Arany Bohóc-díjat nyertek Richterék

2018.01.22. Profil

Arany Bohóc-díjat nyertek Richterék

Ifj. Richter József és csapata Arany Bohóc-díjat nyert a Monte Carlo-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója és felesége, Merrylu összesen három számmal kapott meghívást a rangos versenyre. Zebrákkal, elefántokkal és lovakkal szórakoztatták a közönséget. A legnagyobb sikert a Pas de deux - Balett lóháton mutatvánnyal érték el, melynek a csúcspontján a két lovon egyensúlyozó akrobata fejére áll a hitvese.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Már haza is érkeztek?

- Nem, még két hetet Monte Carlóban maradunk. Tegnap éjjel volt az eredményhirdetés, de a díjat a holnapi gálaelőadáson vesszük át.

- Az ön karrierjére nézve mit jelent az Arany Bohóc? Mint tudjuk, testvére, Flórián volt eddig az egyetlen magyar artista, aki ezt a szobrot elnyerte.

- Ez abszolút a csúcs. Erre készültem az egész életemben, most pedig megkoronázták azt a rengeteg munkát, amit ebbe az egészbe belefektettem. Hatalmas siker. Egyébként a bátyámnak először az Ezüst Bohóc-díjat sikerült elnyerni, rá négy évre szerzett első helyezést. Rá tíz évre, most mi hoztuk el az aranydíjat. Most két magyar Arany Bohóc-díjas artista van, és mindkettő a Richter családból származik. Azt hiszem, ez sokat elárul azzal kapcsolatban, hogy ki a cirkusznagyhatalom Magyarországon. Hozzá kell tennem, hogy mindezt állami támogatás nélkül, a saját erőnkből értük el. Nem kapunk több százmillió forintot, mint a Fővárosi Nagycirkusz.

- Mit mondott az eredményhirdetés után az édesapja, aki egykor sikeres lovas-és elefántakrobata volt?

- Ő is itt van, mert részt vett a lovasakrobata-számban, és az egyik másik produkciónk alatt is segédkezett.

- A két évvel ezelőtti esküvőjük után azt nyilatkozták Merryluval, hogy a Monte Carlo-i Cirkuszfesztivál után jöhet a trónörökös. Hogy áll most ez a projekt?

-
Nincsenek szigorúan követendő tervek lefektetve. Az tény, hogy túl vagyunk ezen a megmérettetésen, ezért jöhet a baba, amikor jönnie kell. Mindegy, hogy egy vagy két év múlva. Meglátjuk, hogy hozza a sors?

- A díj birtokosaként most nemzetközi turnéra indulnak, vagy hazatérnek a saját utazócirkuszukhoz?

- Március 15-én, Budapesten lesz a 2018-as magyarországi turné premierje. Várjuk a hazai közönséget, illetve itt és most azt is bejelenthetem az új műsorunk címét: Arany Bohóc a porondon.


 

- Milyen pozitívumokat hozhat a díja a magyar cirkuszművészet számára?

- Bízom benne, hogy kellő motivációt ad a fiatal artisták számára, és elhiszik, hogy ilyen szintre lehet eljutni, ha kitartóan dolgozik valaki. Mi három produkcióval vettünk részt a versenyben: a Richter-csoport lovasakrobata-számával, az egzotikus állatshow-val, melyben zsiráfok és zebrák is láthatók a porondon, illetve a padödö-vel, melynek során a feleségemmel együtt két lovon mutatjuk be a trükköket. A díjat összességében kaptuk ezekre. Most a legek között emlegetnek bennünket.

- Most, hogy elnyerte a legrangosabb szakmai díjat, hogyan lehet még fokozni a teljesítményét?

- Én most vagyok a karrierem csúcsán, mint aktív artista. Magyarországon szeretnék érvényesülni, a Magyar Nemzeti Cirkusz hagyományait szeretném ápolni, és be szeretném bizonyítani, hogy a minőségi cirkuszművészetnek van jövője. Sokan kérdezik, hogy mikor megyünk világkörüli turnéra, de én nagyon jól érzem magamat Magyarországon. Rengeteg ajánlatot kaptunk már most is, a fesztiválon. Egyébként Monte Carlóba is Németországból érkeztünk, egy rövidebb turnéról, ezért már most honvágyam van. Általában télen egy-egy hónapra megyünk külföldre, ennyi még belefér, de hosszabb távra nem mennék el.


 

- Laikusként is megállapíthatom, hogy az ön zsánere a legköltségesebbek közé tartozik a cirkuszvilágban. Elég csak a rengeteg állat takarmányozására és rendszeres orvosi ellátására gondolni.

- Ez igaz, de a hivatásom lényege nem csupán a pénz. Ez egy életforma. Már a nagyapám is állatokkal dolgozott.
 

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT