80 feletti emberek is jelentkezhetnek Bikram jógára

AC News 2016.05.02. Profil

80 feletti emberek is jelentkezhetnek Bikram jógára

Miért jó 38-40 fokos teremben végezni megterhelő, ugyanakkor felszabadító jógagyakorlatokat? Hogyan változik meg az élete annak, aki végigcsinál egy 30 napos gyakorlatsorozatot? Az ACNews Mudra-Nádas Linda jógaoktatóval beszélgetett a Bikram jóga előnyeiről.

- Az alapító “atya”, Bikram Choudhury választotta ki azt a 26 ászanát (gyakorlatsorozatot), ami az alapjává vált a Bikram-jógának. Honnan válogatta ki Bikram a gyakorlatait és milyen szempontok alapján? 

- Bikram a tradicionális, többezer éves indiai hatha-jóga gyakorlataiból merített. Az alapító fiatalon eredményes súlyemelő volt, ám egy sportbaleset következtében megsérült a térde. Olyannyira, hogy az orvosok már lemondtak arról, hogy Bikram valaha is járni fog, Ő azonban nem adta fel, hanem felkereste korábbi mesterét és segítséget kért tőle. Az együtt végzett gyakorlatoknak köszönhetően helyrejött a lába, Bikram ma 68 éves, az Egyesült Államokban él és kiváló egészségnek örvend. Életcélul tűzte ki, hogy meggyógyítja az embereket, kvázi csoportos jógaterápiát hozott létre. Az általa kiválasztott 26 gyakorlat az egész testet megdolgozza, mégis mindenki számára teljesíthető gyakorlatokról van szó.

- Ezek erőnléti gyakorlatok?

- Nyújtás és erősítés a cél. A gyakorlatok egymásra épülnek, egymást készítik elő.

- A 38-40 fokra felmelegített teremnek mi a funkciója? Nyilván a méreganyag kiválasztást segíti a hő, kitágulnak az erek, javul a vérkeringés, ég a zsír. Van a felhevített teremnek ezen túlmutatóan bármilyen spirituális funkciója?

- A 38 fok sokkal inkább a jótékony fizikai hatást szolgálja. A hő sokkal erőteljesebb testi aktivitást igényel, mintha ugyanazt a sorozatot szobahőmérsékleten gyakorolná az ember. Egy erősebb megterhelés után pedig az elme is nyitottabbá válik és talán a meditáció is könnyebben megy.

- A magas hőfok nem szűkíti a potenciális résztvevők körét? Gondolom bizonyos kor fölött, illetve például állapotos kismamaként nagyon megterhelő lehet jó másfél órát közel 40 fokos teremben tölteni.

- Volt már 80 év fölötti és állapotos tanítványunk is. A hő elviselése embertípus és nem kor kérdése. Állapotosan az ászanák egy részét nem szabad végezni, bár Bikram felesége kifejezetten kismamák részére is kifejlesztett speciális gyakorlatokat. Én magam állapotosan is jógáztam. De valóban volt olyan tanítványom is, aki terhessége 9 hónapjára felfüggeszti a gyakorlatokat.

- Hogyan változik meg az élete annak, aki végigcsinálja a 30 napos kihívás-sorozatot?

- Egyrészt egy új rendszert nyer az élete: a napi gyakorlatokban ugyanis a mindennaposság az egyik legnehezebb tényező. Eljutni a jógateremig, másfél órát gyakorolni, majd csatakosan, izzadtan lezuhanyozni és onnan hazajutni – ez munka és család mellett nagyon tiszteletreméltó teljesítmény. Minden nap szakítani 3 órát a jógára – ez testi és lelki fegyelmet is ad. A 30.nap végére nagyon fáradt vagy, de ha kipihened, szinte azonnal érzed a változást. Növekszik a stressztűrő képesség és az önfegyelem, ez is az egyik pozitív mellékhatása a jógának.

- Ön a jógának miért pont ezt az ágát választotta?

- Amikor elkezdtem jógázni, több terembe is lementem. Alagsorokba, félszuterénekbe jártunk, 18-20 fokon gyakoroltunk. Amikor megismerkedtem a Bikram-jógával, felsóhajtottam: na végre valahol nem spórolnak a fűtéssel! De komolyra fordítva: élvezem, hogy a Bikram-jóga inkább megdolgoz, mint ellazít.

- Melyik központot ajánlaná annak, akit érdekel a Bikram-jóga?

 - A Bartók Béla úton lévő Bikram Jóga Buda stúdiót elsősorban. Az ottani oktatók nagyon felkészült, megbízható emberek, akiket szívből ajánlok mindenkinek.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Yvonne Dederick: Látok rá esélyt, hogy megnyeri az X-Faktort a lányom!

Pataki József 2021.10.19.
Mindenkit megdöbbentett, amikor Mardoll, azaz Catherine Dederick megjelent az X-Faktor válogatóján.

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Huppsz

Az egész ország Bíró Icaként ismerte meg, pedig nem ez a neve eredetileg

Pataki József 2021.10.19.
Első férje nevét viseli Bíró Ica, aki több, mint 20 év után döntött úgy, hivatalosan is felveszi ezt a nevet. Döntésébe volt férjét is bevonta, aki támogatta mindebben.

Dráma: Válságban Kulcsár Edináék házassága?

AC News 2021.10.19.
A szépségkirálynő és Csuti egy showműsorban próbálják menteni a kapcsolatukat.

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.
min-mano
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Kezdődik a szelídgesztenye szezon

AC News 2021.10.20.
Kezdődik a szelídgesztenye szezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.     

Családi vadásznapot rendeznek Ópusztaszeren

AC News 2021.10.20.
Solymász- és agarászbemutatót láthatnak, virtuális lövészeten vehetnek részt, megismerhetik a vadászat és vadgazdálkodás egykori és mai eszközeit azok, akik ellátogatnak az Ópusztaszeri...

Mutatjuk, mikor tér vissza az ősz

AC News 2021.10.19.
Még pár napig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát.

Sziréna

Megmentette az életét a tóba esett férfinek

AC News 2021.10.20.
A Dombóvári Rendőrkapitányság egyenruhása, Márton Krisztián r. törzsőrmester egy helyi férfit húzott ki a település melletti Szállásréti-tóból.

Lopott autóval ment lopni     

AC News 2021.10.20.
A nyomozók őrizetbe vették a véméndi tolvajt, és kezdeményezték letartóztatását.  

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

AC News 2021.10.20.
Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon.    
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.20.
Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert olto...

Semjén: A kormány nemzetben gondolkodik

Pataki József 2021.10.20.
A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért é...

Bakondi: Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok

Pataki József 2021.10.20.
Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen - mondta a...

Világ

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Pataki József 2021.10.20.
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

Pataki József 2021.10.20.
A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Pataki József 2021.10.20.
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttest...
video3 - Kategoriak között
min-mano
video5 - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Mel Brooks folytatja a Világtörténelem című filmjét

Pataki József 2021.10.20.
Mel Brooks folytatja negyven éve bemutatott Világtörténelem - 1. rész című filmjét - számolt be róla a deadline.com.

Zsűrielnök lesz M. Night Shyamalan

Pataki József 2021.10.20.
M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - jelentették be kedden a szervezők.

Mel Gibson is szerepel a John Wick-előzménysorozatban

Pataki József 2021.10.20.
Az Oscar-díjas Mel Gibson is szerepel abban a háromrészes tévésorozatban, amely a John Wick-filmekben megismert Continentalról, a bérgyilkosok hoteljéről szól.
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között