Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15. Profil

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, sokáig polgári foglalkozásból tartotta fenn magát, amit egyáltalán nem titkol. Újult erővel vetette tért vissza a színpadokra és nemrégiben egy hiánypótló, irodalmi tartalmú képeskönyvet is készített Egy Csipetnyi Erdély címmel, amely gyerekeknek és családoknak szól.


 

- A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Ön nem titkoltan egy ideig polgári munkából tartotta fenn magát. Mivel foglalkozott és mennyire tudott visszatérni már a rendes kerékvágásba?

- A pandémia mindenkit komolyan érintett, aki művészeti szférában vagy akár csak vendéglátásban dolgozott. Fellépések tömkelege, főszerepek, külföldi turné várt rám, amikor „kihúzták a lábam alól a talajt”, nagyon kemény időszak volt, de valahogy talpra kellett állni. Szerencsére a színész diplomámon kívül van gazdasági és bölcsész diplomám is, így egy nagy német biztosító cégnél helyezkedtem el, ügyfelekkel dolgoztam. Rengeteget profitáltam ebből az időszakból, különleges volt megtapasztalni, hogy milyen, ha az ember nem primadonnaként és művészként létezik, teljesen más szemszögből láttam a világot. Ez nekem nagyon sokat adott, a mai napig könnyedebben szervezkedem, oldok meg helyzeteket és minden megoldásra van A,B,C, tervem. Az éneklést azért soha nem hagytam abba, folyamatosan gyakoroltam a mestereimmel, ment a munka és mellette énekeltem. Tudtam, hogy ha vége lesz ennek az időszaknak, vissza kell térnem mielőbb a színpadra. Amikor elkezdtek megtalálni újra a különböző lehetőségek, akkor döbbenetes volt megélni a visszatérést. Minden fellépés előtt úgy izgultam, mint egy kisdiák, elszoktam a közönségtől, több hónap kihagyás után, ahol az ember a négy falnak vagy épp a szomszédok „örömére” énekel, egyszer csak ott volt több száz ember, és az is furcsa volt, hogy a maszkban nem láttam az emberek arckifejezéseit, a tapsból ítélve tetszett nekik, de a mimikát nem láttam, szóval kemény időszak volt a visszatérés is.

- Egyébként sem egy dologra szokott összpontosítani a mindennapjai során. Nemrégiben például könyvet írt. Miről szól a kiadvány? Hogyan jött az indíttatás a könyv megírására?

- A pandémia megtanított arra, hogy az embernek az se elég, ha két lábbal áll a földön, hanem inkább újabb lábakat kell növeszteni, és egyszerre nagyon sok lábon állni (nevet). Most épp a lónak a másik oldalán állunk, pihentünk másfél évig, most meg egyszerre 5 helyen kellene lenni. Decemberben jelent meg a könyvem Egy csipetnyi Erdély címen. A könyv hat nagy egységben mutatja be az erdélyi és székely kultúra hagyomány- és mondavilágát, népművészetét, balladáit, legendáit, gyermekmondókáit, a tájegységek szokásait, kézimunkáit és a tájegységekhez kapcsolódóan egy-egy hagyományos receptet. Mindezt számos fotóval színesítve. Úgy gondolom, hogy a hiánypótló mű szerethető és rendszeresen használható lesz óvodák, iskolák, könyvtárak számára, célunk minél több helyre ingyenesen, adományként eljuttatni. A könyv részeként megjelent egy CD melléklet is, ami a tájegységek zenei világát mutatja be.

- Itthon és a határokon túl már korábban is rengeteg embert mozgatott meg egyedülálló művészeti programjával, az „Egy csipetnyi Erdély” névre keresztelt művészeti műhellyel. Miről szól ez a program?

- Az Egy csipetnyi Erdély egy közösségkovácsoló művészeti műhely, ahol a résztvevőkkel verseken, meséken, balladákon, néptáncokon és népdalokon keresztül elevenítjük fel a magyar és a székely kultúra gyöngyszemeit, egy családi foglalkozás keretében. Ez egy interaktív program, amelynek létjogosultsága van nem csak itt Budapesten, de szerte az országban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

- Mennyire fontosak ön számára a gyökerei és kultúrája ápolása Erdélyiként?

- Székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, tovább örökítését a következő generációnak. Mindezeket szeretném eljuttatni a legtávolabbi otthonokba, és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat. Az év végén megjelent képes albummal szeretném, hogy az olvasók az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerjék meg a hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján keresztül. Betekintést nyerjenek az ott élő emberek lelkületébe, azt az Erdélyt lássák, amelyben én is felnőttem, és amely olyan embereket adott a világnak, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek és még hosszan sorolhatnánk. Hiszen Erdély és Székelyföld hitet és gyökereket adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósulhassanak az álmaink.

