Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03. Profil

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

Fotók: netamin.hu

Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Az ott töltött szűk három nap alatt a legkülönfélébb feladatokat kellett teljesítenie, a lelki és fizikai megpróbáltatásokkal teli időről elképesztő dolgokat árult el az AcNews-nak Péter, aki egyébként civilben életmód-tanácsadással is foglalkozik.

- Elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Mit lehet tudni erről a versenyről és miért jelentkezett?

- Az ókori Agoge a legendás görög spártai városállam kiképzési formája volt, melyen minden fiúnak át kellett esnie ahhoz, hogy férfivá váljon. A modern Spartan versenyek szervezői ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza, mikor az Agogét létrehozták. 60 órán keresztül, előre meghatározott felszereléssel a hátán kell a résztvevőknek minden fizikai és mentális kihívást megoldaniuk. Menetelni, futni, úszni, ugrani, cipelni, feladatokat megoldani csapatban és egyénileg. Aludni tilos, a feladatokat előre nem tudni. Az Agoge legfőbb küzdelme fejben történik. Minden terhelés egy célra irányul: hogy a résztvevő a lehető leghamarabb eljusson arra, hogy fel akarja adni. Ekkor kezdődik igazán a küzdelem: feladom-e azt, amit végig akartam csinálni, vagy legyőzöm a körülmények kényszerítő erejét?

Hogy én miért jelentkeztem? Az ember boldogságát nagyban meghatározza, hogy a nehézségekhez, az élet kihívásaihoz hogyan viszonyul. Gyermekkoromból sok traumát hordoztam és fiatal felnőttként azt gondoltam, ezek megkötöznek. Később kellett megtanulnom, hogy habár a körülményeket sokszor nem tudom megváltoztatni, az, ahogy én viszonyulok hozzájuk, az viszont egyes egyedül rajtam áll. Ez azért fontos, mert a közvélekedés ellenére alapvetően nem a körülmények, de még nem is a gyermekkorból hordozott sérülések határozzák meg a boldogságunkat, hanem a mi reakciónk ezekre. Szabadok vagyunk dönteni minden élethelyzetben. Ez a szabadság félelmetes, de felszabadító is. Számomra az Agoge egy egyéni küzdelem, egy gyógyulási, érési folyamat záró akkordja volt.

- Honnan volt ennyi ereje erre a küzdelemre?

- Az élet sok nehéz küzdelmet adott nekem már meglehetősen korán. De ezzel nem vagyok egyedül, a legtöbb ember komoly nehézségeket kénytelen hordozni gyermekkorától fogva. Ezekben a helyzetekben fontos döntés, hogy áldozatként tekintünk magunkra, vagy a kihívást és abban egy feladatot látunk, amit az élet támasztott elénk, és most nekünk kell felelnünk? A hit nélkül, hogy küzdelmeinknek célja és értelme van, az élet úgy gondolom értelmetlen. Ez a hit segített nekem az Agoge küzdelmeiben is: hogy van cél, van kincs, amit a nehézségek tüzében találni lehet.

- Mit szólt a családja mindehhez?

- Hálás vagyok a feleségemnek, aki támogatott ebben a kihívásban még úgy is, hogy 60 óráig ő sem aludt, csak ő értem aggódott itthon. Fontos megjegyezni, hogy habár az Agoge alatt végig komoly terhelésnek voltunk kitéve, nagyon figyeltek ránk: folyamatos instruktori és orvosi felügyelet alatt voltunk. Extrém veszélyes dolgokat nem vártak el tőlünk. Nem a veszély volt a lényeg, hanem a mentális küzdelem, minden más csak ezt szolgáló eszköz volt. Van két óvodáskorú gyermekem, akik szeretném, ha boldog emberek lennének. Meggyőződésem, hogy az ember a gyermekeinek akkor adhatja a legtöbbet, ha jó példát mutat, ha jól éli az életét. A gyerek sosem a dumára figyel, hanem hogy mit tesz a szülő. Szeretném, ha az én gyermekeim megtanulnák, hogy a nehézségeknek célja van, hogy küzdeni érdemes. Látniuk és tudniuk kell, hogy mindenkit megkísért a kétségbeesés, a feladás, a könnyebb út, de példát akarok mutatni nekik abban, hogy ezek legyőzhetőek. Nem titkolom előlük nehéz gyermekkoromat sem, hanem ezt is arra használom fel, hogy megtanulják: a múlt nem kötöz meg, szabadok vagyunk választani és jobb utat járni!

- Mi volt a legnehezebb feladat a küzdelem során?

- A legnehezebb az volt, hogy ne adjam fel. Ez a mentális küzdelem már néhány órával a kezdés után elkezdődött és már 20 óra elteltével úgy éreztem, teljesen erőim végére értem. Az első másfél napban szinte semmi ételt nem kaptunk, ami különösen nehézzé tette a komoly fizikai terhelést. Többször is a feladás határára kerültem, de hála Istennek mindig épp annyi erőm volt, hogy tovább küzdjek. Fizikailag a legmegterhelőbb az utolsó pár óra volt. Több mint két napja ébren, végletekig elfáradva, sérülésekkel, épp egy hegyről ereszkedve teljes felszereléssel még futtattak velünk egy félmaratont. Volt, aki ekkor már beszélni sem tudott. Elképesztő, már-már szürreális volt. Ugyanakkor eközben éltem át a legértékesebb tapasztalatot is, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy amíg én nem adom fel, addig nem veszítek. A testem elárulhat, összeeshetek, de amíg az akaratommal nem járulok hozzá a vereséghez, addig győztes vagyok. Az emberi test pedig bámulatos módon terhelhető, vereségeink 99 százalékában nem az embert győzik le a küldő körülmények, egyszerűen feladjuk. Erre csak akkor ébredtem rá, mikor az Agogén valóban a határaim közelébe kerültem.

- Milyen sportmúlttal rendelkezik?

- 16 éves koromig - meglehetősen tehetségtelen - középtávfutó voltam, a tálentumok hiányát szorgalommal pótoltam, így sikerült kétszer országos helyezést megcsípnem akadályfutásban. Később mindenevő voltam a sportban, de felnőttként leginkább az erősportokat kombinálom állóképességi kihívásokkal. Így jött a képbe az OCR, a terepakadály-futás. Az Agogén volt egy minimum feltétel, amit erőben és állóképességben teljesíteni kellett az induláshoz. De ez sem mentett meg senkit: mindenkinek van gyenge pontja, az Agoge feladatai pedig ezeket garantáltam megtalálták: a jó állóképességű nehezen cipelt súlyokat, az erős pedig nehezen bírta a kitartó terhelést.

- Életmód-tanácsadással is foglalkozik. Mivel keresik meg Önt általában?

- Leginkább a modern életmódból fakadó problémákkal. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód okozza az egészségügyi problémák döntő részét. Emellett erősödő tendenciát látok a lelki eredetű problémák testi betegségekké válásában is. Test és lélek elválaszthatatlan egész, és ha valahol megbomlik az egyensúly, ott előbb-utóbb baj lesz. De a legtöbb problémára - legfőképp a megelőzésükre - egészen egyszerű, természetes megoldások léteznek. A gond csupán az, hogy a változásnak mindig belülről kell fakadnia, a külső kényszer nem tartós megoldás. És ez a legnehezebb dió: a változás az emberben.

- Könyvet írt tapasztalatairól. Miért született meg ez az ötlet, ezzel is eljuttassa tapasztalatait minél több emberhez?

- Minden kultúrában bevált szokás volt az emlékkő-állítás. Mikor egy néppel valami meghatározó történt, állítottak egy emléket, hogy ne felejtsék el a tanulságokat. Az Agogéről hazatérve emlékkőként lejegyeztem a tapasztalataimat, hogy ne vesszenek a feledés homályába. Miután ezt a hozzám közel állókkal megosztottam, majd egy részét a hazai Spartan közösséggel, több száz bátorítást kaptam arra, hogy szélesebb körben is tegyem elérhetővé ezt a tapasztalatot, mert másoknak is segíthet a küzdelmekben. Féltem tőle, mert több személyes és fájó részt megosztok benne gyermekkoromból, de végül arra néztem, hogy ha valakinek épp ez segít egy picit, már megérte. Így született a könyv.

- Az élet más területein is ilyen kitartó?

- Úgy látom, a legtöbb ember alapvetően nem kitartó, köztük én sem születtem annak. Az ember veleszületett természete a kényelmet, a langyost, a könnyűt szereti. Az már nevelés kérdése, hogy kitartóak legyünk, melyet kezdetben mások végeznek, később magunknak kell magunkat megzabolázni. Törekszem rá, hogy úgy éljek, hogy különbséget tudjak tenni rossz és jó között, és amit helyesnek tartok, azért a végtelenségig küzdjek. Úgy látom, aki ebben az irányban köteleződik el, arra idővel azt mondhatjuk: kitartó.

- Hogyan néz szembe Ön korunk pestisével, a koronavírus-járvánnyal?

- Ahogy minden nehézség, a járvány is olyan megpróbáltatás, ami kérdéseket tesz fel minden embernek, melyre egyénenként kell felelnünk. Vannak, akiknek tragédiákat kell feldolgozniuk, és vannak, akiknek a bezártság, az önmagukkal való szembenézésnek az ideje kell, hogy legyen. Ami engem illet, a járvány alatt is gyakorlom ezt a hitemet, mely célt lát minden megpróbáltatásban, és igyekszem meglátni a feladataimat, a sors rendeléseit számomra és megfelelni ezeknek. Küzdelmeink bennünk zajlanak, de fontos, hogy az életet alapvetően ne magunk körül forogva, hanem kifelé irányuló tekintettel éljük, és akkor meglátjuk személyre szabott feladatunkat, elénk kerülnek az emberek, akiknek a mi segítségünkre van szükségük, helyzetek, melyekben a mi megoldásunk után kiált a világ. Ezeket megtalálni és ezekre megfelelni: ezt hívják boldogságnak.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Könnyek között köszöntötte Bochkor a születésnapos Boros Lajost - "Úgy érzem, hogy tünetmentes vagyok"

Pataki József 2021.04.12.
Határtalan a szeretet Boros Lajos születésnapján, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy rengetegen felköszöntötték, köztük szerettei, barátai, és egykori állandó társa, Bochkor Gábor is. A 74 &ea...

Megnyílt az ország! – Ide vezetett a sztárok első útja

Pataki József 2021.04.09.
Hosszú idő után újra kinyithattak a boltok, szolgáltató helyek és egy emberként lélegzett fel az egész ország. Lapunk most arra volt kíváncsi, hogy vajon az első napokban, merre vették az irányt ismer...

Kökény Attila: Ha elfogy a pénz, bármilyen munkát elvállalok

Kiss Nóra 2021.04.08.
Kökény Attila a lazításoknak köszönhetően nyáron tudott némi bevételre szert tenni, a családjával most ezt a pénzt élik fel lassan. Az énekes igyekezett más munka felé is nézni, de nem t...

Huppsz

Kulcsár Edina: Azt sem tudom, hogy melyik kezembe harapjak!

AC News 2021.04.12.
A szépségszalon- tulajdonos inkább örül a nyitásnak, de megosztotta arra vonatkozó aggodalmát is, hogy óhatatlanul ott van a gondolat, hogy az emberek megfertőzhetik egymást.

Befejeződött a Barátok közt forgatása - Kiürült a Mátyás király tér

AC News 2021.04.12.
Közel 23 év után befejeződtek a csatorna egyik meghatározó napi sorozatának forgatásai, kiürült a Mátyás király tér. Köszönjük, mára ennyi! – olvasható minden napi forgat&oac...

