Bálint gazda: Amíg élek, kertészkedem!

Dózsa Gabriella 2019.10.24. Profil

Bálint gazda: Amíg élek, kertészkedem!

Bálint Gyuri bácsit mindenki ismeri, szereti. A júliusban 100. születésnapját ünneplő kertészmérnöknek Facebook-oldalán több mint 450 ezer követője van. Bálint gazda mai napig aktív, előadásokat tart, unokájával együtt kezelik a honlapját, és még mindig szívesen tevékenykedik a kertjében. A második világháborút is megjárt Gyuri bácsi az AcNewsnak elmondta: még mindig rengeteg terve van, de már nem bánja, ha nem mind valósul meg belőle.

 

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Hogy néz ki egy napja?

- Korán kelek, végiggondolom, hogy mit kell aznap csinálnom, megbeszélem a feleségemmel, Angélával. Az első dolgom: mindig megnéznem a kertet, amit nem szégyellem bevallani, ma már segítséggel ápolok. Sokan kérdezik, hogy ennyi évesen miért nem dőlök már hátra, de én nem szeretem a semmittevést. Addig élek, amíg van dolgom. És még mindig rengeteg tervem van. Könyvet írok, készítem a következő kalendáriumot, előadásokat tartok, és az unokám segítségével válaszolok a rengeteg kérdésre, amit naponta kapok.

 

- Mi a hosszú élet titka?

- Szerencsés vagyok, mert szerető családban élek. Azt mondják, hogy aki szeretve van, az tovább él. Tessék, én vagyok erre az élő példa! Mindig is aktív életem volt, túléltem a második világháborút, és annak szenteltem az életemet, ami a szenvedélyem: a földnek és a növényeknek. Ez nem hobbi, ez hivatás. S hogy ebben másoknak is segítek, az komoly felelősség. Büszke vagyok rá, hogy mai napig kapom a visszajelzéseket, hogy hálásak a tanácsaimért, az ötleteimért. Bármerre megyek, megállítanak, kérdeznek, de még az orvosnál is. És én szívesen válaszolok!

 

- Nem teher ez?

- Eleinte nehezen viseltem a népszerűséget, de aztán megszoktam. Velem egyébként nem tolakodóak az emberek, és megérzik, ha már fáradok. Azért így száz évesen már nem lepődnek meg, ha néha megpihenek. Ezzel a népszerűséggel meg lehet birkózni, és az is hozzátartozik, hogy a születésnapomon annyi szeretetet kaptam ezektől az emberektől, amit képtelenség feldolgozni. Köszöntöttek személyesen, telefonon, e-mailben, aznap szinte felrobbant a közösségi oldalam, az unokám mondta is, hogy büszke arra, hogy én vagyok a nagypapája.

 

- Kinek a tanácsát fogadja el ennyi élettapasztalattal?

- A feleségemét, Antóniáét, de az unokámét is, mert haladni kell a korral, az nem kifogás a fejlődésre, ha az ember elmúlt száz éves. Én mázlista vagyok, mert háborút, koncentrációs tábort, sok tragédiát átéltem, túléltem, és még itt vagyok. Amikor például a második feleségemet elveszítettem Alzheimer-kórban, akkor azt gondoltam, nincs tovább. De aztán megismerkedtem Angélával, és hetvenévesen újra megnősültem, és milyen jól tettem! A feleségem, az unokáim, a követőim, és a kertem fiatalon tart. Persze nincsenek illúzióim, a természet törvényeit elfogadom. De addig élvezem az életet!

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT