A génbanknak köszönhetően a bánkúti búza túlélné az atomtámadást

AC News 2016.11.22. Profil

A génbanknak köszönhetően a bánkúti búza túlélné az atomtámadást

Tápiószelén működik hazánk legnagyobb mezőgazdasági génbankja, ahol szakszerű precizitással őrzik az országban egykor és jelenleg termesztett növényfajták magjait. Baktay Borbála, a Növényi Diverzitás Központ vezetője azt mondja, a tápiószelei intézetben több mint 50 ezer génbanki tételt tartanak számon, amiknek fontos szerep juthat a jövőben, hiszen így Magyarország megőrizheti GMO-mentes növényfajtáit a következő nemzedékek számára.

- A génbank-hálózat fejlesztése nemzeti ügy és nemzetbiztonsági kérdés – fogalmazott nemrég Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Miért ilyen fontos ennek a hálózatnak a fejlesztése, illetve a magoknak az őrzése?

- Minden országnak saját felelőssége, hogy a genetikai erőforrásait fenntartsa, a génbankok ennek a feladatnak az eszközei. A mezőgazdaságban használatos növényeink, mint genetikai erőforrások megőrzése nagyon fontos feladat, a hazai élelmiszerbiztonság szempontjából illetve az élelmezésbiztonság szempontjából is kulcskérdés. Ezek a fajok, fajták, illetve változatok, tehát a növényi genetikai erőforrások tételei, amelyeket a génbankunkban őrzünk, legtöbbször már kikerültek a köztermesztésből. Magyarországon jelenleg azokat a fajtákat termesztik, amelyek a nemzeti fajtajegyzéken szerepelnek. Azok a fajták, amelyek most már nem szerepelnek ezen a fajtajegyzéken, kikerültek a termesztésből és az a veszély leselkedik rájuk, hogy eltűnhetnek.

- Mióta foglalkoznak magok őrzésével? Mikor alakult a Növényi Diverzitás központ?

- A Növényi Diverzitás Központ jogelődjei, illetve az ezt megelőzően a területen működő intézetek már az 1800-as évek végétől kezdve foglalkoztak a mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzésével és fejlesztésével. A Növényi Diverzitás Központ 2010 novemberében alakult, de a közvetlen jogelődje, az Agrobotanikai Intézet 1959-től lát el génbanki feladatokat.

- A világon minden országnak van egy-egy ilyen központja?

- Igen, minden országnak saját feladata, felelőssége, és bizonyos nemzetközi egyezményeknek köszönhetően kötelessége is fenntartani a genetikai erőforrásait, így minden országban létezik génbank. Ezek kisebbek, vagy nagyobbak. A magyar Növényi Diverzitás Központ egyébként Európában az ötödik, a világon pedig a 13. legnagyobb génbank jelenleg.

- Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint az elmúlt évszázadban a termelésbe bevont fajták háromnegyede eltűnt, ennek mi lehet az oka?

- Ahogyan már említettem, kikerültek a termesztésből, már nem használják a gazdálkodók, és így eltűnnek. A FAO-nak az a becslése az elmúlt 100 évre vonatkozik, ehhez tudni kell, hogy a génbanki megőrzés a jelenlegi formájában - tehát a hűtött tárolókban való megőrzés - csupán 1972 óta működik. Tápiószelén 1973-ben létesítették az első hűtött magtárolót. A hazai génbankban megtalálható valamennyi régi fajtánk, híres tájfajtánk szaporítóanyaga.

- Összességében hány növénynek a magjait őrzik Tápiószelén?

- Tápiószelén jelenleg 1100 növényfajta magja található meg. A mi feladatunk megőrizni azokat a növényeket, amelyeket a mezőgazdaságban használunk, itt a Kárpát-medencében, több száz, bizonyos esetekben több ezer éve. A gyűjtéseket az ötvenes évek óta folytatja az intézet, szisztematikusan, most már a teljes országot lefedő gyűjtéseink vannak, és ezen felül természetesen a mai határokon túli területekről is gyűjtöttek anno a kollégák és gyűjtünk mi is. Jelenleg az intézetben több mint 50 ezer génbanki tételt őrzünk, amelyek egymástól különbözőek, ez körülbelül 1100-1200 növényfajhoz tartozik. Hűtött tárolókban tároljuk a magokat. A magbanki megőrzés alapja, hogy nagyon alacsony nedvességtartalomra szárított magokat tárolunk, hiszen így tud életképes maradni mínusz 20 fokon kb. 100 évig egy ilyen mag. Több mint 20 hűtött tárolónk van. Az egész világon probléma az, hogy mára 4-5 növényfaj adja az emberiség táplálékának nagyon jelentős, 70-80 százalékát, és emiatt meglehetősen sebezhető világszinten a mezőgazdaság. Hogyha egyik évről a másikra eltűnik a szaporítóanyag, ami a magot jelenti a legtöbb esetben, akkor bizony nagyon könnyen el tudnak tűnni egész fajták és tájfajták. És ez világszinten – így Magyarországot is érintve – egy folyamatosan fennálló probléma.