Ábel Anita felgyógyult a koronavírusból! – „Biztosan tudom, elfelejteni nem fogom”

Kiss Nóra 2021.04.11.
Ábel Anitának 17 nap után negatív lett a koronavírus tesztje, így hétfőn már újra visszaállhat dolgozni. A műsorvezető szerencsésnek érzi magát, de benne is nyomott hagyott a betegség.
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

2030-ra elektromos buszok közlekedhetnek Magyarországon

AC News 2021.04.12.
Hatalmas változás történhet a közlekedésben, hiszen a kormány „Zöld Busz Programjának” köszönhetően 10 éven belül egy környezettudatosabb országban élhetünk.

Az irodalmat terjesszük, ne a vírust! – Ilyen szép versidézetes maszkokat aligha láttál!

AC News 2021.04.12.
Nagyon kreatív ötlettel állt elő egy hazai pecséttervező, aki most irodalmi maszkok gyártásába kezdett. Április 11-én volt a magyar költészet napja, az AcNews ennek apropójából kereste fel Török...

A PSZ köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködőknek

AC News 2021.04.12.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködő egészségügyi dolgozóknak és honvédségi alkalmazottaknak.  

Sziréna

Magatehetetlen élettársára gyújtotta a házat egy nő

AC News 2021.04.12.
A Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete, valamint közveszélyokozás bűntette miatt vádat emelt azzal a nővel szemben, aki 2020. július 5-&eacu...

Lakat alatt a prostituáltak réme   

AC News 2021.04.12.
Az erzsébetvárosi rendőrök azzal gyanúsítanak egy külföldi férfit, hogy hat prostituáltat támadott meg Budapesten.

Illegális cigarettagyárat számoltak fel Budapesten

AC News 2021.04.12.
Több mint 25 millió forint forint kárt okozó illegális budapesti cigarettagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).    
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Palkovics: Összefogással megelőzhetők a klímaváltozás káros következményei

Pataki József 2021.04.12.
A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket - mondta az 1. Országos Interdiszciplináris Éghajlatvál...

Merkely: Bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

Pataki József 2021.04.12.
A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János k...

Áder: A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek

Pataki József 2021.04.12.
A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek, mint Európa számos más régiójában - figyelmeztetett Áder János közt&aacut...

Világ

Trump: A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

Pataki József 2021.04.12.
A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban, és 2024-ben egy republikánus fog nyerni az elnökválasztáson - mondta sajtóinformációk szerint Donald Trump volt amerikai elnök szomb...

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Pataki József 2021.04.12.
A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgál&a...

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Pataki József 2021.04.12.
Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh korm...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

Dr. Kőnig Róbert: Amíg a gyerekeket nem oltják be, nem lesz vége a járványnak

Kiss Nóra 2021.04.10.
Dr. Kőnig Róbert – vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kőnig doki – gyermeksebész imádja a munkáját, a koronavírus azonban rá is plusz terheket ró, hiszen a harmadik hullám már a gyermekeket sem kíméli...

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03.
Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spar...

Schobert Norbi: Az igazságot mindig csomagolni kell!

AC News 2021.03.28.
Schobert Norbi sokszor akkor kerül a média középpontjába, amikor valami nagyon megosztó mondat hagyja el a száját, ám arról kevés szó esik, hogy bőven kiveszi a részét, ha a nehéz helyzetben l&eacut...

Amiről beszélnek

Baranyi László: 93 évesen átesett a Covidon, most forgatókönyvet ír, és mindennap gyúr

AC News 2021.04.12.
A színész nemrég épült fel a koronavírusból, ami annyira legyengítette, hogy 12 kilót fogyott, így jelenleg hízókúrán van, mindemellett próbálja edzeni is a testét.

Oszvald Marika: Időben gondoskodtam róla, hogy ne kelljen kegyelemkenyéren élnem

AC News 2021.04.12.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő ma ünnepli a 69. születésnapját. Szerencsére nem telnek unalmasan a karantén napjai, sőt nemrég el is hagyta otthonát, hogy részt vehessen egy kiáll...

Már forgatják a Jóbarátokat!

Pataki József 2021.04.12.
Matthew Perry szólta el magát egy bejegyzésben, melyet azóta töröltek.
video5 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között