Bank Tamás: Vezetőként a portástól Gálvölgyi Jánosig mindenre oda kell figyelnem!

2019.07.05. Profil

Bank Tamás: Vezetőként a portástól Gálvölgyi Jánosig mindenre oda kell figyelnem!

Azon kevés direktorok közé tartozik Bank Tamás, aki sosem akart igazgató lenni. Az élet hozta így, és ha már így alakult, igyekszik jól csinálni. Hét éve vezeti a Játékszínt, ami Budapest egyik legsikeresebb színháza.

Színészből lettél színház igazgató! Bohém művészből, hogyan lesz sikeres vállalkozó?

- Valóban színészként indultam, a Budapesti Kamaraszínház tagja voltam 22 évig. Aztán amikor 2011-ben bezárt, és bajba kerültünk, akkor jött a Játékszín. De visszatérve az eredeti kérdésre, azon kevés direktorok közé tartozom, aki sosem akart igazgató lenni, engem az élet tett azzá. Egy éves bizonytalanság után kezdett körvonalazódni a Játékszín, összeraktuk a tervet, és egyszer csak ott álltunk, hogy rendben, de akkor ezt az intézményt irányítani kell... Aztán az élet szépen megtanítja, hogy működik az egész, gazdaságilag, szakmailag, művészileg. De ez a folyamat eltartott egy-két évig. Most már hét éve csinálom, és azt mondják nem rosszul… Pontosabban nem biztos, hogy jól, de rosszul biztosan nem. Pedig a kezdetekkor rengetegen mondták, hogy a magánszínházra rá megy a vagyonom, hogy belebukok, hogy rámegy a családom. De őszintén? Választásunk sem volt, mert hirtelen munka nélkül maradtam, maradtunk 2012-ben. Szóval inkább azt mondtuk, hogy csináljuk. És örömmel mondhatom, hogy a Játékszín ma az egyik legsikeresebb budapesti színház!

 

 

Honnan tudta, hogy milyen háttérembereket kell szerződtetnie?

- Azért akkor már húsz éve voltam a szakmában, nagyjából tudtam, hogy milyen emberekre lesz szükségünk. Nagyon sok kapcsolatot is építettem a két évtized alatt, például a gazdasági igazgató is jött velünk a kamara bezárása után. De nem csak ő, más szakemberek is, a műszaktól is, jött öltöztető, fodrász, de jöttek az adminisztratív osztálytól is. De maradtak itt emberek a volt Játékszínből is, a kettő összeállt. Azt nem mondom, hogy minden zökkenőmentes volt, dehogy is. Mint minden épülő vállalkozás, itt is voltak gondok. 2012-ben, amikor én megvettem a színházat, volt olyan, hogy ketten-hárman rohangáltunk az épületben úgy, hogy nem volt fűtés, nem volt áram. Szép lassan lett portás, meg lett a műszak, minden, és mindenki a helyére került. Az elején tíz előadásunk volt összesen. Aztán lett még egy bemutató, még egy premier, szépen lassan építettük fel az egészet.

 

Egyedül hozta meg az elején a döntéseket, vagy volt segítsége?

- Csapatember vagyok, és azt gondolom, hogy akkor tudom én is jól csinálni a dolgomat, ha megbízható emberek, jó csapat van körülöttem. Mielőtt elindultunk, mi is puhatolóztunk, hogy mi a tendencia, de magánszínházról lévén szó, tudtuk, hogy a szórakoztató irányba kell mennünk. Művész színház abban az időben sok volt, de olyan igazi, szórakoztató teátrum nem igazán. Így végül a MR és MRS lett az első bemutatónk Pindroch Csabával és Verebes Lindával. Majd jött A hölgy fecseg és nyomoz Vári Évával és Gálvölgyi Jánossal, aminek az volt a külön érdekessége, hogy ez a két fantasztikus, Kossuth-díjas színészművész akkor találkozott először. Szóval szórakoztató színház lett a tendencia, magas minőségben, kitűnő színészekkel, rendezővel, kiváló minőségű hang- és fénytechnikával, díszletekkel, látvánnyal. Később Budapesten, máshol is hasonló színházak alakultak… Egyébként azt gondolom, hogy a magyar fővárosnak igazán pezsgő kulturális élete van, majdhogynem olyan, mint Londonnak. És szerencsére a magyarok szeretnek színházba járni. Nekem az a célom, hogy olyan színházunk legyen, mint a londoni West End, a New York-i Broadway.

 

A Játékszínnek nincs állandó társulata, mégis minden színész otthon érzi magát Önöknél.

- Igen, ezt gyakran el is mondják nekem, jó hallani. Ezért is fontos, hogy csapatban gondolkozunk, és a színészek jól érezzék magukat nálunk. Nemrég felújítottuk az első emeletet, ahol gyönyörű, új öltözőket kaptak, amire sokan azt mondták, hogy úgy néz ki, mint egy ötcsillagos szálloda. Egyébként tényleg nincs állandó társulat, mi befogadó színház vagyunk. Tavaly 95 színész játszott itt, ebből alapvetően többen, több darabban is játszanak. Szóval, ha így vesszük, mégiscsak van társulat.

 

A Játékszín Budapest szívében található, hol tudják tárolni a darabok díszleteit?

- Jelen pillanatban 25 darab van repertoáron, aminek elképesztő a díszletmennyisége. Eddig Kőbányán volt egy nagy raktárunk, de nemrégiben sikerült a mellettünk lévő ház pincerészét kivenni, csináltunk benne liftet is. A ház egyébként nem olyan régen leégett, jöttek a tűzoltók oltani, a víz elől kellett menekítenünk a díszleteket, szerencsére nem lett nagy kárunk.

 

Igazgatóként mennyi mindenre kell figyelnie?

- Én az a típus vagyok, aki szeret mindenről tudni. Azt szoktam erre mondani, hogy odafigyelek a portástól, a Gálvölgyi Jánosig mindenre. Erre egy jó példa éppen a tűzeset, én mehettem be a díszletekhez, én raktam arrébb őket. Nálunk nagyjából most 140 ember dolgozik, itt mindenki ”színész”, mindenkinek nagy lelke van, ezzel együtt sok lelki probléma is, amit meg kell oldani. Nekem ezekre is oda kell figyelnem, mint ahogy arra is, hogy éppen elfogyott a WC papírom vagy ki kell cserélni egy villanykörtét. Ez is a szépsége egy magánszínháznak.

 

Miből él egy magánszínház?

- Mi most semmiféle állami támogatást nem kapunk, reméljük a következő színházi évadban már igen. Amíg volt a TAO támogatás, azt természetesen mi is kaptuk. Mi megpróbálunk jó színházat, jó előadásokat csinálni, hogy minden este teltház legyen, és a jegybevételből is gazdálkodunk. Amikor a TAO-t bevezették, megszűnt a szponzoráció. De, most, hogy Tao nincs, én azon dolgozom, hogy jöjjön vissza a mecenatúra. Cégek nem támogatják a művészetet, nincs erre pénz, keret. De nincs mit csinálni, valamifelé el kell indulnunk megint. Per pillanat, mi a jegybevételből befolyó nyereségből élünk meg, ebből fizetjük a rezsit, a dolgozók bérét, tehát az előadásoknak olyan jóknak kell lenniük, hogy sokan jöjjenek, hogy el tudja tartani a színházat. Eddig ez működött.

 

Beszéljünk egy kicsit a magánéletéről is. Furcsa helyzetben vannak Lévay Viktória színésznővel, akinek egyrészt a férje, másrészt az igazgatója. Hogyan kerülik el a pletykákat?

- Én ezt úgy oldottam meg - ami a Vikinek nem mindig tetszik -, hogy ő itt a színházban az alkalmazottam, színésznő és nem a feleségem. Én ezt tartom is, minket nem lehet bent látni súgni-búgni, csókolózni. Ha hazamegyünk, akkor természetesen ő a fantasztikus, csodaszép feleségem. Ha mi ezt tudjuk tartani, akkor nem lehet gond azzal, hogy egy helyen dolgozunk.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Molnár Anikó kiakadt – „Nem igaz, hogy elszegényedtem!”

AC News 2021.08.04.
Amióta kitett néhány eladásra kínált értékesebb holmit az interneten, mindenki Anikó zsebeiben turkál. Az AcNews megkereste az egykori Nagy Ő-t, aki tiszta vizet öntött a pohárba.

Détár Enikő: Nőként, én is találkozom hátrányos megkülönböztetéssel!

AC News 2021.08.03.
A színésznő Sztárek Andreával közösen játssza A nő Akinek csak megszületni volt könnyű… című zenés színházi darabot, ami a nevéből adódóan a nőkről szól, de nemcsak nőknek. A...

Dancing with the Stars! Metzker Viki: Még nem érzem a versenyszellemet

AC News 2021.08.02.
A gyönyörű DJ-nek nemrég kérték meg a kezét, most pedig újabb örömhírt kapott, hiszen felkérték a Dancig with the Stars című műsorba. Érdekes fordulat, hogy ezúttal nem ő fogja a közöns&eac...

Huppsz

Teljesen új pályán próbálja ki magát Völgyesi Gabi

Pataki József 2021.08.04.
A Unique énekesnője önismereti workshopot indít.

Pótnagyi lett Bay Éva

Pataki József 2021.08.03.
A 68 éves tévés legenda testileg és szellemileg is kirobbanó formában van. Amióta egy gyógynövénykeverék segítségével 18 kilótól megszabadult, azóta energikusabb mint korábban,...

Kárpáti Rebeka: Nem tudtam kifizetni az albérletemet

AC News 2021.08.02.
A színésznő az Instagram-oldalán mesélt arról, hogy volt idő, amikor plusz munkát kellett vállalnia, hogy fenn tudja tartani magát. Ennek az időszaknak a hátteréről hosszan írt legfrissebb posztjában a méd...
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Koronavírus - Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is

AC News 2021.08.04.
Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

ITM: újabb keretemelés a már 30 ezer fiatal nyári munkavégzését támogató programban

AC News 2021.08.04.
Jelenleg közel 30 ezer nappali tagozatos diák dolgozik a Nyári diákmunka program támogatásával - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitiká&e...

Felújítják a papdi kápolnát Tolnában

AC News 2021.08.04.
Felújítják a Tolna megyei Lengyel-Annafürdő közelében álló papdi kápolnát, a korábban népszerű zarándokhelyet egy 150 millió forintos turisztikai fejlesztés részeként.

Sziréna

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki egy budapesti kórház főnővérét

Pataki József 2021.08.04.
Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

Kényszergyógykezelés vár a feleségét megfojtó férfira

Pataki József 2021.08.04.
A Baranya Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki megfojtotta feleségét, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

Késsel szúrta meg az apját

Pataki József 2021.08.04.
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja a nem indokolt a büntetés enyhítése azokkal az elkövetőkkel szemben, akik az idős férfi életére törtek.
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Bakondi: Idén már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon

Pataki József 2021.08.04.
Az idén eddig már több mint 54 ezer embert fogtak el a határon, és több mint ötszáz embercsempész ellen indult eljárás - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorn...

Elhunyt három beteg, 59 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.08.04.
Három beteg meghalt, és újabb 59 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 632 428 embert oltottak be Magyarországon, közülü...

Kovács Zoltán: Elfogadták a biztosítási tervet

Pataki József 2021.08.04.
Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsol...

Világ

Demokrata párti politikusok is a New York-i kormányzó lemondását követelik, miután több nőt is szexuálisan zaklatott

Pataki József 2021.08.04.
Demokrata párti politikusok is Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondását követelték kedden, miután New York állam főügyésze bejelentette, hogy hónapok óta tartó vizsgálataik igazolták a po...

Borrell: Az EU sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a bejrúti kikötői robbanás körülményeit

Pataki József 2021.08.04.
Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélk...

Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista

Pataki József 2021.08.04.
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video2a - Kategóriák között

Profil

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Amiről beszélnek

Ördög Nóra: Ez volt életem legdurvább forgatása

AC News 2021.08.04.
A műsorvezetők élete nemcsak játék és mese. A kétgyermekes anyukában szó szerint belefagytak a szavak a Totem forgatásán, ahol az orkán erejű hideg széltől még a könnye is folyt.

Pásztor Anna diétázik: Gumicukor, nasi, sör és bezinkutas kaja

AC News 2021.08.04.
Az Anna and the Barbies énekesnője elmondása szerint, annyit mozog, hogy simán beleférnek a tiltólistás dolgok is, de most úgy tűnik mégis cserélnie kell a nehéz húsokat salátára, hiszen már csak n&ea...

Bizonyítani akar Fésűs Nelly lánya! – Ki akar lépni az anyja árnyékából

Pataki József 2021.08.04.
A Totem versenyzője meg akarja mutatni az embereknek, hogy saját jogon is el tud érni valamit, ehhez pedig nem kell a híres édesanyja nevével villognia.
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között