sajtóosztálya is, és kiadtak egy nyilatkozatot arról, hogy a VIP csak egy adat, nem jelenti azt, hogy valaki előnyösebb ellátásban részesül.

Az elmúlt napokban fokozott figyelem irányult az Országos Mentőszolgálat működésére. Egy országosan ismert művész súlyos rosszullétével összefüggő mentésirányítási hiba kapcsán felmerült a betegek ellátási sorrendjének kérdése is. A szóvivő korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében.

„Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ahogy egy balesetnél sem a sérültek társadalmi helyzete, vagy ismertsége, hanem az állapotuk súlyossága határozza meg az ellátás sorrendjét. Úgy a segélyhívások fogadása utáni intézkedéseknél is kizárólag a beteg állapota, az ellátás sürgőssége alapján történik a mentőegységek riasztása” – fogalmazott Győrfi Pál.

Kitért arra is, hogy a mentési dokumentációban szereplő „VIP” adat kizárólag a feladat elvégzése után szükséges dokumentációs, jelentési kötelezettséget szolgálja. Hiszen az Országos Mentőszolgálat mint közfeladatot ellátó egészségügyi intézmény a munkájáról, feladatellátásáról meghatározott szempontok alapján rendszeres és eseti jelentéseket tesz az illetékes szervek felé.

„Amennyiben a betegellátást követő adminisztráció során a beteg jelzi, hogy a kormányzati igazgatásról szól 2018. évi törvényben meghatározott közszolgálati alapnyilvántartás részét képező „EÜ VIP kártyával” rendelkezik, „azt az adatlapon jelöljük, a jelentésben szerepeltetjük” – írta közleményében Győrfi Pál.

Politikai támadás?

Ezek után, a Facebook oldalukon is reagáltak a rosszalló megjegyzésekre.

„Egy ismert művész esete kapcsán vétett irányítói hiba miatt ezt most több médium is kétségbe vonta és politikai támadást indítottak a mentőszolgálat ellen. Ezzel azt a hamis látszatot keltik, hogy a bajtársak nem tesznek meg mindent a betegekért és megkérdőjelezik a mentők szakértelmét, amivel évente 1.2 millió rászorulónak segítenek. Az Országos Mentőszolgálat bajtársai továbbra is legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen végzik munkájukat és segítenek minden rászorulónak! – írták.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés