Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Pataki József 2021.05.08. Profil

Afrika Sztorik! – Hillender Tímea: Kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni

Nemrégiben megalakult egy egyesület, mely - első olvasatra kicsit szokatlannak hangozhat,- elsősorban az Afrikában élő emberekért, és az ott található vadvilágért szeretne tenni.  Az ambíciózás project ötletgazdája és elnöke az AcNewsnak beszélt ezúttal a megalakulásukról és terveikről.

–Hogyan alakult meg az egyesület?

– Az egyesület egy Kenyában játszódó BBC sorozat hatására kezdett körvonalazódni. A samburui bozótosban élő, és ott elefánt megfigyelő tábort működtető brit-kenyai házaspár munkássága, az elefántok megmentésére fordított erőfeszítéseik, teljesen magával ragadott. Innentől kezdve szívügyemnek éreztem, hogy én is tegyek valamit a kenyai, így kelet-afrikai régió vadvilága érdekében. Mivel magánszemélyként körülményes vadvilág mentő, vadvilág védő programokat és kezdeményezéseket kivitelezni, ezért döntöttem egy hivatalos keretek között működő szervezet alapítása mellett.

– Hogyan jön össze Magyarország és Afrika?

– Magyarországon jó pár szervezet dolgozik azon évek óta, hogy magyar önkéntesek segítségével együtt tegyenek Afrika támogatásáért. Ezek a szervezetek többségében az afrikai nők és gyermekek megsegítésén fáradoznak, ezért is különleges és jelenleg egyedülálló a mi egyesületünk, melynek keretein belül az afrikai állatvilág védelméért, megóvásáért fáradozunk. Ha segítségről, támogatásról beszélünk, biztosan kevés magyar embernek jut eszébe pont Afrikában segíteni, vagy afrikai állatokon, mivel itthon is számos menhely szorul támogatásra. Mi azt valljuk, hogy mindenki ott segítsen, ahol azt a szíve leginkább diktálja. Nekünk ez Afrika, és annak egyedülálló és lenyűgöző állatvilága. Ettől függetlenül magyar projektbe is bekapcsolódunk, és örömmel segítünk, amiben és akinek csak tudunk.

– Milyen önkéntes programjaik vannak?

– Jelenleg, mint frissen alakult szervezet még nincs önkéntes programunk. Egyelőre az egyesület tagjaival azon dolgozunk, hogy mielőbb elindulhasson a tervezett "Ranger leszek" ösztöndíj programunk Kenyában. Ehhez a programhoz természetesen szívesen fogadunk önkéntesként működni vágyó magyar fiatalokat. Az ösztöndíj programunk kidolgozása mellett folyamatosan készítünk hiánypótló interjúkat és webes tartalmakat weboldalunkon. Az interjúalanyok olyan érdekes és fantasztikus magyarok, akik vagy Afrika valamelyik országában élnek, kutatnak, dolgoznak vagy projektek miatt folyamatosan kijárnak egy adott afrikai országba segíteni.

A fentiekben említett két szál mellett kulturális programokat is szervezünk (amennyire a vírus helyzet engedi). Jelenleg egy online jótékonysági előadás utolsó simításait végezzük, ami azt jelenti, hogy reményeink szerint legkésőbb június elején már láthatják és hallhatják az érdeklődők egy magyar állatgondozó lány történetét egy dél-afrikai gepárd menhelyről.

Illetve szeretnénk, ha magyar állatorvos, biológus, zoológus vagy ökológus hallgatóknak kínálhatnánk olyan afrikai fogadó szervezet listát és lehetőségeket, ahol kötelező gyakorlataikat tölthetik, és mindeközben életük kalandjait élhetik át igazi vadállatok között Kelet vagy Dél-Afrika lenyűgöző tájain.

– Ezek közül melyik lesz a legnépszerűbb?

Egyelőre feltételezni tudjuk csak, hogy melyik programunk lesz igazán népszerű. Úgy gondoljuk, és az eddigi visszajelzések alapján (már akiknek beszéltünk a programról), úgy tűnik, hogy a gepárd menhely támogató projektünk lesz igazán érdekes és különleges támogatási lehetőség.

– Például én, mint átlag civil, hogyan tudnék tenni Afrika vadvilágért?

– Aki jegyet vesz, a fentebb már említett jótékonysági online (gepárdos) előadásunkra, az már hozzájárult vadvilág támogató munkánkhoz. A megvett jegyek árának java része ugyanis mindig egy kiválasztott projektet vagy afrikai szervezetet (állatvédő, állatmenhely) támogat.  A későbbiekben reméljük, hogy a további jótékonysági offline előadásainkon találkozhatunk is az érdeklődőkkel, és nem kell minden kulturális eseményünket online térbe szorítani. Ezen offline események jegyárai is egy kijelölt afrikai állatmenhely munkáját vagy olyan gyermekek képzését fogja támogatni, akik rangerek, azaz parkőrök szeretnének lenni, hozzájárulva így afrika vadvilágának védelméért.

Ezen kívül, ha valaki adományt küld nekünk, természetesen az is nagy segítség, hogy minél több tervezett projektünket minél előbb elindíthassuk, megvalósíthassuk. Továbbá, ha valaki önkéntes munkájával tudja segíteni szervezetünk működését, az is felbecsülhetetlen segítség.

– Melyik akcióra a legbüszkébb eddig?

– Mivel frissen alakult egyesület vagyunk, és a pandémia miatt igen korlátozottak a lehetőségeink az utazások és személyes tárgyalások, találkozások tekintetében, egyelőre arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy minden korlátozás és vírus helyzet miatti nehézség ellenére megalakult a szervezetünk, és jó pár ötletünkön hatalmas és töretlen lelkesedéssel és motivációval dolgozunk.

– Meséljen a jelenlegi projektről…

– Szívügyemnek érzem, hogy mások által indított afrikai projektbe is bekapcsolódjak, hogy afrikai tapasztalataimmal, ahol tudok, segítsek. Jelenleg a Szülők Háza Ghána Program projekt managere vagyok, ami egy fantasztikus érzés és feladat. Azon dolgozom Regős Judit Szülők Háza Alapítvány elnök asszonyával, hogy a Világbank és a Hungary Helps Ügynökség által is támogatott család és közösség segítő Szülők Háza program és módszertan termékeny talajra találjon Ghánában is, és ezzel hozzájárulhassunk, hogy egy ghánai közösségben is gyökeres változások induljanak el, melyek nélkülözhetetlenek a kinti családok eredményes jövőjéért.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Fiatalos lendülettel állt ismét munkába Forgács Gábor – Így van most a humorista

AC News 2021.06.14.
Fiatalos lendülettel vágott bele ismét a munkába Forgács Gábor, annak ellenére, hogy az év első hónapjaiban nagyon komoly megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie.

Dévényi Tibor elárulta, miért nem lett súlyosabb az állapota - „Nem értem az embereket”

AC News 2021.06.11.
Az ország Tibi bácsija elárulta, mit gondol arról, hogy sokan nem mennek el az időpontokra, hogy megkapják a koronavírus-elleni védőoltás második adagját.

Balázs Andi nem tudta visszatartani a könnyeit – „Ez a legcsodálatosabb érzés a világon”

AC News 2021.06.10.
A színésznő hosszú szünet után léphetett újra a világot jelentő deszkára, és olyannyira elérzékenyült, hogy bizony itatta rendesen az egereket a színpadon.

Huppsz

Lemezlovas lett Pumped Gabó –„Szép lassan kiürült a diszkó, amikor játszottam!”

Pataki József 2021.06.14.
A pumpálós híresség többek között a zenének is köszönheti, hogy annak idején megismerte a nagyérdemű. Mindig is közel állt hozzá az elektronikus zene, éppen ezért úgy döntött,...

Tóth Andi úgy érzi, néha legszívesebben kiszállna a világból

Pataki József 2021.06.14.
Az énekesnő új albumon dolgozik, melyről az ’Állj’ című dal már napvilágot látott. Tóth Andi az utóbbi időszakkal kapcsolatos érzéseit fogalmazta meg a dalban, mint mondja, néha neki is elege van.

Istenes Bence a sérüléséről: Ha az ember sportol, ez benne van a pakliban

AC News 2021.06.11.
Videóban mesélte el a műsorvezető, hogyan érzi magát a focibalesete után.
Video4a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

Gyermekpszichológus: A legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég információja

AC News 2021.06.14.
Egy 2020-as statisztika szerint hazánkban minden nap 5 18 év alatti anyává. Az okok sokfelé vezethetőek vissza, leginkább a felvilágosító edukáció hiánya miatt válnak a kiskorúak a tervezettnél ...

Szakértő válaszol: Nagy az érdeklődés a gyerekek oltása iránt

AC News 2021.06.14.
A kormány június 10-én, csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy már olthatóak a 12-16 év közötti gyermekek. Az AcNews Dr. Bense Tamást, csecsemő- és gyermekgyógy&aac...

Meteorológiai szolgálat: A hét végéig mintegy tíz fokkal melegszik a levegő

AC News 2021.06.14.
A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat h&eacut...

Sziréna

BRFK: 33 millió forintos rablást derítettek fel a rendőrök

AC News 2021.06.14.
Egy 33 millió forintos rablást derítettek fel a fővárosi nyomozók, a símaszkos támadók a dolgozóknak szánt fizetést vették el a cégvezetőtől tavaly decemberben - közölte a Budapesti Rendőr-főkap...

Több milliós kárt okozott egy részeg rongáló a nyíregyházi sportcsarnokban

AC News 2021.06.14.
Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-S...

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

AC News 2021.06.14.
Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon szombat este - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon hétfőn.   
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Meghalt 21 beteg, 255-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.06.14.
Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu h...

Bakondi: Többszörösére emelkedett az elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma

Pataki József 2021.06.14.
Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna va...

Orbán Viktor Törökország államfőjével tárgyalt

Pataki József 2021.06.14.
Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tajjip Erdogan török államfővel tárgyalt Brüsszelben, a NATO hétfői csúcstalálkozójának előestéjén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnö...

Világ

Stoltenberg: Új fejezetet nyitunk a transzatlanti kapcsolatokban

Pataki József 2021.06.14.
A NATO hétfői, egynapos csúcstalálkozója új fejezetet nyit a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette - jelen...

A német kancellár is gratulált az új izraeli kormányfőnek

Pataki József 2021.06.14.
Angela Merkel német kancellár gratulált Naftali Bennettnek a sikeres kormányalakításhoz és megválasztásához Izrael új miniszterelnökének.

Észak-Macedóniában szeptember óta először nincs halálos áldozat

Pataki József 2021.06.14.
Kilenc hónapja először nincs halálos áldozata a koronavírusnak Észak-Macedóniában - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter a közösségi médiában.
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

Profil

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Mad Scientist: Az adott ötletet mindig a legjobban szeretnénk megcsinálni

AC News 2021.06.06.
Az AcNews megkereste az őrült tudósokat, hogy kiderítse, hogyan lehet hazánkban felvirágoztatni a sörfőzést az egyedibbnél egyedibb ízkreációkkal és dizájnnal.

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29.
A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportol&...

Amiről beszélnek

Így kell ezt! Újra levette a lábáról Liptai Claudiát férje – Nem semmi, mit talált ki az évfordulójukra

AC News 2021.06.14.
Pataki Ádám mindent gondosan előre eltervelt, de feleségének csak annyit árult el, hogy randevúzni viszi házassági évfordulójuk alkalmából.

Ezt gondolja Puskás Peti apukája Dallos Bogiról

AC News 2021.06.14.
Puskás Tivadar fájó szívvel, de búcsút mond a színháznak, azonban még utoljára kiállt a közönség elé, hogy Nyíregyházán játszhasson. Mindezt fia, Puskás Peti &eacut...

Istenes Bence túlvállalta magát, ezért történt a balesete

AC News 2021.06.14.
Egyszerre öt ember munkáját végezte, meg is lett a böjtje…
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között