Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

Pataki József 2021.05.29. Profil

Boronkay Péter: Az Olimpián túl is van élet

fotó: Magyar Triatlon Szövetség

A paralimpikon bal alkarhiánnyal született de ez egy percig sem akadályozta semmiben, hogy elérje céljait. Mára rengeteg szép eredményt tudhat a magáénak, és mint mondja; simán felveszi a versenyt az ép sportolókkal is. Boronkay Péter az AcNewsnak mesélt arról, milyen tervei vannak a jövőre nézve, a társadalmi felelősségvállalásáról és mit fog csinálni ha vége lesz a tokiói paralimpiának.

– Hogy talált rád a triatlon?

– Bal alkar hiánnyal születtem, emiatt szüleim gyógyúszásra kezdtek el járatni 6-7 évesen. Ebből később rendszeres edzés lett, voltam 4 évig Magyarország egyetlen végtaghiányos pólósa is a kecskeméti Villanó Fókák vízilabda klubnál, majd visszatértem az úszáshoz. Kétszer voltam magyar válogatott, majd kijutottam egy Európa Bajnokságra és egy Világbajnokságra is. 2004-ben az athéni paralimpia bő keretében benne voltam, azonban 3 hónappal a verseny előtt kikerültem, mert nem sikerült több számban is szintidőt úsznom. Ez az időszak egy nagy törés volt az életemben, és innentől kezdve verseny szinten nem foglalkoztam az úszással. Hála Istennek, nem sokkal később megtaláltam a triatlont, amiben igazán sikeres lehettem. Ez úgy történt, hogy 2007-ben a győri duatlon VB-n elindultam, ott találkoztam egy úrral a Nemzetközi Triatlon Szövetségtől, akitől megtudtam, hogy a 2007-es világbajnokságon a parasportolókat is díjazni fogják. Ezen fellelkesülve részt vettem a 2007-es hamburgi versenyen, és kategóriámban a 4. helyen végeztem. Innen aztán már nem volt megállás.

– Mit könyveltél el az első komolyabb eredményednek?

Talán a 2010-es budapesti triatlon világbajnokság, ahol hazai közönség előtt sikerült a VB címemet megvédeni. Azt gondolom, lehet egy élsportoló ép vagy akár parasportoló, legnagyobb dicsőség lehet számára, ha hazai közönség előtt versenyezhet vagy nyerhet világbajnokságot. Hálát adok az Égnek, hogy ez nekem akkor megadatott, máig szívesen gondolok arra az eseményre.

 – Hogyan lehet érvényesülni parasportolóként?

– Azt gondolom, ez sérülés- és sportágspecifikus. A triatlonban együtt készülünk az ép sportolókkal, a legtöbb esetben együtt is versenyzünk, leginkább hazai eseményeken. Véleményem szerint a médiának óriási szerepe és felelőssége van abban, hogy egy parasportoló miként érvényesül, mennyire válik ismertté vagy kerül a köztudatba. Persze a sportolón is múlik, hogy mennyire „mozog” a „pályán” kívül, milyen aktív a közösségi médiában, jótékonysági eseményeken vagy a társadalmi szerepvállalás területén.

– Egy paralimpikon fel tudja venni a versenyt ép sportolókkal is?

Abszolút! Én például sokat versenyzek az épek között is, sőt, többször álltam is dobogón a korosztályos bajnokságokon, amire nagyon büszke vagyok, hiszen a bal alkar hiánya jelentős hátrányt okoz egy- egy verseny alkalmával. Egyik kiemelkedő ilyen eredményem volt, amikor kb. 110 induló volt egy sprint távú versenyen Keszthelyen a korosztályomban, és bronzérmet szereztem. Ha jól emlékszem, én kaptam akkor aznap a legnagyobb tapsot.

– Hogyan néz ki egy profi sportoló családi élete? Mire van idő? Úgy tudom most érkezik a második gyermeke.

– A családi munkából is kiveszem a részem, vannak olyan feladatok, amelyeket én végzek. Ilyen például Ákos kisfiunk esti fürdetése és etetése, vagy a közös esti ima és az altatás. Izgatottan várjuk a következő időszakot, egy hónap múlva érkezik második kisfiunk, Kristóf. Biztos vagyok benne, hogy továbbra is jól össze fogunk tudni dolgozni a feleségemmel Katával, illetve a nagyszülők is sokat tudnak segíteni nekünk. Próbálunk minél több minőségi időt együtt tölteni, szeretünk kirándulni a természetben, vagy játszótéren lenni.

Lassan 8 éve, hogy profiként sportolok, de emellett a családi élettel összehangolva magam osztom be a különböző területeken végzett munkáimat, - már amennyire a covid helyzet ezt lehetővé tette.  2017 óta vagyok az egyik áruházlánc Jószolgálati Nagykövete, célunk, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember integráljunk a munkaerőpiacra. Idén nyártól az egyik nemzetközi biztosító sportnagyköveteként is fogok dolgozni, ezek mellett járom az országot érzékenyítő-szemléletformáló, parasportágakat bemutató előadásokat tartok gyerekeknek. Az elmúlt 6 évben közel 18 ezer gyermekkel találkoztam szerte az országban, ahol a sportág és a paralimpia bemutatásán túl az egészséges táplálkozásra is felhívom a figyelmet. Emellett különböző céges rendezvényekre is szoktak hívni, hogy beszéljek arról, hogyan lehet sérültként is teljes életet élni, sikereket elérni. Aktív társadalmi szerepvállalás is utolér különböző jótékonysági rendezvényeken, valamint edzőként is dolgozom, ahol több embernek tudok segíteni abban, hogy valóra tudják váltani az álmaikat és elérjék a kitűzött céljaikat.

 – Hogyan edzett a pandémia idején?

– Kecskeméten élünk, a karantén ideje alatt nálunk is zárva voltak az uszodák, így maradt a kerékpározás és futás, állandó kontaktban az edzőkkel. Magánéleti szempontból örültem annak, hogy nem voltak versenyek, nem kellett a fél életemet reptereken és stresszben töltenem. Sokat edzettem egyedül, ilyenkor van ideje az embernek átgondolni a dolgokat. Igazi önismereti tréning volt. Maradt ugyanúgy a heti 10-11 edzés, az uszodát szárazföldi edzésekkel tudtuk pótolni. Később a sportolók használhatták már a sportlétesítményeket, így szinte csak pár hónapot készültem egyedül.

– Hogyan készül a Tokiói paralimpiára? Egy korábbi interjúban említette, hogy addig tervezi a pályafutását. Miért? Mi lesz utána?

– Jelenleg a 16. helyen állok a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, ami azt jelenti, hogy szabadkártyás helyen állok. Nagyon kevesen indulhatnak Tokióban, és az, hogy ki kap szabadkártyát, az nagyon sok mindentől függ: például hány ország vesz részt, az adott országokból hányan kvalifikálták már magukat stb. Szabadkártyára van sanszom, de nem görcsölök rajta. Úgy vagyok vele, ha kijutok, akkor örülünk, de ha nem, akkor sem szomorkodunk. Olimpián túl is van élet. Ha netalántán Tokió mégsem jönne össze, nem sikerülne a kvalifikáció, akkor van B tervem is: ez esetben a hosszú távú világbajnokságon tervezek rajthoz állni szeptemberben Hollandiában, ahol szeretnék világbajnoki címet nyerni. Itt 3.8km-t kell úszni, 180km-t kerékpározni és 42km-t futni. A triatlonban az a jó, hogy több szakágban, mindenféle távon van lehetőség megmérettetni magunkat. Távlati célom, hogy megdöntsem a nem hivatalos IM táv legjobb idejét, amit valaha egy karral teljesítettek. Ez jelenleg 9óra 56perc (Oliver Dreier, Roth 2009), de van egy meghívásom is a World Xtri sorozat Canada Man Extrém triatlonra, ahol még soha nem indult parasportoló. Szóval van terv bőven.

Úgy gondolom, még 3-4 év van bennem a profi sportban, van pár esemény még a bakancslistámon. Aztán szeretnék a magyar sportért, sportolókért dolgozni a későbbiekben is.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Bejutott a TOP 40-be magyarország szépségkirálynője!

Pataki József 2022.01.21.
Elsőként tudta meg az AcNews, hogy milyen hatalmas eredményt ért el Tótpeti Lili

Nagy dobásra készülnek Sipos Petiék - "Nem gondoltam volna, hogy megéli a zenekar a 31. születésnapját"

Pataki József 2022.01.21.
Az Irigy Hónaljmirigy idén fogja bepótolni a zenekar történetének eddigi legnagyobb buliját.

Molnár Anikó: 10 év után újra elkezdek magammal foglalkozni

Pataki József 2022.01.20.
Az egykori Nagy Ő úgy döntött, hogy 2022 a változás éve lesz, és visszaszerzi régi alakját.

Huppsz

Megdöbbentő titkot árult el magáról Wolf András

Pataki József 2022.01.22.
A sztárséf nemcsak arról lebbentette fel a fátylat, hogy milyen gyakran főz a családjának, de a gyorséttermekkel kapcsolatban sem rejtette véka alá a véleményét.

Hegyes Berci: Most viszont eljött az én időm és nagyon örülök neki!

AC News 2022.01.21.
Hegyes Berci végre azzal foglalkozik, ami a legjobban hiányzott neki. Most újra van ideje ugyanis eljárni edzeni. A Dancing with the Starsból megismert táncos erről már egy képet is posztolt Instagram-oldalán.  

Megmutatta jegygyűrűjét Tóth Vera

Pataki József 2022.01.21.
Az énekesnő megható szöveget írt az ékszer képéhez.
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
min-mano

AC News

BKK: Tavasztól jöhetnek az időalapú menetjegyek

AC News 2022.01.21.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhe...

