Bank Tamás: Érzékeny vagyok az emberi problémákra és történetekre

Pataki József 2022.10.08. Profil

Bank Tamás: Érzékeny vagyok az emberi problémákra és történetekre

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be a kulturális élményszerzés új korszakát elhozó digitális fejlesztését. Az innováció a hallássérült érdeklődők számára teszi lehetővé az akadálymentes színházba járást, azáltal, hogy a színdarabok valós időben kerülnek feliratozásra a néző okostelefonján. A technológiát az Életrevalók című darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábor főszereplésével. Bank tamás, most lapunknak mesélt az akció megszületéséről, és, hogy hogyan is néz ki egy ilyesfajta előadás.

Cba - cikk közötti

– Mikor fogalmazódott meg Önben először az az ötlet, hogy a hallássérülteknek is lehetőséget adnak a színházi világba való belépésre?

– 2020-ban mutatta be színházunk az egészen különleges kivitelű Nagyvárosi fények című produkciót. Ez a Chaplin-filmadaptáció egy néma előadás, azaz beszéd nincs az előadásban, csak zene. Koreografált mozgássort mutatnak be a színészek, azonban az arcjátékkal és testtel olyan plasztikusan játszanak, hogy a történet zene nélkül is teljességgel értelmezhető. Ezt megtapasztalva gondoltam arra először, hogy még szélesebbre tárhatnánk a kaput - nálunk olyanok is gazdagodhatnak színházi élménnyel, akik számára szinte teljességgel elérhetetlen.

– Van személyes kötődése a hallássérült/ nagyothalló emberekhez?

– Úgy nincs, hogy a családomban vagy baráti körömben lenne hallássérült. De személyes kötődés a személyes gondolat is, azaz, hogy érzékeny vagyok az emberi problémákra és történetekre.

– Mesélne egy kicsit arról, hogyan működik a gyakorlatban egy ilyen előadás?

– Hallássérült vendégeink a színházba érkezve a Vodafone által biztosított zárt wifi hálózatra csatlakoznak, amihez csak azok férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott estére. Ezután kapcsolódhatnak ahhoz az applikációhoz, amelyen keresztül a színpadi szöveget feliratozzák. Telefonjaikat a székek háttálámájára szerelt speciális tartóba helyezve máris élvezhető az előadás.

– Mennyire lehet élvezni egy darabot, ha közben feliratot olvas valaki?

– Szerintem pont ugyanúgy, mint a feliratos filmeket. Sokan mániákusan csak eredeti nyelven néznek filmet - és közben olvasnak. De a színház világában is létezik ez a gyakorlat, operát időtlen idők óta így néz a közönség itthon, csak épp ott a színpad fölött olvasható a felirat. A nálunk kipróbált rendszerrel kapcsolatban az érintettek pozitívumként emelték ki, hogy a felirat pontosan abban a magasságban látható, ahol a színpad, ami nagyon kényelmessé teszi az olvasást és közben mindent nyomon követhetnek, ami a színen történik.

 

(Fotó: Juhász G. Tamás)

– Milyenek eddig a visszajelzések?

– Már a sajtóbemutató estéjén is látszott: sikerült a küldetés. Jó volt látni az előadás végi tapsot - ezúttal nemcsak az összeütött tenyér, hanem a levegőbe tartott, finoman mozgó, szinte rebbenő kezek is a tetszést jelezték. És jócskán ültek hallássérült nézők is a közönség soraiban.

– Miért pont az Életrevalók volt az első ilyen darabjuk amit bemutattak?

– Részben, mert az egyik legnépszerűbb előadásunk - maga a francia film, amelynek alapján elkészült, világhírű. Ugyanakkor az üzenete miatt is fontos: bármilyen hátránynak hitt dologgal kell is megküzdenie az embernek, mindig van minek örülni, mindig van miben hinni és ok remélni. Kerekesszékben és hallásproblémával is lehet teljes életet élni.

– A színészek szempontjából van valami speciális dolog amire oda kell figyelni egy ilyen fellépésen?

– Semmilyen extra feladatot nem ró a művészekre a digitális rendszer működése, hiszen valamennyi produkciót szöveghűen kell előadni, ez nem improvizációs színház. Épp ezért lehetünk biztosak abban, hogy minden előadás azonosan magas színvonalon teljesül.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Pokoli tűz Patakon: fiát mentette az apja, halálra égtek

AC News 2022.11.25.
Le kellett fogni a tragikus sorsú nőt, aki őrjöngve próbált visszarohanni a házba, hogy kimentse az élettársát és a fiát.

Vodkával menekült öngyilkosságba a rettegő budai kislány

AC News 2022.11.24.
A 13 éves Korinát hét hónapon át veréssel, zsarolással zaklatta egy fiú, mégis a szülőjének állt feljebb: feljelentette az áldozat édesanyját.

Járai Máté Törőcsik Mariról: Színészi öröksége örökké élni fog

AC News 2022.11.23.
A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő ma lenne 87 éves. Ez alkalomból unoká...

Huppsz

Rácz Jenő bolondot csinált magából a lányáért

AC News 2022.11.25.
A hét legviccesebb fotóját posztolta Rácz Jenő.

Tóth Vera borzasztó pulóvert vett fel - Fotó

AC News 2022.11.25.
Tóth Vera egy tipikus, karácsonyi, ronda pulcsival máris elkezdte az ünnepi szezont. Neki ez is jól áll.

Micsoda meglepetés! Ezt kapta születésnapjára Horváth Éva

AC News 2022.11.24.
44. születésnapjára a hírességet egy különleges ajándékkal lepték meg szerettei.  
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Hihetetlen, mit rejtett a sörösdobozba egy nő – 20 év börtönt kaphat érte

AC News 2022.11.26.
A texasi nő egy veszélyeztetett fajt csempészett be az Egyesült Államokba.

Nem kegyelmeznek a magyarok - Szigorúbban büntetnének

AC News 2022.11.26.
Szigorúbban lépnének fel a hamisítókkal és a hamisítványok terjesztőivel szemben a magyarok: 2022-ben a lakosság 60 százaléka büntetné a mostaninál szigorúbban a hamisítókat é...

Szeretünk adományozni: Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban

AC News 2022.11.25.
Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze.

Sziréna

Füstmérgezést kapott a hőssé vált kisrendőr, kórházba került

AC News 2022.11.26.
74 éves nénit mentettek ki a füstölő lakásából az egyenruhások.

Frontális ütközés - Áll az M0-s

AC News 2022.11.25.
Baleset miatt lezárták az M0-s autóutat az M1-es autópálya felé vezető oldalon, Biatorbágy térségében, emiatt torlódik a forgalom - közölte az Útinform péntek reggel a honlapján.

Megölte csecsemőjét egy anya

Pataki József 2022.11.24.
A Baranya Megyei Főügyészség vádat emelt a két hónapos gyermekét megfojtó komlói nő ellen.
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Itthon

Berúgja a tél az ajtót, megérkezik a fogvacogtató hideg

AC News 2022.11.26.
Mára a köd miatt 10 megyében is veszélyre figyelmeztet, a következő hétre pedig az átlagosnál hidegebbet jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Novák Katalin vonattal utazott el Volodimir Zelenszkijhez

AC News 2022.11.26.
Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.  

Szijjártó Péter: siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az EU-tagállamokban

AC News 2022.11.25.
Siralmas, hogy Brüsszel akadályozza a beruházásokat az európai uniós tagállamokban, miközben csakis ezek révén lenne elkerülhető az ukrajnai háború és a szankciók okozta recesszió - szögez...

Világ

Fegyveres leszámolás a szerb-magyar határnál

AC News 2022.11.25.
Ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a szerb-magyar határ közelében, ezúttal a Röszkével szomszédos Horgoson - közölte a szabadkai Pannon RTV pénteken.

Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára

Pataki József 2022.11.24.
Spanyolország lehetővé tenné a kettős állampolgárság megszerzését a románok számára, és ennek megvalósítására közös munkacsoportot hoz létre Romániával - j...

Újabb 400 millió dollárnyi katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Pataki József 2022.11.24.
Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi (mintegy 170 milliárd forint) katonai segítséget bocsát Ukrajna rendelkezésére - az összeg felhasználására az elnök adott felhatalmazást a K...
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Szerednyey Béla Ferenc pápától kért engedélyt

AC News 2022.11.26.
A közismert színész szeretné feleségét templomban is elvenni, ám ez nem olyan egyszerű.  

Teljesen kiborultak Mariah Carey rajongói

AC News 2022.11.25.
Sokan úgy vélik, hogy az aranytorkú énekesnő a koncertjén végigtátogta a leghíresebb számát, amely nem mellesleg egy kisebb vagyont hozott eddig neki.

Kovács Kati vallomása Balázs Fecó haláláról: Kicsit szerintem mind hibásak vagyunk

AC News 2022.11.25.
Szerettei és pályatársai a mai napig gyászolják a két évvel ezelőtt elhunyt Balázs Fecót. Kovács Kati a mai napig elérzékenyül, ha zenésztársára gondol.
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro