Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15. Profil

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, sokáig polgári foglalkozásból tartotta fenn magát, amit egyáltalán nem titkol. Újult erővel vetette tért vissza a színpadokra és nemrégiben egy hiánypótló, irodalmi tartalmú képeskönyvet is készített Egy Csipetnyi Erdély címmel, amely gyerekeknek és családoknak szól.


 

Csanyi cikk

- A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Ön nem titkoltan egy ideig polgári munkából tartotta fenn magát. Mivel foglalkozott és mennyire tudott visszatérni már a rendes kerékvágásba?

- A pandémia mindenkit komolyan érintett, aki művészeti szférában vagy akár csak vendéglátásban dolgozott. Fellépések tömkelege, főszerepek, külföldi turné várt rám, amikor „kihúzták a lábam alól a talajt”, nagyon kemény időszak volt, de valahogy talpra kellett állni. Szerencsére a színész diplomámon kívül van gazdasági és bölcsész diplomám is, így egy nagy német biztosító cégnél helyezkedtem el, ügyfelekkel dolgoztam. Rengeteget profitáltam ebből az időszakból, különleges volt megtapasztalni, hogy milyen, ha az ember nem primadonnaként és művészként létezik, teljesen más szemszögből láttam a világot. Ez nekem nagyon sokat adott, a mai napig könnyedebben szervezkedem, oldok meg helyzeteket és minden megoldásra van A,B,C, tervem. Az éneklést azért soha nem hagytam abba, folyamatosan gyakoroltam a mestereimmel, ment a munka és mellette énekeltem. Tudtam, hogy ha vége lesz ennek az időszaknak, vissza kell térnem mielőbb a színpadra. Amikor elkezdtek megtalálni újra a különböző lehetőségek, akkor döbbenetes volt megélni a visszatérést. Minden fellépés előtt úgy izgultam, mint egy kisdiák, elszoktam a közönségtől, több hónap kihagyás után, ahol az ember a négy falnak vagy épp a szomszédok „örömére” énekel, egyszer csak ott volt több száz ember, és az is furcsa volt, hogy a maszkban nem láttam az emberek arckifejezéseit, a tapsból ítélve tetszett nekik, de a mimikát nem láttam, szóval kemény időszak volt a visszatérés is.

- Egyébként sem egy dologra szokott összpontosítani a mindennapjai során. Nemrégiben például könyvet írt. Miről szól a kiadvány? Hogyan jött az indíttatás a könyv megírására?

- A pandémia megtanított arra, hogy az embernek az se elég, ha két lábbal áll a földön, hanem inkább újabb lábakat kell növeszteni, és egyszerre nagyon sok lábon állni (nevet). Most épp a lónak a másik oldalán állunk, pihentünk másfél évig, most meg egyszerre 5 helyen kellene lenni. Decemberben jelent meg a könyvem Egy csipetnyi Erdély címen. A könyv hat nagy egységben mutatja be az erdélyi és székely kultúra hagyomány- és mondavilágát, népművészetét, balladáit, legendáit, gyermekmondókáit, a tájegységek szokásait, kézimunkáit és a tájegységekhez kapcsolódóan egy-egy hagyományos receptet. Mindezt számos fotóval színesítve. Úgy gondolom, hogy a hiánypótló mű szerethető és rendszeresen használható lesz óvodák, iskolák, könyvtárak számára, célunk minél több helyre ingyenesen, adományként eljuttatni. A könyv részeként megjelent egy CD melléklet is, ami a tájegységek zenei világát mutatja be.

- Itthon és a határokon túl már korábban is rengeteg embert mozgatott meg egyedülálló művészeti programjával, az „Egy csipetnyi Erdély” névre keresztelt művészeti műhellyel. Miről szól ez a program?

- Az Egy csipetnyi Erdély egy közösségkovácsoló művészeti műhely, ahol a résztvevőkkel verseken, meséken, balladákon, néptáncokon és népdalokon keresztül elevenítjük fel a magyar és a székely kultúra gyöngyszemeit, egy családi foglalkozás keretében. Ez egy interaktív program, amelynek létjogosultsága van nem csak itt Budapesten, de szerte az országban, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

- Mennyire fontosak ön számára a gyökerei és kultúrája ápolása Erdélyiként?