- Számtalan díjjal is jutalmazták már munkásságát. Melyikre a legbüszkébb ezek közül?

- Nagyon sok szép díjat kaptam az elmúlt időszakban, úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz év munkássága szépen beért a díjak tekintetében is. Büszke vagyok a 2003-as Karácsonyi aranylemezemre. Nemrég vehettem át a Nemzetközi Szent György lovagrend nagykeresztjét. Tokody Ilona vezetése alatt pedig a Mester és Tanítványa Díjjal jutalmaztak, pár éve az Erdélyi Élet Kiválósága Díját vehettem át. De amire a legbüszkébb vagyok, az a Zeneművészeti kategóriában elnyert Csongrád megyei Príma Díjam. Nagyon örülök az elismeréseknek, de ezektől függetlenül teszem a dolgom, énekelek, tanítom a fiatalokat, ha lehetőségem nyílik rá, folytatom a nemzetközi koncerteket, alázattal és köszönettel.

- Milyen színpadokon láthatjuk mostanság?

- Az év nagyon mozgalmasnak ígérkezik, remélem a Jóisten sok egészséget is ad hozzá. Az Operettben játsszuk a Nine, és hamarosan bemutatjuk a Jackyll és Hyde című darabokat. Ezeken kívül van egy Klasszikusok könnyedén operai bevezető előadásom, amit itthon és Erdélyben is bemutatunk. A Csíkszeredai szimfonikusokkal is több közös projektünk van. MMA ösztöndíjasként árvaházi gyereknek lesz egy zenés előadássorozatom, Tiszta forrásból Magyarországon és Székelyföldön is. A Női lélek rejtelmei című operakoncerttel is több helyen bemutatkozhatunk itthon és a határon túl is, valamint tervezünk egy nagyszabású művészeti fesztivált Székelyföldön, melynek megálmodója és egyben a projektmenedzsere is leszek. A Soproni Petőfi színházzal együttműködésben nyáron Sopronban és Fertőrákoson német és magyar nyelven is hallhatja a közönség a Lehár Gála koncertünket. Játszom a Mária főhadnagyban, és a Viktóriában is, ráadásul címszerepet. Közben egyetemista vagyok, a Kolozsvári egyetem zeneművészeti és pedagógia karán, és most úgy tűnik, hogy valószínűleg a külföldi koncertek is elindulnak.

- Milyen céljai, tervei vannak az új esztendőben?

- Lehet, hogy furcsán hangzik, de bizonyos szempontból nagyon hálás vagyok a pandémiának, mert olyan dolgokat hozott ki belőlem, amire sosem hittem, hogy képes vagyok. A munkám elvesztése, majd a hosszan tartó Covid betegségem olyan mélységekbe taszított, amelyből csak nagyon nehezen, sok lelki munkával, önmagam átformálásával és egy lelki és szellemi újjászületéssel tudtam felülemelkedni. Rengeteg dolgot megtanultam és felfedeztem magamban: új értékeket, lehetőségeket. Tudtam, a megújuláshoz csak egyetlen út vezethet, ha visszatérünk a forráshoz, a gyökereinkhez. Ezért is örülök, hogy olyan dolgokat valósíthattam meg, amit nagyon mélyen már eltemettem magamban. Lemez, könyvmegjelenés, rengeteg új feladat, és lehetőség (vár rám). Mély és nehéz időszak volt, de az, hogy nagyon mélyre kerültem, megjártam a poklok poklát, segített abban, hogy egy teljesen új ember, hittel, bizalommal és szeretettel alkosson most és nyisson a világ felé.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Nagy dobásra készülnek Sipos Petiék - "Nem gondoltam volna, hogy megéli a zenekar a 31. születésnapját"

Pataki József 2022.01.21.
Az Irigy Hónaljmirigy idén fogja bepótolni a zenekar történetének eddigi legnagyobb buliját.

Molnár Anikó: 10 év után újra elkezdek magammal foglalkozni

Pataki József 2022.01.20.
Az egykori Nagy Ő úgy döntött, hogy 2022 a változás éve lesz, és visszaszerzi régi alakját.

Dobos Attila menyasszonya, Erzsó: A halálos ágyán tettem neki ígéretet, hogy a másvilágon is szeretjük majd egymást!

AC News 2022.01.19.
A legendás szerző menyasszonya teljesen összetört, miután örökre elengedte kedvese kezét. Dobos Attila még a halálos ágyán is szerelmet vallott neki, Erzsó pedig megígérte: a földön túl is, &o...

Huppsz

Hegyes Berci: Most viszont eljött az én időm és nagyon örülök neki!

AC News 2022.01.21.
Hegyes Berci végre azzal foglalkozik, ami a legjobban hiányzott neki. Most újra van ideje ugyanis eljárni edzeni. A Dancing with the Starsból megismert táncos erről már egy képet is posztolt Instagram-oldalán.  

Megmutatta jegygyűrűjét Tóth Vera

Pataki József 2022.01.21.
Az énekesnő megható szöveget írt az ékszer képéhez.

Egy idegen lány költözött Puskás Petiék lakásába

AC News 2022.01.20.
Újra szerelmes dallal jelentkezik Puskás Peti zenekara, a The Biebers, ami arról a felhőtlen időszakról szól, amikor egy kapcsolat elkezdődik, mintha csak egy sorozat bevezető részeit néznénk. Az Első Évad a srácok kés...
video3a - Kategóriák között
min-mano
video5 - Kategoriak között

AC News

BKK: Tavasztól jöhetnek az időalapú menetjegyek

AC News 2022.01.21.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhe...

A magyar kultúra napja - Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepel a Magyar Nemzeti Múzeum

AC News 2022.01.21.
Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban...

Honvédkórház főigazgatója: A két oltás nem elegendő

AC News 2022.01.21.
A két oltás nem elegendő, ezt ma már mindenki látja - fogalmazott Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.   

Sziréna

Zaklatás miatt kell felelnie – 2517 hívás, 1178 SMS

AC News 2022.01.21.
Zaklatás miatt kell felelnie annak a 40 éves férfinak, aki a gyanú szerint négy hónap leforgása alatt több ezer hívást indított és SMS-t küldött volt párja telefonszámára. A beretty&oacut...

Egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát

AC News 2022.01.21.
A rendőrök a kommandósokkal együttműködve azonosítottak, majd elfogtak egy 31 éves férfit, aki egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát Szegeden.

Egyik lefogta, a másik kirabolta a 77 éves bácsit

AC News 2022.01.21.
Őrizetbe vettek egy 17 éves és 18 éves tiszaalpári férfit, akik a gyanú szerint az egyik éjszaka bementek 77 éves áldozatukhoz, lefogták és elvették a pénzét. Amint a rendőrök tudomás&aacu...
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

15 957 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 65 beteg

Pataki József 2022.01.21.
Magyarországon a beoltottak száma 6 329 185, közülük 6 073 498-an a második, 3 457 497-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 15 957 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete &oacut...

Orbán: Nem lehet gyengíteni a védekezést

Pataki József 2022.01.21.
Szabad, sőt kell vitatkozni arról, hogy milyen a jó védekezés, de ezt úgy kell tenni, hogy közben a védekezést ne gyengítsék - mondta a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Orbán Viktor...

Vietnami tudományos díjat kapott Karikó Katalin

Pataki József 2022.01.21.
Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amell...

Világ

Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet

Pataki József 2022.01.21.
Bill Gates a koronavírusnál sokkal súlyosabb világjárványok kialakulásának lehetőségére figyelmeztetett, és felszólította a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral j&aa...

Az EU fizetési felszólítást küldött Lengyeloroszágnak

Pataki József 2022.01.21.
Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájá...

Leszavazták a szenátusban Biden javaslatát

Pataki József 2022.01.21.
Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amer...
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

Profil

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15.
A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, soká...

Mann-Schőner Gizella: Gyűlölet nélkül éltem

AC News 2022.01.05.
A 92 éves Gitta túlélte Auschwitzot, szembenézett a rettegett Dr. Mengelével és most arra tanítja a fiatalokat, hogy szeressenek, és ne gyűlölködjenek.

Malchiner Péter: Közel kell hozni az embereket saját magukhoz

Pataki József 2021.11.20.
Malchiner Péter annak idején egy népszerű sorozat főszereplőjeként országos ismertségre tett szert, de azóta abbahagyta a színészkedést. Volt nagy cégek vezetője, majd külföldre költözött &eacut...

Amiről beszélnek

Elhunyt Meat Loaf, a Rocky Horror Picture Show sztárja

AC News 2022.01.21.
Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője csütörtökön éjjel halt meg 74 évesen. A halál okát egyelőre nem közölték. &...

Dévényi Tibi bácsi: Senkit nem hívunk meg az esküvőnkre

AC News 2022.01.21.
Kiderült, milyen esküvője lesz Dévényi Tibi bácsinak. A legendás lemezlovas ugyanis újra nősülésre adta a fejét.

Elhunyt Elza Soares, a brazil szamba királynője

Pataki József 2022.01.21.
Elhunyt 91 éves korában Elza Soares, a brazil szamba királynője, minden idők egyik legnagyobb brazil énekese - közölte pénteken sajtósa.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video3 - Kategoriak között