A hurrikán sem szegte kedvét a magyar futónőnek – 246 kilométer Athéntól Spártáig

AC News 2018.10.12. Rivalda

A hurrikán sem szegte kedvét a magyar futónőnek – 246 kilométer Athéntól Spártáig

A 2018-as Spartathlonon idén három magyar hölgy is indult. Mag Erika annak ellenére boldogan és szívesen gondol vissza a nagyszabású versenyre, hogy még a Zorba nevű hurrikánnal is meg kellett küzdenie a futás során.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

246 kilométer Athénból Spártába, ennyit futnak a Spartathlon ultrafutóverseny résztvevői. A Görögországban rendezett versenyen a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak.

- Most először indult ilyen nagy volumenű versenyen. Milyen élményekkel tért haza?

- Ez a verseny egy előregisztrációhoz kötött, tehát kellenek hozzá olyan eredmények a már korábbi futásokból, hogy biztonsággal, egyáltalán neki tudjunk vágni. Különféle feltételekhez kötött az indulás, már év elején jelentkezni kell rá, így kerülhet be az ember, és nyilván több éves edzés, munka előzte ezt meg, tehát átgondoltan mentem neki, de még így is rizikós egy ekkora táv, hiszen itt azért bármi előfordulhat. 245 kilométerről van szó, több mint 3000 méter szintemelkedéssel.

- Mennyi idő alatt lehet megtenni ezt az óriási távolságot?

- Én 34 óra 47 perc alatt mentem végig, de ez változó. Az idei körülmények sajnos különösen nehézre sikeredtek. Itt általában nagyon meleg szokott lenni, mindenki erre készül, így edz, hogy szoktatja magát a hőséghez, és a napvédelemre igyekszik inkább hangsúlyt fektetni, ennek ellenére nagyon esős és zord időjárásunk volt. Ráadásul, aki 30 óra alatt ért be, nem kapott a nagy viharból, „csak” az egész napos esőből, nekünk sajnos nem sikerült megúsznunk a Zorba nevű hurrikánt. Ebben az óriási viharban kellett lefutnunk az utolsó 3-4 órát.

- Ilyenkor nem állítják le a versenyt?

- Mindenki a saját felelősségére van ott, tehát nem!

- Pedig gondolom elég veszélyes helyzetekkel kellett szembenézniük…

- A háztetőkről cserepeket sodort le a szél a lábunk elé, fákat döntött ki, nagyon hihetetlen élmény volt ilyen körülmények között futni, de szerencsére nem esett bántódásom. Igaz, lett egy kis lábsérülésem, de az nem ebből adódott.

- Ezt a 34 órát alvás nélkül kell megtenni?

- Igen. Nem kötelező, lehet közben aludni, de akkor nem lehet szintidőn belül teljesíteni, úgyhogy így alvás nélkül szokott zajlani a verseny.

- Milyen tápanyagokat vett magához ez idő alatt?

- Főleg szilárd tápanyagokat, kekszet, sós rágcsálni-valókat, rizst ettem.Egyedül, ami szintetikusabb dolog volt, az a sótabletta. De egyébként vizet ittam és kólát…

- Hogyan értékeli ezt az eredményt, amit sikerült elérnie, hányadik helyen végzett?

- Ezt én sem tudom megmondani. Mivel első teljesítés volt, itt az volt a lényeg, hogy végigmenjek egyáltalán a távon és ez sikerült! Innentől kezdve nem az érdekelt, hogy hányadik lettem, hanem nekem egy óriási örömöt adott az egész verseny. Szeretnék majd visszamenni, célom egy jobb időért küzdeni.

- Hányan indultak magyarok közül?

- 25 magyar induló volt és 19-en értünk célba. Az összesen 400 indulóból 238-an értek célba. De nem indultunk el annyian, mint ahányan beneveztek. Nálunk picivel több, mint 60 százalékos volt a teljesítés.

- Mi a következő célja? Milyen versenyeken szeretne elindulni?

- Most egyelőre szeretnék regenerálódni, mert maradt egy kis sérülésem, és ha meggyógyulok, akkor az idei évre már csak kisebb célok vannak. Szeretnék terepen futni, van egy 85 km-es verseny, a „Piros 85”, ezen gondolkodom, attól függ, hogy meggyógyul-e addig a lábam. Jövő évben pedig megint szeretném megcsinálni az Ultrabalatont.

- Mit jelent Önnek a futás, miért tartja fontosnak az életében?

- Én is hobbikocogóként kezdtem, az egészségmegőrzésemért és testsúly csökkentés érdekében a gyermekem születése után, de ez mára teljesen átfordult! Annyira kitölti most már az életemet, hogy igazából a munkám is ez lett: edzőként dolgozom, teljesen váltottam, és ami a legfontosabb, hogy még mindig nagyon szeretek futni! Nekem a szabadságot jelenti, hogy kint vagyok a szabad levegőn, télen, nyáron. Az immunrendszerem is úgy érzem, jól karban van tartva, évek óta nem vagyok úgy igazán beteg. Egészségesnek érzem magam, és nagy örömöt jelent például egy ilyen nagy versenyt megcsinálni, ami hónapokra feltölt élményekkel.

 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT