Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03. Profil

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

Fotók: netamin.hu

Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Az ott töltött szűk három nap alatt a legkülönfélébb feladatokat kellett teljesítenie, a lelki és fizikai megpróbáltatásokkal teli időről elképesztő dolgokat árult el az AcNews-nak Péter, aki egyébként civilben életmód-tanácsadással is foglalkozik.

- Elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spartan Agogén. Mit lehet tudni erről a versenyről és miért jelentkezett?

- Az ókori Agoge a legendás görög spártai városállam kiképzési formája volt, melyen minden fiúnak át kellett esnie ahhoz, hogy férfivá váljon. A modern Spartan versenyek szervezői ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza, mikor az Agogét létrehozták. 60 órán keresztül, előre meghatározott felszereléssel a hátán kell a résztvevőknek minden fizikai és mentális kihívást megoldaniuk. Menetelni, futni, úszni, ugrani, cipelni, feladatokat megoldani csapatban és egyénileg. Aludni tilos, a feladatokat előre nem tudni. Az Agoge legfőbb küzdelme fejben történik. Minden terhelés egy célra irányul: hogy a résztvevő a lehető leghamarabb eljusson arra, hogy fel akarja adni. Ekkor kezdődik igazán a küzdelem: feladom-e azt, amit végig akartam csinálni, vagy legyőzöm a körülmények kényszerítő erejét?

Hogy én miért jelentkeztem? Az ember boldogságát nagyban meghatározza, hogy a nehézségekhez, az élet kihívásaihoz hogyan viszonyul. Gyermekkoromból sok traumát hordoztam és fiatal felnőttként azt gondoltam, ezek megkötöznek. Később kellett megtanulnom, hogy habár a körülményeket sokszor nem tudom megváltoztatni, az, ahogy én viszonyulok hozzájuk, az viszont egyes egyedül rajtam áll. Ez azért fontos, mert a közvélekedés ellenére alapvetően nem a körülmények, de még nem is a gyermekkorból hordozott sérülések határozzák meg a boldogságunkat, hanem a mi reakciónk ezekre. Szabadok vagyunk dönteni minden élethelyzetben. Ez a szabadság félelmetes, de felszabadító is. Számomra az Agoge egy egyéni küzdelem, egy gyógyulási, érési folyamat záró akkordja volt.

- Honnan volt ennyi ereje erre a küzdelemre?

- Az élet sok nehéz küzdelmet adott nekem már meglehetősen korán. De ezzel nem vagyok egyedül, a legtöbb ember komoly nehézségeket kénytelen hordozni gyermekkorától fogva. Ezekben a helyzetekben fontos döntés, hogy áldozatként tekintünk magunkra, vagy a kihívást és abban egy feladatot látunk, amit az élet támasztott elénk, és most nekünk kell felelnünk? A hit nélkül, hogy küzdelmeinknek célja és értelme van, az élet úgy gondolom értelmetlen. Ez a hit segített nekem az Agoge küzdelmeiben is: hogy van cél, van kincs, amit a nehézségek tüzében találni lehet.

- Mit szólt a családja mindehhez?

- Hálás vagyok a feleségemnek, aki támogatott ebben a kihívásban még úgy is, hogy 60 óráig ő sem aludt, csak ő értem aggódott itthon. Fontos megjegyezni, hogy habár az Agoge alatt végig komoly terhelésnek voltunk kitéve, nagyon figyeltek ránk: folyamatos instruktori és orvosi felügyelet alatt voltunk. Extrém veszélyes dolgokat nem vártak el tőlünk. Nem a veszély volt a lényeg, hanem a mentális küzdelem, minden más csak ezt szolgáló eszköz volt. Van két óvodáskorú gyermekem, akik szeretném, ha boldog emberek lennének. Meggyőződésem, hogy az ember a gyermekeinek akkor adhatja a legtöbbet, ha jó példát mutat, ha jól éli az életét. A gyerek sosem a dumára figyel, hanem hogy mit tesz a szülő. Szeretném, ha az én gyermekeim megtanulnák, hogy a nehézségeknek célja van, hogy küzdeni érdemes. Látniuk és tudniuk kell, hogy mindenkit megkísért a kétségbeesés, a feladás, a könnyebb út, de példát akarok mutatni nekik abban, hogy ezek legyőzhetőek. Nem titkolom előlük nehéz gyermekkoromat sem, hanem ezt is arra használom fel, hogy megtanulják: a múlt nem kötöz meg, szabadok vagyunk választani és jobb utat járni!

- Mi volt a legnehezebb feladat a küzdelem során?

- A legnehezebb az volt, hogy ne adjam fel. Ez a mentális küzdelem már néhány órával a kezdés után elkezdődött és már 20 óra elteltével úgy éreztem, teljesen erőim végére értem. Az első másfél napban szinte semmi ételt nem kaptunk, ami különösen nehézzé tette a komoly fizikai terhelést. Többször is a feladás határára kerültem, de hála Istennek mindig épp annyi erőm volt, hogy tovább küzdjek. Fizikailag a legmegterhelőbb az utolsó pár óra volt. Több mint két napja ébren, végletekig elfáradva, sérülésekkel, épp egy hegyről ereszkedve teljes felszereléssel még futtattak velünk egy félmaratont. Volt, aki ekkor már beszélni sem tudott. Elképesztő, már-már szürreális volt. Ugyanakkor eközben éltem át a legértékesebb tapasztalatot is, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy amíg én nem adom fel, addig nem veszítek. A testem elárulhat, összeeshetek, de amíg az akaratommal nem járulok hozzá a vereséghez, addig győztes vagyok. Az emberi test pedig bámulatos módon terhelhető, vereségeink 99 százalékában nem az embert győzik le a küldő körülmények, egyszerűen feladjuk. Erre csak akkor ébredtem rá, mikor az Agogén valóban a határaim közelébe kerültem.

- Milyen sportmúlttal rendelkezik?

- 16 éves koromig - meglehetősen tehetségtelen - középtávfutó voltam, a tálentumok hiányát szorgalommal pótoltam, így sikerült kétszer országos helyezést megcsípnem akadályfutásban. Később mindenevő voltam a sportban, de felnőttként leginkább az erősportokat kombinálom állóképességi kihívásokkal. Így jött a képbe az OCR, a terepakadály-futás. Az Agogén volt egy minimum feltétel, amit erőben és állóképességben teljesíteni kellett az induláshoz. De ez sem mentett meg senkit: mindenkinek van gyenge pontja, az Agoge feladatai pedig ezeket garantáltam megtalálták: a jó állóképességű nehezen cipelt súlyokat, az erős pedig nehezen bírta a kitartó terhelést.

- Életmód-tanácsadással is foglalkozik. Mivel keresik meg Önt általában?

- Leginkább a modern életmódból fakadó problémákkal. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód okozza az egészségügyi problémák döntő részét. Emellett erősödő tendenciát látok a lelki eredetű problémák testi betegségekké válásában is. Test és lélek elválaszthatatlan egész, és ha valahol megbomlik az egyensúly, ott előbb-utóbb baj lesz. De a legtöbb problémára - legfőképp a megelőzésükre - egészen egyszerű, természetes megoldások léteznek. A gond csupán az, hogy a változásnak mindig belülről kell fakadnia, a külső kényszer nem tartós megoldás. És ez a legnehezebb dió: a változás az emberben.

- Könyvet írt tapasztalatairól. Miért született meg ez az ötlet, ezzel is eljuttassa tapasztalatait minél több emberhez?

- Minden kultúrában bevált szokás volt az emlékkő-állítás. Mikor egy néppel valami meghatározó történt, állítottak egy emléket, hogy ne felejtsék el a tanulságokat. Az Agogéről hazatérve emlékkőként lejegyeztem a tapasztalataimat, hogy ne vesszenek a feledés homályába. Miután ezt a hozzám közel állókkal megosztottam, majd egy részét a hazai Spartan közösséggel, több száz bátorítást kaptam arra, hogy szélesebb körben is tegyem elérhetővé ezt a tapasztalatot, mert másoknak is segíthet a küzdelmekben. Féltem tőle, mert több személyes és fájó részt megosztok benne gyermekkoromból, de végül arra néztem, hogy ha valakinek épp ez segít egy picit, már megérte. Így született a könyv.

- Az élet más területein is ilyen kitartó?

- Úgy látom, a legtöbb ember alapvetően nem kitartó, köztük én sem születtem annak. Az ember veleszületett természete a kényelmet, a langyost, a könnyűt szereti. Az már nevelés kérdése, hogy kitartóak legyünk, melyet kezdetben mások végeznek, később magunknak kell magunkat megzabolázni. Törekszem rá, hogy úgy éljek, hogy különbséget tudjak tenni rossz és jó között, és amit helyesnek tartok, azért a végtelenségig küzdjek. Úgy látom, aki ebben az irányban köteleződik el, arra idővel azt mondhatjuk: kitartó.

- Hogyan néz szembe Ön korunk pestisével, a koronavírus-járvánnyal?

- Ahogy minden nehézség, a járvány is olyan megpróbáltatás, ami kérdéseket tesz fel minden embernek, melyre egyénenként kell felelnünk. Vannak, akiknek tragédiákat kell feldolgozniuk, és vannak, akiknek a bezártság, az önmagukkal való szembenézésnek az ideje kell, hogy legyen. Ami engem illet, a járvány alatt is gyakorlom ezt a hitemet, mely célt lát minden megpróbáltatásban, és igyekszem meglátni a feladataimat, a sors rendeléseit számomra és megfelelni ezeknek. Küzdelmeink bennünk zajlanak, de fontos, hogy az életet alapvetően ne magunk körül forogva, hanem kifelé irányuló tekintettel éljük, és akkor meglátjuk személyre szabott feladatunkat, elénk kerülnek az emberek, akiknek a mi segítségünkre van szükségük, helyzetek, melyekben a mi megoldásunk után kiált a világ. Ezeket megtalálni és ezekre megfelelni: ezt hívják boldogságnak.

 

 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Fiatalos lendülettel állt ismét munkába Forgács Gábor – Így van most a humorista

AC News 2021.06.14.
Fiatalos lendülettel vágott bele ismét a munkába Forgács Gábor, annak ellenére, hogy az év első hónapjaiban nagyon komoly megpróbáltatásokon kellett keresztül mennie.

Dévényi Tibor elárulta, miért nem lett súlyosabb az állapota - „Nem értem az embereket”

AC News 2021.06.11.
Az ország Tibi bácsija elárulta, mit gondol arról, hogy sokan nem mennek el az időpontokra, hogy megkapják a koronavírus-elleni védőoltás második adagját.

Balázs Andi nem tudta visszatartani a könnyeit – „Ez a legcsodálatosabb érzés a világon”

AC News 2021.06.10.
A színésznő hosszú szünet után léphetett újra a világot jelentő deszkára, és olyannyira elérzékenyült, hogy bizony itatta rendesen az egereket a színpadon.

Huppsz

Lemezlovas lett Pumped Gabó –„Szép lassan kiürült a diszkó, amikor játszottam!”

Pataki József 2021.06.14.
A pumpálós híresség többek között a zenének is köszönheti, hogy annak idején megismerte a nagyérdemű. Mindig is közel állt hozzá az elektronikus zene, éppen ezért úgy döntött,...

Tóth Andi úgy érzi, néha legszívesebben kiszállna a világból

Pataki József 2021.06.14.
Az énekesnő új albumon dolgozik, melyről az ’Állj’ című dal már napvilágot látott. Tóth Andi az utóbbi időszakkal kapcsolatos érzéseit fogalmazta meg a dalban, mint mondja, néha neki is elege van.

Istenes Bence a sérüléséről: Ha az ember sportol, ez benne van a pakliban

AC News 2021.06.11.
Videóban mesélte el a műsorvezető, hogyan érzi magát a focibalesete után.
video4 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

AC News

Gyermekpszichológus: A legtöbb 18 év alatti várandós azért esik teherbe, mert nincs elég információja

AC News 2021.06.14.
Egy 2020-as statisztika szerint hazánkban minden nap 5 18 év alatti anyává. Az okok sokfelé vezethetőek vissza, leginkább a felvilágosító edukáció hiánya miatt válnak a kiskorúak a tervezettnél ...

Szakértő válaszol: Nagy az érdeklődés a gyerekek oltása iránt

AC News 2021.06.14.
A kormány június 10-én, csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy már olthatóak a 12-16 év közötti gyermekek. Az AcNews Dr. Bense Tamást, csecsemő- és gyermekgyógy&aac...

Meteorológiai szolgálat: A hét végéig mintegy tíz fokkal melegszik a levegő

AC News 2021.06.14.
A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat h&eacut...

Sziréna

BRFK: 33 millió forintos rablást derítettek fel a rendőrök

AC News 2021.06.14.
Egy 33 millió forintos rablást derítettek fel a fővárosi nyomozók, a símaszkos támadók a dolgozóknak szánt fizetést vették el a cégvezetőtől tavaly decemberben - közölte a Budapesti Rendőr-főkap...

Több milliós kárt okozott egy részeg rongáló a nyíregyházi sportcsarnokban

AC News 2021.06.14.
Több millió forint kárt okozott a nyíregyházi Continental Arénában egy részeg rongáló, aki kinyitotta a tűzoltócsapokat, üvegeket tört be és italautomatákat borogatott - közölte a Szabolcs-S...

Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon

AC News 2021.06.14.
Kanadai gyilkosokat fogtak el Magyarországon szombat este - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon hétfőn.   
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Itthon

Meghalt 21 beteg, 255-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Pataki József 2021.06.14.
Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 255 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu h...

Bakondi: Többszörösére emelkedett az elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma

Pataki József 2021.06.14.
Tavalyhoz képest többszörösére emelkedett a magyar határokon elfogott illegális migránsok és embercsempészek száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna va...

Orbán Viktor Törökország államfőjével tárgyalt

Pataki József 2021.06.14.
Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tajjip Erdogan török államfővel tárgyalt Brüsszelben, a NATO hétfői csúcstalálkozójának előestéjén - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnö...

Világ

Stoltenberg: Új fejezetet nyitunk a transzatlanti kapcsolatokban

Pataki József 2021.06.14.
A NATO hétfői, egynapos csúcstalálkozója új fejezetet nyit a transzatlanti együttműködés megerősítésében az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívások közepette - jelen...

A német kancellár is gratulált az új izraeli kormányfőnek

Pataki József 2021.06.14.
Angela Merkel német kancellár gratulált Naftali Bennettnek a sikeres kormányalakításhoz és megválasztásához Izrael új miniszterelnökének.

Észak-Macedóniában szeptember óta először nincs halálos áldozat

Pataki József 2021.06.14.
Kilenc hónapja először nincs halálos áldozata a koronavírusnak Észak-Macedóniában - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter a közösségi médiában.
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Profil

Börcsök Viktória: Mindig azt az énemet veszem elő, amelyikre éppen szükség van!

AC News 2021.06.12.
Viki olyan sok mindennel foglalkozik egyszerre, hogy felsorolni sem könnyű. Műkorcsolyázó, a Nemzeti Jégszínház szólistája, Youtuber, műsorvezető, influencer, számos videoklip szereplője. Legutóbb például kisfi&aa...

Mad Scientist: Az adott ötletet mindig a legjobban szeretnénk megcsinálni

AC News 2021.06.06.
Az AcNews megkereste az őrült tudósokat, hogy kiderítse, hogyan lehet hazánkban felvirágoztatni a sörfőzést az egyedibbnél egyedibb ízkreációkkal és dizájnnal.

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29.
A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportol&...

Amiről beszélnek

Így kell ezt! Újra levette a lábáról Liptai Claudiát férje – Nem semmi, mit talált ki az évfordulójukra

AC News 2021.06.14.
Pataki Ádám mindent gondosan előre eltervelt, de feleségének csak annyit árult el, hogy randevúzni viszi házassági évfordulójuk alkalmából.

Ezt gondolja Puskás Peti apukája Dallos Bogiról

AC News 2021.06.14.
Puskás Tivadar fájó szívvel, de búcsút mond a színháznak, azonban még utoljára kiállt a közönség elé, hogy Nyíregyházán játszhasson. Mindezt fia, Puskás Peti &eacut...

Istenes Bence túlvállalta magát, ezért történt a balesete

AC News 2021.06.14.
Egyszerre öt ember munkáját végezte, meg is lett a böjtje…
video5 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között