Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03. Profil

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

Fotók: netamin.hu

Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Az ott töltött szűk három nap alatt a legkülönfélébb feladatokat kellett teljesítenie, a lelki és fizikai megpróbáltatásokkal teli időről elképesztő dolgokat árult el az AcNews-nak Péter, aki egyébként civilben életmód-tanácsadással is foglalkozik.

- Elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Mit lehet tudni erről a versenyről és miért jelentkezett?

- Az ókori Agoge a legendás görög spártai városállam kiképzési formája volt, melyen minden fiúnak át kellett esnie ahhoz, hogy férfivá váljon. A modern Spartan versenyek szervezői ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza, mikor az Agogét létrehozták. 60 órán keresztül, előre meghatározott felszereléssel a hátán kell a résztvevőknek minden fizikai és mentális kihívást megoldaniuk. Menetelni, futni, úszni, ugrani, cipelni, feladatokat megoldani csapatban és egyénileg. Aludni tilos, a feladatokat előre nem tudni. Az Agoge legfőbb küzdelme fejben történik. Minden terhelés egy célra irányul: hogy a résztvevő a lehető leghamarabb eljusson arra, hogy fel akarja adni. Ekkor kezdődik igazán a küzdelem: feladom-e azt, amit végig akartam csinálni, vagy legyőzöm a körülmények kényszerítő erejét?

Hogy én miért jelentkeztem? Az ember boldogságát nagyban meghatározza, hogy a nehézségekhez, az élet kihívásaihoz hogyan viszonyul. Gyermekkoromból sok traumát hordoztam és fiatal felnőttként azt gondoltam, ezek megkötöznek. Később kellett megtanulnom, hogy habár a körülményeket sokszor nem tudom megváltoztatni, az, ahogy én viszonyulok hozzájuk, az viszont egyes egyedül rajtam áll. Ez azért fontos, mert a közvélekedés ellenére alapvetően nem a körülmények, de még nem is a gyermekkorból hordozott sérülések határozzák meg a boldogságunkat, hanem a mi reakciónk ezekre. Szabadok vagyunk dönteni minden élethelyzetben. Ez a szabadság félelmetes, de felszabadító is. Számomra az Agoge egy egyéni küzdelem, egy gyógyulási, érési folyamat záró akkordja volt.

- Honnan volt ennyi ereje erre a küzdelemre?

- Az élet sok nehéz küzdelmet adott nekem már meglehetősen korán. De ezzel nem vagyok egyedül, a legtöbb ember komoly nehézségeket kénytelen hordozni gyermekkorától fogva. Ezekben a helyzetekben fontos döntés, hogy áldozatként tekintünk magunkra, vagy a kihívást és abban egy feladatot látunk, amit az élet támasztott elénk, és most nekünk kell felelnünk? A hit nélkül, hogy küzdelmeinknek célja és értelme van, az élet úgy gondolom értelmetlen. Ez a hit segített nekem az Agoge küzdelmeiben is: hogy van cél, van kincs, amit a nehézségek tüzében találni lehet.

- Mit szólt a családja mindehhez?

- Hálás vagyok a feleségemnek, aki támogatott ebben a kihívásban még úgy is, hogy 60 óráig ő sem aludt, csak ő értem aggódott itthon. Fontos megjegyezni, hogy habár az Agoge alatt végig komoly terhelésnek voltunk kitéve, nagyon figyeltek ránk: folyamatos instruktori és orvosi felügyelet alatt voltunk. Extrém veszélyes dolgokat nem vártak el tőlünk. Nem a veszély volt a lényeg, hanem a mentális küzdelem, minden más csak ezt szolgáló eszköz volt. Van két óvodáskorú gyermekem, akik szeretném, ha boldog emberek lennének. Meggyőződésem, hogy az ember a gyermekeinek akkor adhatja a legtöbbet, ha jó példát mutat, ha jól éli az életét. A gyerek sosem a dumára figyel, hanem hogy mit tesz a szülő. Szeretném, ha az én gyermekeim megtanulnák, hogy a nehézségeknek célja van, hogy küzdeni érdemes. Látniuk és tudniuk kell, hogy mindenkit megkísért a kétségbeesés, a feladás, a könnyebb út, de példát akarok mutatni nekik abban, hogy ezek legyőzhetőek. Nem titkolom előlük nehéz gyermekkoromat sem, hanem ezt is arra használom fel, hogy megtanulják: a múlt nem kötöz meg, szabadok vagyunk választani és jobb utat járni!

- Mi volt a legnehezebb feladat a küzdelem során?

- A legnehezebb az volt, hogy ne adjam fel. Ez a mentális küzdelem már néhány órával a kezdés után elkezdődött és már 20 óra elteltével úgy éreztem, teljesen erőim végére értem. Az első másfél napban szinte semmi ételt nem kaptunk, ami különösen nehézzé tette a komoly fizikai terhelést. Többször is a feladás határára kerültem, de hála Istennek mindig épp annyi erőm volt, hogy tovább küzdjek. Fizikailag a legmegterhelőbb az utolsó pár óra volt. Több mint két napja ébren, végletekig elfáradva, sérülésekkel, épp egy hegyről ereszkedve teljes felszereléssel még futtattak velünk egy félmaratont. Volt, aki ekkor már beszélni sem tudott. Elképesztő, már-már szürreális volt. Ugyanakkor eközben éltem át a legértékesebb tapasztalatot is, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy amíg én nem adom fel, addig nem veszítek. A testem elárulhat, összeeshetek, de amíg az akaratommal nem járulok hozzá a vereséghez, addig győztes vagyok. Az emberi test pedig bámulatos módon terhelhető, vereségeink 99 százalékában nem az embert győzik le a küldő körülmények, egyszerűen feladjuk. Erre csak akkor ébredtem rá, mikor az Agogén valóban a határaim közelébe kerültem.

- Milyen sportmúlttal rendelkezik?

- 16 éves koromig - meglehetősen tehetségtelen - középtávfutó voltam, a tálentumok hiányát szorgalommal pótoltam, így sikerült kétszer országos helyezést megcsípnem akadályfutásban. Később mindenevő voltam a sportban, de felnőttként leginkább az erősportokat kombinálom állóképességi kihívásokkal. Így jött a képbe az OCR, a terepakadály-futás. Az Agogén volt egy minimum feltétel, amit erőben és állóképességben teljesíteni kellett az induláshoz. De ez sem mentett meg senkit: mindenkinek van gyenge pontja, az Agoge feladatai pedig ezeket garantáltam megtalálták: a jó állóképességű nehezen cipelt súlyokat, az erős pedig nehezen bírta a kitartó terhelést.

- Életmód-tanácsadással is foglalkozik. Mivel keresik meg Önt általában?

- Leginkább a modern életmódból fakadó problémákkal. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód okozza az egészségügyi problémák döntő részét. Emellett erősödő tendenciát látok a lelki eredetű problémák testi betegségekké válásában is. Test és lélek elválaszthatatlan egész, és ha valahol megbomlik az egyensúly, ott előbb-utóbb baj lesz. De a legtöbb problémára - legfőképp a megelőzésükre - egészen egyszerű, természetes megoldások léteznek. A gond csupán az, hogy a változásnak mindig belülről kell fakadnia, a külső kényszer nem tartós megoldás. És ez a legnehezebb dió: a változás az emberben.

- Könyvet írt tapasztalatairól. Miért született meg ez az ötlet, ezzel is eljuttassa tapasztalatait minél több emberhez?

- Minden kultúrában bevált szokás volt az emlékkő-állítás. Mikor egy néppel valami meghatározó történt, állítottak egy emléket, hogy ne felejtsék el a tanulságokat. Az Agogéről hazatérve emlékkőként lejegyeztem a tapasztalataimat, hogy ne vesszenek a feledés homályába. Miután ezt a hozzám közel állókkal megosztottam, majd egy részét a hazai Spartan közösséggel, több száz bátorítást kaptam arra, hogy szélesebb körben is tegyem elérhetővé ezt a tapasztalatot, mert másoknak is segíthet a küzdelmekben. Féltem tőle, mert több személyes és fájó részt megosztok benne gyermekkoromból, de végül arra néztem, hogy ha valakinek épp ez segít egy picit, már megérte. Így született a könyv.

- Az élet más területein is ilyen kitartó?

- Úgy látom, a legtöbb ember alapvetően nem kitartó, köztük én sem születtem annak. Az ember veleszületett természete a kényelmet, a langyost, a könnyűt szereti. Az már nevelés kérdése, hogy kitartóak legyünk, melyet kezdetben mások végeznek, később magunknak kell magunkat megzabolázni. Törekszem rá, hogy úgy éljek, hogy különbséget tudjak tenni rossz és jó között, és amit helyesnek tartok, azért a végtelenségig küzdjek. Úgy látom, aki ebben az irányban köteleződik el, arra idővel azt mondhatjuk: kitartó.

- Hogyan néz szembe Ön korunk pestisével, a koronavírus-járvánnyal?

- Ahogy minden nehézség, a járvány is olyan megpróbáltatás, ami kérdéseket tesz fel minden embernek, melyre egyénenként kell felelnünk. Vannak, akiknek tragédiákat kell feldolgozniuk, és vannak, akiknek a bezártság, az önmagukkal való szembenézésnek az ideje kell, hogy legyen. Ami engem illet, a járvány alatt is gyakorlom ezt a hitemet, mely célt lát minden megpróbáltatásban, és igyekszem meglátni a feladataimat, a sors rendeléseit számomra és megfelelni ezeknek. Küzdelmeink bennünk zajlanak, de fontos, hogy az életet alapvetően ne magunk körül forogva, hanem kifelé irányuló tekintettel éljük, és akkor meglátjuk személyre szabott feladatunkat, elénk kerülnek az emberek, akiknek a mi segítségünkre van szükségük, helyzetek, melyekben a mi megoldásunk után kiált a világ. Ezeket megtalálni és ezekre megfelelni: ezt hívják boldogságnak.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
min-mano
Video4a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
min-mano

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
min-mano
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között