Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29. Profil

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

fotó: Magyar Triatlon Szövetség

A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportolókkal is. Boronkay Péter az AcNewsnak mesélt arról, milyen tervei vannak a jövőre nézve, a társadalmi felelősségvállalásáról és mit fog csinálni ha vége lesz a tokiói paralimpiának.

– Hogy talált rád a triatlon?

– Bal alkar hiánnyal születtem, emiatt szüleim gyógyúszásra kezdtek el járatni 6-7 évesen. Ebből később rendszeres edzés lett, voltam 4 évig Magyarország egyetlen végtaghiányos pólósa is a kecskeméti Villanó Fókák vízilabda klubnál, majd visszatértem az úszáshoz. Kétszer voltam magyar válogatott, majd kijutottam egy Európa Bajnokságra és egy Világbajnokságra is. 2004-ben az athéni paralimpia bő keretében benne voltam, azonban 3 hónappal a verseny előtt kikerültem, mert nem sikerült több számban is szintidőt úsznom. Ez az időszak egy nagy törés volt az életemben, és innentől kezdve verseny szinten nem foglalkoztam az úszással. Hála Istennek, nem sokkal később megtaláltam a triatlont, amiben igazán sikeres lehettem. Ez úgy történt, hogy 2007-ben a győri duatlon VB-n elindultam, ott találkoztam egy úrral a Nemzetközi Triatlon Szövetségtől, akitől megtudtam, hogy a 2007-es világbajnokságon a parasportolókat is díjazni fogják. Ezen fellelkesülve részt vettem a 2007-es hamburgi versenyen, és kategóriámban a 4. helyen végeztem. Innen aztán már nem volt megállás.

– Mit könyveltél el az első komolyabb eredményednek?

Talán a 2010-es budapesti triatlon világbajnokság, ahol hazai közönség előtt sikerült a VB címemet megvédeni. Azt gondolom, lehet egy élsportoló ép vagy akár parasportoló, legnagyobb dicsőség lehet számára, ha hazai közönség előtt versenyezhet vagy nyerhet világbajnokságot. Hálát adok az Égnek, hogy ez nekem akkor megadatott, máig szívesen gondolok arra az eseményre.

 – Hogyan lehet érvényesülni parasportolóként?

– Azt gondolom, ez sérülés- és sportágspecifikus. A triatlonban együtt készülünk az ép sportolókkal, a legtöbb esetben együtt is versenyzünk, leginkább hazai eseményeken. Véleményem szerint a médiának óriási szerepe és felelőssége van abban, hogy egy parasportoló miként érvényesül, mennyire válik ismertté vagy kerül a köztudatba. Persze a sportolón is múlik, hogy mennyire „mozog” a „pályán” kívül, milyen aktív a közösségi médiában, jótékonysági eseményeken vagy a társadalmi szerepvállalás területén.

– Egy paralimpikon fel tudja venni a versenyt ép sportolókkal is?

Abszolút! Én például sokat versenyzek az épek között is, sőt, többször álltam is dobogón a korosztályos bajnokságokon, amire nagyon büszke vagyok, hiszen a bal alkar hiánya jelentős hátrányt okoz egy- egy verseny alkalmával. Egyik kiemelkedő ilyen eredményem volt, amikor kb. 110 induló volt egy sprint távú versenyen Keszthelyen a korosztályomban, és bronzérmet szereztem. Ha jól emlékszem, én kaptam akkor aznap a legnagyobb tapsot.

– Hogyan néz ki egy profi sportoló családi élete? Mire van idő? Úgy tudom most érkezik a második gyermeke.

– A családi munkából is kiveszem a részem, vannak olyan feladatok, amelyeket én végzek. Ilyen például Ákos kisfiunk esti fürdetése és etetése, vagy a közös esti ima és az altatás. Izgatottan várjuk a következő időszakot, egy hónap múlva érkezik második kisfiunk, Kristóf. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is jól össze fogunk tudni dolgozni a feleségemmel Katával, illetve a nagyszülők is sokat tudnak segíteni nekünk. Próbálunk minél több minőségi időt együtt tölteni, szeretünk kirándulni a természetben, vagy játszótéren lenni.