- A génbanktól lehet magáncélra magot kérni, ha mondjuk, olyan növény termesztéséhez szottyan kedvünk, amelynek a szaporítóanyaga már csak Önöknél található meg?

- Igen, sőt. Ha szabad így fogalmazni, egyfajta divatja van most a régi korok terményeinek, sokan keresik nálunk például a bánkúti búzát. Ez valaha egy nagyon-nagyon híres fajta volt, Magyarországon nagy léptékben vetették, aztán egy időre kikerült a termesztésből, de most kezd visszakerülni. Azt tudni kell, hogy ezek a fajták legtöbbször terméshozamokban nem tudják felvenni a versenyt a mai intenzív fajtákkal, viszont egyéb értékeik, például beltartalmi értékük teszi ezeket a fajtákat nagyon fontossá, megőrzésre érdemessé. Minden évben lehetőség van tőlünk magot kérni, a tavaszi időszakban. Az elmúlt években egyre növekszik a kereslet, idén január utolsó péntekén tettük fel az ajánlati listánkat és 48 óra alatt, tehát vasárnapra gyakorlatilag minden elfogyott.

- Ez egy ingyenes szolgáltatás?

- Eleinte ingyen lehetett háztartási mennyiségben magokat rendelni tőlünk, de mivel a kezdeti igényekhez képest tízszeresére nőtt a megrendelés, bevezettünk egy 800 forintos adminisztrációs díjat. Ez azonban nem ártott a lelkesedésnek. A paradicsom, a paprika a legnépszerűbb, de csicseriborsót is sokan kértek. Búzából van a legtöbb fajtánk, több mint nyolcezer mintát őrzünk, de babból is sok van, négyezernél több hazai fajtát tárolunk.

 

Noé bárkáján nincsenek magyar magok

Hét éve működik a Norvégiához tartozó Spitzbergákon az a létesítmény, amelyet leginkább Noé bárkájához lehet hasonlítani – csak ez nem állatok, hanem kultúrnövények számára épült. A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert azért hozta létre a norvég kormány, hogy amennyiben baj éri a világ minden táján működő mintegy 1750 magbank valamelyikét, legyen egy vésztartalék, ahonnan pótolni lehet az elveszett magokat. Erre szükség is lehet: Afganisztánban és Irakban a háború miatt megsemmisültek a helyi génbankok, a Fülöp-szigeteken pedig árvíz tette tönkre az ott őrzött mintákat. A szíriai Aleppóban egykor működő magbank sorsát is elképzelhetjük. A Spitzbergákon 9 millió dollárból (mintegy 2,6 milliárd forintból) épített tárolót egy hegy gyomrában, 130 méter mélységben alakították ki. Ez a legnagyobb ilyen létesítmény, legnagyobb értéke pedig az, hogy a magok számára kedvező klimatikus viszonyokat nem mesterségesen kell előállítani, hanem természetes adottságokkal. A tároló leghidegebb részében mínusz 18 fokos hőmérséklet uralkodik, így kétszáz év alatt sem olvadnának fel a magvak. A tárolót úgy építették meg, hogy túléljen akár egy atomháborút, földrengést is. Folyamatosan érkeznek a minták: jelenleg 4000 faj 840 ezer magját tárolják benne, de magyar magok nincsenek, mert ahogy azt Baktay Borbála elmondta, nemcsak értéknek, védendőnek is tartjuk a hazai és tájfajtákat, ezért nem akarjuk azt kiadni más génbankoknak, ahonnét bárki hozzáférhet ezekhez. Számunkra megfelelő védelmet jelentenek a saját tárolóink.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kulcsár Edina elárulta a titkát! – „Így fogytam le 2 hónap alatt 12 kilót”

AC News 2021.05.12.
Ahogy közeledik a nyár, sokan próbálják elérni az áhított nyári alakot, így volt ezzel Kulcsár Edina is, aki egy fürdőruhás poszttal mutatta meg közösségi oldalán, hogy állt rajta a...

Ezt nyerte a pandémiával Németh Kristóf!

AC News 2021.05.11.
A színész életéből a járvány nemcsak elvett, hiszen jó ideig nem állhatott színpadon, de hozott is, ugyanis az elmúlt másfél évben nem tétlenkedett és a pandémia alatti stoppot arra haszn...