- Székelyként és Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúgaként nagyon fontosak számomra a gyökereim, a kultúrám és a nemzeti összetartozásunk. Világot járt énekművészként mindig szem előtt tartottam a magyar zenei és irodalmi élet fontosságát, kultúránk ápolását, megismertetését, tovább örökítését a következő generációnak. Mindezeket szeretném eljuttatni a legtávolabbi otthonokba, és a diaszpórába egyaránt, erősítve ezzel is a nemzeti öntudatot a kulturális, nyelvi és lelki összetartozásunkat. Az év végén megjelent képes albummal szeretném, hogy az olvasók az igazi Erdélyt, Székelyföldet ismerjék meg a hagyományain, balladáin, versein, mondókáin, kultúráján keresztül. Betekintést nyerjenek az ott élő emberek lelkületébe, azt az Erdélyt lássák, amelyben én is felnőttem, és amely olyan embereket adott a világnak, mint Kányádi Sándor, Tamási Áron, Benedek Elek és még hosszan sorolhatnánk. Hiszen Erdély és Székelyföld hitet és gyökereket adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósulhassanak az álmaink.

- Számtalan díjjal is jutalmazták már munkásságát. Melyikre a legbüszkébb ezek közül?

- Nagyon sok szép díjat kaptam az elmúlt időszakban, úgy tűnik, hogy az elmúlt húsz év munkássága szépen beért a díjak tekintetében is. Büszke vagyok a 2003-as Karácsonyi aranylemezemre. Nemrég vehettem át a Nemzetközi Szent György lovagrend nagykeresztjét. Tokody Ilona vezetése alatt pedig a Mester és Tanítványa Díjjal jutalmaztak, pár éve az Erdélyi Élet Kiválósága Díját vehettem át. De amire a legbüszkébb vagyok, az a Zeneművészeti kategóriában elnyert Csongrád megyei Príma Díjam. Nagyon örülök az elismeréseknek, de ezektől függetlenül teszem a dolgom, énekelek, tanítom a fiatalokat, ha lehetőségem nyílik rá, folytatom a nemzetközi koncerteket, alázattal és köszönettel.

- Milyen színpadokon láthatjuk mostanság?

- Az év nagyon mozgalmasnak ígérkezik, remélem a Jóisten sok egészséget is ad hozzá. Az Operettben játsszuk a Nine, és hamarosan bemutatjuk a Jackyll és Hyde című darabokat. Ezeken kívül van egy Klasszikusok könnyedén operai bevezető előadásom, amit itthon és Erdélyben is bemutatunk. A Csíkszeredai szimfonikusokkal is több közös projektünk van. MMA ösztöndíjasként árvaházi gyereknek lesz egy zenés előadássorozatom, Tiszta forrásból Magyarországon és Székelyföldön is. A Női lélek rejtelmei című operakoncerttel is több helyen bemutatkozhatunk itthon és a határon túl is, valamint tervezünk egy nagyszabású művészeti fesztivált Székelyföldön, melynek megálmodója és egyben a projektmenedzsere is leszek. A Soproni Petőfi színházzal együttműködésben nyáron Sopronban és Fertőrákoson német és magyar nyelven is hallhatja a közönség a Lehár Gála koncertünket. Játszom a Mária főhadnagyban, és a Viktóriában is, ráadásul címszerepet. Közben egyetemista vagyok, a Kolozsvári egyetem zeneművészeti és pedagógia karán, és most úgy tűnik, hogy valószínűleg a külföldi koncertek is elindulnak.

- Milyen céljai, tervei vannak az új esztendőben?

- Lehet, hogy furcsán hangzik, de bizonyos szempontból nagyon hálás vagyok a pandémiának, mert olyan dolgokat hozott ki belőlem, amire sosem hittem, hogy képes vagyok. A munkám elvesztése, majd a hosszan tartó Covid betegségem olyan mélységekbe taszított, amelyből csak nagyon nehezen, sok lelki munkával, önmagam átformálásával és egy lelki és szellemi újjászületéssel tudtam felülemelkedni. Rengeteg dolgot megtanultam és felfedeztem magamban: új értékeket, lehetőségeket. Tudtam, a megújuláshoz csak egyetlen út vezethet, ha visszatérünk a forráshoz, a gyökereinkhez. Ezért is örülök, hogy olyan dolgokat valósíthattam meg, amit nagyon mélyen már eltemettem magamban. Lemez, könyvmegjelenés, rengeteg új feladat, és lehetőség (vár rám). Mély és nehéz időszak volt, de az, hogy nagyon mélyre kerültem, megjártam a poklok poklát, segített abban, hogy egy teljesen új ember, hittel, bizalommal és szeretettel alkosson most és nyisson a világ felé.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Frabato: ügy sincs, tehát nincs mit lezárni

Farkas Márió 2022.07.01.
A valódi nevének elhallgatását kérő nő elmondása szerint a mágus azt ígérte, hogy a pénze egy részét „megpörgeti”, s egy éven belül a többszörösét adja vissza. &bd...

Poór Péter még ma is tisztán emlékszik az első találkozására Jimmyvel

Farkas Márió 2022.06.30.
A Máté Péter díjas táncdalénekesről kevesen tudják ugyan, hogy ő ismerte fel először Zámbó Jimmy minden képzeletet felülmúló tehetségét. Poór Péter egy kedves törté...

Rémálom lett Miló Vikiék útjából

Farkas Márió 2022.06.29.
A kiváló boksz, kung-fu és karate bajnokunk türelmét igencsak próbára tette a német légitársaság. Egy kutya világbajnokságra utazott az apró ebeivel, és a felszerelésük a versenyhez nem...

Huppsz

Gyönyörű nők, egy szépségkirálynő és testépítő bulizott a Balaton Soundon

Farkas Márió 2022.07.01.
Viczián Viktória belevetette magát a fesztiválszezonba, barátnője társsaságában osztott meg fotót Balaton Soundról.

Golden Globe-díjat kapott Vajna Tímea

AC News 2022.06.30.
Timi instagram történetében mutatta meg mindenkinek, hogy mostantól az ő birtokában van néhai férje, Andy Vajna elismerése.

Kóbor János most nagyon büszle lenne a kislányára

Farkas Márió 2022.06.30.
Mecky, ha fentről látja kislánya tanulmányi eredményét, biztosan boldogan mosolyogna.
min-mano
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok

AC News 2022.07.01.
Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A Technológiai &ea...

Újra kell maszkot viselni Olaszországban a munkahelyeken

AC News 2022.07.01.
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzö...

Vajas kenyérrel debütál Anger Zsolt első főzős videójában

AC News 2022.07.01.
A színész négy évvel ezelőtt a második helyezést érte A Konyhafőnökben, azóta pedig folyamatosan tágítja horizontját a gasztronómia terén. Szakács képzettséget szerzett, és h...

Sziréna

Sapkát lopot, bilincsbe került

AC News 2022.07.01.
 A mezőkövesdi rendőrök elfogták azt a férfit, aki a Napfürdő utcában egy fiúnak elvette a sapkáját.

Két román horrorkaraván is fennakadt a hálón Pest megyében

AC News 2022.07.01.
A rendőrök az elmúlt napokban az M4 autóúton egy-egy román járműszerelvényt vezettek ki a forgalomból.

Szerelem, amely nem annyira igazi

AC News 2022.06.30.
Egy házaspár a társkereső segítségével tizenötmillió forintot csalt ki a gyanútlan áldozatoktól - az újpesti rendőrök befejezték a nyomozást.
video5 - Kategoriak között
min-mano
video2a - Kategóriák között

Itthon

Kósa: egy modern gazdaság nem nélkülözheti a szövetkezetek által kínált rugalmas foglalkoztatási formákat

AC News 2022.07.01.
Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak - mondta Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az...

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

AC News 2022.07.01.
Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádi&oa...

Varga Mihály: Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján

AC News 2022.06.30.
Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütört&oum...

Világ

Észak-Korea szerint a délről érkező propaganda-léggömbökkel hurcolhatták be a koronavírust

AC News 2022.07.01.
Az észak-koreai állami média pénteken azt sugallta: a koronavírus azt követően terjedt el az országban, hogy egyes állampolgárok Dél-Koreából érkező propaganda-léggömbökkel kerültek kapcs...

Földrengés rázta meg Bosznia-Hercegovinát

AC News 2022.06.30.
Bosznia-Hercegovinát csütörtökön reggel 4,7-es erősségű földrengés rázta meg az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) mérése szerint.  

Ukrajnai háború - London újabb egymilliárd font katonai segélyt nyújt Ukrajnának

AC News 2022.06.30.
Újabb egymilliárd font értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának a brit kormány - közölte csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatal.    
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
min-mano

Profil

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Dr. Szende László: A múzeumok a páratlan kulturális örökségünket őrzik

Pataki József 2022.06.24.
Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik, immár huszadik alkalo...

Amiről beszélnek

Közterületet nevezhetnek el Benedek Tiborról

AC News 2022.07.01.
Közterületet nevezhetnek el Újpesten a két évvel ezelőtt elhunyt háromszoros olimpiai bajnok sportlegendáról.  

Tömegverekedés alakult ki egy édeshármas miat

AC News 2022.07.01.
Óriási kálvária alakult ki egy üdülőhajón, miután egy ott tartózkodó páros egyik tagja részt vett egy édeshármasban.  

8 év után visszatér a filmvászonra Cameron Diaz

AC News 2022.07.01.
Cameron Diaz 2014-ben jelentette be visszavonulását a színészettől, hogy minden idejét a családjának szentelhesse. A Netfix felkérésére azonban képtelen volt nemet mondani “nyugdíjas” színé...
video2a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között
min-mano
Remiz uzlethaz - felugro