Lassan 8 éve, hogy profiként sportolok, de emellett a családi élettel összehangolva magam osztom be a különböző területeken végzett munkáimat, - már amennyire a covid helyzet ezt lehetővé tette.  2017 óta vagyok az egyik áruházlánc Jószolgálati Nagykövete, célunk, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember integráljunk a munkaerőpiacra. Idén nyártól az egyik nemzetközi biztosító sportnagyköveteként is fogok dolgozni, ezek mellett járom az országot érzékenyítő-szemléletformáló, parasportágakat bemutató előadásokat tartok gyerekeknek. Az elmúlt 6 évben közel 18 ezer gyermekkel találkoztam szerte az országban, ahol a sportág és a paralimpia bemutatásán túl az egészséges táplálkozásra is felhívom a figyelmet. Emellett különböző céges rendezvényekre is szoktak hívni, hogy beszéljek arról, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni, sikereket elérni. Aktív társadalmi szerepvállalás is utolér különböző jótékonysági rendezvényeken, valamint edzőként is dolgozom, ahol több embernek tudok segíteni abban, hogy valóra tudják váltani az álmaikat és elérjék a kitűzött céljaikat.

 – Hogyan edzett a pandémia idején?

– Kecskeméten élünk, a karantén ideje alatt nálunk is zárva voltak az uszodák, így maradt a kerékpározás és futás, állandó kontaktban az edzőkkel. Magánéleti szempontból örültem annak, hogy nem voltak versenyek, nem kellett a fél életemet reptereken és stresszben töltenem. Sokat edzettem egyedül, ilyenkor van ideje az embernek átgondolni a dolgokat. Igazi önismereti tréning volt. Maradt ugyanúgy a heti 10-11 edzés, az uszodát szárazföldi edzésekkel tudtuk pótolni. Később a sportolók használhatták már a sportlétesítményeket, így szinte csak pár hónapot készültem egyedül.

– Hogyan készül a Tokiói paralimpiára? Egy korábbi interjúban említette, hogy addig tervezi a pályafutását. Miért? Mi lesz utána?

– Jelenleg a 16. helyen állok a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás helyen állok. Nagyon kevesen indulhatnak Tokióban, és az, hogy ki kap szabadkártyát, az nagyon sok mindentől függ: például hány ország vesz részt, az adott országokból hányan kvalifikálták már magukat stb. Szabadkártyára van sanszom, de nem görcsölök rajta. Úgy vagyok vele, ha kijutok, akkor örülünk, de ha nem, akkor sem szomorkodunk. Olimpián túl is van élet. Ha netalántán Tokió mégsem jönne össze, nem sikerülne a kvalifikáció, akkor van B tervem is: ez esetben a hosszú távú világbajnokságon tervezek rajthoz állni szeptemberben Hollandiában, ahol szeretnék világbajnoki címet nyerni. Itt 3.8km-t kell úszni, 180km-t kerékpározni és 42km-t futni. A triatlonban az a jó, hogy több szakágban, mindenféle távon van lehetőség megmérettetni magunkat. Távlati célom, hogy megdöntsem a nem hivatalos IM táv legjobb idejét, amit valaha egy karral teljesítettek. Ez jelenleg 9óra 56perc (Oliver Dreier, Roth 2009), de van egy meghívásom is a World Xtri sorozat Canada Man Extrém triatlonra, ahol még soha nem indult parasportoló. Szóval van terv bőven.

Úgy gondolom, még 3-4 év van bennem a profi sportban, van pár esemény még a bakancslistámon. Aztán szeretnék a magyar sportért, sportolókért dolgozni a későbbiekben is.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kóbor János: Lehet, hogy a jövő év lesz az Omega búcsúja

AC News 2021.09.28.
Az Omega frontembere szerint hatvan év után véget érhet a legendás zenekar diadalmenete. Eddigi utolsó lemezük most jelenik meg, amin még a tavaly novemberben elhunyt Benkő László az orvosai tanácsai ellenére is dolgo...

Harmadik gyermekéről mesélt Dobó Ági – „Pandi az életünk része”

Pataki József 2021.09.27.
Sokan nem tudják, de egy igazi költő veszett el a hírességben. Ági most minden bátorságát összeszedte, és egy csokorba gyűjtötte eddigi verseit, hogy aztán kiadja azokat. De nem akármilyen kötetre kell sz&aac...

BREAKING! Elértük DJ Dominique-t – „Agyérgörcsöm volt”

Pataki József 2021.09.24.
DJ Dominique tegnap került kórházba, de eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is történt.

Huppsz

Poszt-feszt! – Depresszióval küzd Pumped Gabo

Pataki József 2021.09.28.
Sokan viccnek tartják, de tényleg létezik a fesztivál utáni depresszió.

Azta! Így szexizik a szakítás után Tolvai Reni

AC News 2021.09.28.
Az énekesnő egy igazán merész fotót osztott meg magáról az Instagramon.

Kajdi Csaba fiatalságának titka a közösségi oldalakban rejlik

Pataki József 2021.09.28.
A modellügynökség tulajdonosa néhány éve még értetlenül állt az Instagram működése előtt. Ma már az ilyen és ehhez hasonló új platformok használatában látja a fiatalsá...
min-mano
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között

AC News

Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik hétvégén a Nemzeti Vágtát

AC News 2021.09.28.
Hatvan magyarországi és határon túli település részvételével rendezik a hétvégén a 14. Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén - mondta el Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató k...

Megállt a tanyán élők számának csökkenése

AC News 2021.09.28.
Megállt a tanyán élők számának csökkenése, ami az állami támogatásoknak is köszönhető, illetve egyre többen ismerik fel ennek az életmódnak az előnyeit - mondta az Agrárminisztérium (AM)...

A magyar ingatlanárak kedvezőek európai összehasonlításban, de további áremelkedés várható

AC News 2021.09.28.
Bár az elmúlt 10 évben exponenciálisan fejlődött a magyar ingatlanpiac, európai szinten, az árakat tekintve, továbbra is a középmezőnyhöz tartozik. A Duna House várakozásai alapján területenként...

Sziréna

Eredményes volt az ellenőrzés

AC News 2021.09.28.
Az Oroszlányi Rendőrkapitányság területén tartott akció ideje alatt három körözött személyt fogtak el a rendőrök.  

Harmincegy migránssal hajtott fának egy embercsempész

AC News 2021.09.28.
Menekülés közben fának hajtott autójával egy 31 migránst szállító embercsempész hétfőn este Abda külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a rend...

Csónakot lopott egy hamis rendszámú teherautóval     

AC News 2021.09.28.
A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei lopás közben érték tetten a férfit.
min-mano
video4 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Szijjártó: A magyar külügyminisztérium bekérette az ukrán nagykövetet

Pataki József 2021.09.28.
Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak és az ukrán nagykövetet keddre bekérettük a...

Varga Judit: Kettős mércét alkalmaz az EU Magyarországgal szemben

Pataki József 2021.09.28.
A kettős mérce soha nem látott szinten és szemrebbenés nélkül zajlik az európai intézményekben - hívta fel a figyelmet Varga Judit hétfői Facebook bejegyzésében.

Nagy István: Új alapokra helyezték a meteorológiai tevékenységet

Pataki József 2021.09.28.
Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet - jelentette ki az agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Világ

Biden kamerák előtt vette fel a harmadik, emlékeztető oltását

Pataki József 2021.09.28.
Az amerikai televíziós társaságok kamerái előtt, a Fehér Házban vette fel hétfőn a harmadik, koronavírus elleni emlékeztető oltását Joe Biden amerikai elnök.

Készenlétbe helyezték a brit hadsereg teherautósofőrjeit az üzemanyag-ellátás segítésére

Pataki József 2021.09.28.
Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait az üzemanyag-kiskereskedelemben támadt súlyos ellátási problémák enyh...

Oroszország megkezdi egy új vakcina tesztelését

Pataki József 2021.09.28.
Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban, ennek első és a második szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte hétfőn...
Video4a - Kategóriák között
min-mano
video3 - Kategoriak között

Profil

Pozsgai Brigitte: Amikor éppen elegem van a startup-ból, akkor jön a forgatókönyv

AC News 2021.09.26.
Egy igazi feltörekvő polihisztorral olvashatnak interjút a következő percekben. 

Around Pancake: Gimis lány fejéből pattant ki az egyedülálló vállalkozás

AC News 2021.08.02.
Az Around Pancake nemrég nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában, ahol 10 nemzet 14 palacsintáját kínálják. Az biztos, hogy itt mindenki megtalálja a foga alá valót, az egyszerű palacsintaimádótól a gasztro ...

Mosolyka lélekmelengető filmjében mindenki megtalálja magát - „Néha igenis lehet nehéz az élet”

AC News 2021.06.19.
Közel tízezren látták már a Majd helyett MOST című filmet, mely Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, a még kerekesszékes magyar író és blogger életét dolgozza fel. És bár a film f&oac...

Amiről beszélnek

Kiderült, hányszor kell oltakoznunk a jövőben

AC News 2021.09.28.
A Pfizer vezetője azt is elárulta, mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz.

Dugódíjat követlenek Budapesten

AC News 2021.09.28.
A Levegő Munkacsoport szerint 500 forintért lehetne behajtani Budapest belvárosába.

Brutális drágulás: Ennyibe kerül az üzemanyag holnaptól

AC News 2021.09.28.
Szerdától a benzin literenkénti átlagára 4, míg a gázolajé 9 forinttal nő.
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között