Sztárok, akik imádják a kertészkedést - Gyomlálnak és gereblyéznek is

AC News 2021.05.10.
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amely a természet iránti tiszteletről szól, valamint a környezettudatosság elmélyítésének is emléket kíván áll&iacut...

Huppsz

Liptai Claudia számára örökre pokoli élmény marad élete első élő show-ja

Pataki József 2021.05.12.
A műsorvezető fejből, rögtönözve vezette le élete első élő adását, a Big Brothert. A mélyvíz, amelybe akkor került, amikor elromlott a súgógép, örökre meghatározó emlék marad sz&aac...

Kábán, kórházi ágyról jelentkezett az X-Faktor műsorvezetője!

Pataki József 2021.05.11.
Altatás után jelentkezett be nemrég az Insta sztorijában Miller Dávid, aki elmondta, miért volt szükség műtétre.

Így NEM ünnepli a születésnapját Lang Györgyi!

Pataki József 2021.05.10.
Az énekesnő nem szereti, ha felköszöntik a születésnapján. Mi azért megpróbáltuk…
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Gulyás: Május 28-tól megtarthatók a lakodalmak

AC News 2021.05.13.
A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedése...

Tej Terméktanács: Meg kell akadályozni a magyar tejtermékek piaci visszaszorulását!

AC News 2021.05.13.
A magyar tejágazat jövője érdekében meg kell akadályozni, hogy a belföldön készülő termékek kiszoruljanak a saját piacukról - közölte a Tej Terméktanács az MTI-vel.    

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben

AC News 2021.05.13.
Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben - közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Sziréna

Megkülönböztető jelzéssel kísértek kórházba egy ismert énekesnőt

AC News 2021.05.13.
A kocsiban indult meg a szülés, de már nem jutottak volna el a kórházig – számolt be a police.hu.    

Zebrán sodort el egy anyát gyermekeivel egy teherautó Rádon

AC News 2021.05.13.
Egy anyát és két gyermekét sodorta el a zebrán egy teherautó csütörtök reggel Rádon - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.  

Temetőből lopott mécsesekkel világított otthonában egy férfi, vádat emeltek ellene

AC News 2021.05.13.
Temetőből lopott elemes mécsesekkel világított otthonában egy füzesabonyi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Heves megyei főügyészség csütörtökön az MTI-t.     
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Itthon

NAV: Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Pataki József 2021.05.13.
Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhat&oacut...

Meghalt 82 beteg, 1416 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.05.13.
Meghalt 82, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 420 76...

ITM: Jövő hét végéig kérhető a KFI bértámogatás

Pataki József 2021.05.13.
Május 23-ig nyújthatják be a kutatás, fejlesztés, innováció (KFI) területén dolgozó munkavállalóik után bértámogatási kérelmeiket a munkáltatók - mondta Bodó S&aa...

Világ

Biden: Izraelnek joga van megvédenie önmagát

Pataki József 2021.05.13.
Izraelnek joga van megvédenie önmagát a Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet rakétatámadásaitól - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak, ...

Azonnal megkezdhetik a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államokban

Pataki József 2021.05.13.
Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőz...

Polgárháborús helyzet alakult ki zsidók és arabok között Izrael számos pontján

Pataki József 2021.05.13.
Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08.
Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project &...

Mad Maxes néptáncosok? – A hagyományőrzés egyre menőbb a fiatalok körében

AC News 2021.05.01.
A HON alapítvány megmutatta, hogyan lehet a hagyományőrzést úgy művelni, hogy az kicsit lazább képet mutasson, vagy inkább természetesen befogadhatóvá váljon a fiatalok számára. Mindezt úgy, ho...

Középkori selymekkel tört be a világpiacra egy magyar vállalkozó

AC News 2021.04.25.
Mestellér János, a Kazár Bazár webshop vezetője nem akármilyen termékek gyártásával foglalkozik, ugyanis a vállalkozó középkori selyemmintákat kelt életre. Az AcNews az üzletembert többe...

Amiről beszélnek

Infarktust kapott Fásy Ádám

Pataki József 2021.05.13.
A mulatós sztár élete csupán órákon múlott. A felesége noszogatására ment el orvoshoz, miután szív infarktust kapott. Azonnal megműtötték.

Kislánya lesz Berkiéknek!

Pataki József 2021.05.13.
Az izomceleb és felesége azt hitte fiuk fog születni, de kiderült, hogy tévedtek.

Véget ér az ikonikus talkshow

Pataki József 2021.05.13.
Ellen DeGeneres műsora az utóbbi időkben rengeteg negatív kritikát kapott, ezért a műsorvezető úgy döntött, hogy 18 év után véget vet ennek a talkshownak.
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között