Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08. Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project ötletgazdája és elnöke az AcNewsnak beszélt ezúttal a megalakulásukról és terveikről.

–Hogyan alakult meg az egyesület?

– Az egyesület egy Kenyában játszódó BBC sorozat hatására kezdett körvonalazódni. A samburui bozótosban élő, és ott elefánt megfigyelő tábort működtető brit-kenyai házaspár munkássága, az elefántok megmentésére fordított erőfeszítéseik, teljesen magával ragadott. Innentől kezdve szívügyemnek éreztem, hogy én is tegyek valamit a kenyai, így kelet-afrikai régió vadvilága érdekében. Mivel magánszemélyként körülményes vadvilág mentő, vadvilág védő programokat és kezdeményezéseket kivitelezni, ezért döntöttem egy hivatalos keretek között működő szervezet alapítása mellett.

– Hogyan jön össze Magyarország és Afrika?

– Magyarországon jó pár szervezet dolgozik azon évek óta, hogy magyar önkéntesek segítségével együtt tegyenek Afrika támogatásáért. Ezek a szervezetek többségében az afrikai nők és gyermekek megsegítésén fáradoznak, ezért is különleges és jelenleg egyedülálló a mi egyesületünk, melynek keretein belül az afrikai állatvilág védelméért, megóvásáért fáradozunk. Ha segítségről, támogatásról beszélünk, biztosan kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni, vagy afrikai állatokon, mivel itthon is számos menhely szorul támogatásra. Mi azt valljuk, hogy mindenki ott segítsen, ahol azt a szíve leginkább diktálja. Nekünk ez Afrika, és annak egyedülálló és lenyűgöző állatvilága. Ettől függetlenül magyar projektbe is bekapcsolódunk, és örömmel segítünk, amiben és akinek csak tudunk.

– Milyen önkéntes programjaik vannak?

– Jelenleg, mint frissen alakult szervezet még nincs önkéntes programunk. Egyelőre az egyesület tagjaival azon dolgozunk, hogy mielőbb elindulhasson a tervezett "Ranger leszek" ösztöndíj programunk Kenyában. Ehhez a programhoz természetesen szívesen fogadunk önkéntesként működni vágyó magyar fiatalokat. Az ösztöndíj programunk kidolgozása mellett folyamatosan készítünk hiánypótló interjúkat és webes tartalmakat weboldalunkon. Az interjúalanyok olyan érdekes és fantasztikus magyarok, akik vagy Afrika valamelyik országában élnek, kutatnak, dolgoznak vagy projektek miatt folyamatosan kijárnak egy adott afrikai országba segíteni.

A fentiekben említett két szál mellett kulturális programokat is szervezünk (amennyire a vírus helyzet engedi). Jelenleg egy online jótékonysági előadás utolsó simításait végezzük, ami azt jelenti, hogy reményeink szerint legkésőbb június elején már láthatják és hallhatják az érdeklődők egy magyar állatgondozó lány történetét egy dél-afrikai gepárd menhelyről.

Illetve szeretnénk, ha magyar állatorvos, biológus, zoológus vagy ökológus hallgatóknak kínálhatnánk olyan afrikai fogadó szervezet listát és lehetőségeket, ahol kötelező gyakorlataikat tölthetik, és mindeközben életük kalandjait élhetik át igazi vadállatok között Kelet vagy Dél-Afrika lenyűgöző tájain.

– Ezek közül melyik lesz a legnépszerűbb?

Egyelőre feltételezni tudjuk csak, hogy melyik programunk lesz igazán népszerű. Úgy gondoljuk, és az eddigi visszajelzések alapján (már akiknek beszéltünk a programról), úgy tűnik, hogy a gepárd menhely támogató projektünk lesz igazán érdekes és különleges támogatási lehetőség.

– Például én, mint átlag civil, hogyan tudnék tenni Afrika vadvilágért?

– Aki jegyet vesz, a fentebb már említett jótékonysági online (gepárdos) előadásunkra, az már hozzájárult vadvilág támogató munkánkhoz. A megvett jegyek árának java része ugyanis mindig egy kiválasztott projektet vagy afrikai szervezetet (állatvédő, állatmenhely) támogat.  A későbbiekben reméljük, hogy a további jótékonysági offline előadásainkon találkozhatunk is az érdeklődőkkel, és nem kell minden kulturális eseményünket online térbe szorítani. Ezen offline események jegyárai is egy kijelölt afrikai állatmenhely munkáját vagy olyan gyermekek képzését fogja támogatni, akik rangerek, azaz parkőrök szeretnének lenni, hozzájárulva így afrika vadvilágának védelméért.

Ezen kívül, ha valaki adományt küld nekünk, természetesen az is nagy segítség, hogy minél több tervezett projektünket minél előbb elindíthassuk, megvalósíthassuk. Továbbá, ha valaki önkéntes munkájával tudja segíteni szervezetünk működését, az is felbecsülhetetlen segítség.

– Melyik akcióra a legbüszkébb eddig?

– Mivel frissen alakult egyesület vagyunk, és a pandémia miatt igen korlátozottak a lehetőségeink az utazások és személyes tárgyalások, találkozások tekintetében, egyelőre arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy minden korlátozás és vírus helyzet miatti nehézség ellenére megalakult a szervezetünk, és jó pár ötletünkön hatalmas és töretlen lelkesedéssel és motivációval dolgozunk.

– Meséljen a jelenlegi projektről…

– Szívügyemnek érzem, hogy mások által indított afrikai projektbe is bekapcsolódjak, hogy afrikai tapasztalataimmal, ahol tudok, segítsek. Jelenleg a Szülők Háza Ghána Program projekt managere vagyok, ami egy fantasztikus érzés és feladat. Azon dolgozom Regős Judit Szülők Háza Alapítvány elnök asszonyával, hogy a Világbank és a Hungary Helps Ügynökség által is támogatott család és közösség segítő Szülők Háza program és módszertan termékeny talajra találjon Ghánában is, és ezzel hozzájárulhassunk, hogy egy ghánai közösségben is gyökeres változások induljanak el, melyek nélkülözhetetlenek a kinti családok eredményes jövőjéért.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
min-mano
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
video1a - Kategoriak között
min-mano
video2a - Kategóriák között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
min-mano