A magyar kultúra napja - Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepel a Magyar Nemzeti Múzeum

AC News 2022.01.21.
Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban...

Honvédkórház főigazgatója: A két oltás nem elegendő

AC News 2022.01.21.
A két oltás nem elegendő, ezt ma már mindenki látja - fogalmazott Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.   

Sziréna

Zaklatás miatt kell felelnie – 2517 hívás, 1178 SMS

AC News 2022.01.21.
Zaklatás miatt kell felelnie annak a 40 éves férfinak, aki a gyanú szerint négy hónap leforgása alatt több ezer hívást indított és SMS-t küldött volt párja telefonszámára. A beretty&oacut...

Egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát

AC News 2022.01.21.
A rendőrök a kommandósokkal együttműködve azonosítottak, majd elfogtak egy 31 éves férfit, aki egy késsel többször megszúrta szerelmi riválisát Szegeden.

Egyik lefogta, a másik kirabolta a 77 éves bácsit

AC News 2022.01.21.
Őrizetbe vettek egy 17 éves és 18 éves tiszaalpári férfit, akik a gyanú szerint az egyik éjszaka bementek 77 éves áldozatukhoz, lefogták és elvették a pénzét. Amint a rendőrök tudomás&aacu...
video1a - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
min-mano

Itthon

15 957 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 65 beteg

Pataki József 2022.01.21.
Magyarországon a beoltottak száma 6 329 185, közülük 6 073 498-an a második, 3 457 497-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 15 957 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete &oacut...

Orbán: Nem lehet gyengíteni a védekezést

Pataki József 2022.01.21.
Szabad, sőt kell vitatkozni arról, hogy milyen a jó védekezés, de ezt úgy kell tenni, hogy közben a védekezést ne gyengítsék - mondta a koronavírus-járvánnyal összefüggésben Orbán Viktor...

Vietnami tudományos díjat kapott Karikó Katalin

Pataki József 2022.01.21.
Karikó Katalin kapta kutatótársaival, Drew Weissmannal, a Pennsylvaniai Egyetem és Pieter Rutter Cullisszal, a Brit Columbia-i Egyetem professzorával a VinFuture Grand Prize-t, az első ízben átadott vietnami tudományos elismerést, amell...

Világ

Bill Gates a jelenleginél sokkal súlyosabb világjárványokra figyelmeztet

Pataki József 2022.01.21.
Bill Gates a koronavírusnál sokkal súlyosabb világjárványok kialakulásának lehetőségére figyelmeztetett, és felszólította a világ kormányait, hogy több milliárd dollárral j&aa...

Az EU fizetési felszólítást küldött Lengyeloroszágnak

Pataki József 2022.01.21.
Az Európai Bizottság fizetési felszólítást küldött Lengyelországnak, mert nem tett eleget az Európai Unió Bíróságának a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájá...

Leszavazták a szenátusban Biden javaslatát

Pataki József 2022.01.21.
Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amer...
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

Kővári Erika: Hiszek abban, hogy amit adsz, azt kapod vissza

Pataki József 2022.01.22.
A pénzügyi tanácsadó már nagy múltat tudhat maga mögött. feladatának tekinti, hogy mindenkinek személyre szabott ajánlatokat rakjon össze és csakis az ügyfelei érdekét képviselje mindentől f...

Benedekffy Katalin: Különleges volt megtapasztalni, milyen, ha az ember nem primadonnaként létezik

AC News 2022.01.15.
A könnyűzenészek mellett a komolyzene kiemelkedő alakjait is nagyon megviselte az elmúlt időszak. Benedekffy Katalin énekművész, aki hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt nagy sikereket ért el a vírus előtt, soká...

Mann-Schőner Gizella: Gyűlölet nélkül éltem

AC News 2022.01.05.
A 92 éves Gitta túlélte Auschwitzot, szembenézett a rettegett Dr. Mengelével és most arra tanítja a fiatalokat, hogy szeressenek, és ne gyűlölködjenek.

Amiről beszélnek

Elhunyt Meat Loaf, a Rocky Horror Picture Show sztárja

AC News 2022.01.21.
Elhunyt Meat Loaf amerikai rockénekes, színész. A Rocky Horror Picture Show című zenés mozisiker egykori főszereplője csütörtökön éjjel halt meg 74 évesen. A halál okát egyelőre nem közölték. &...

Dévényi Tibi bácsi: Senkit nem hívunk meg az esküvőnkre

AC News 2022.01.21.
Kiderült, milyen esküvője lesz Dévényi Tibi bácsinak. A legendás lemezlovas ugyanis újra nősülésre adta a fejét.

Elhunyt Elza Soares, a brazil szamba királynője

Pataki József 2022.01.21.
Elhunyt 91 éves korában Elza Soares, a brazil szamba királynője, minden idők egyik legnagyobb brazil énekese - közölte pénteken sajtósa.
Video4a - Kategóriák között
min-mano
video2a - Kategóriák között