Borsi Flóra: Számomra a valóság túl unalmas – Álomvilággá varázsolja képeit

2019.03.21. Profil

Borsi Flóra: Számomra a valóság túl unalmas – Álomvilággá varázsolja képeit

Vizuális alkotó és fotográfus a 25 éves Borsi Flóra, akinek a munkáit már kiállították Kínában és Los Angelesben is, képeivel számos nemzetközi díjat is nyert. A Femcafe.hu Inspirálók nők díjáért folyó versenyben idén ő az egyik jelölt a Leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Alkotásait olyan híroldalak publikálták, mint a BBC, a CNN, a Guardian. 2014-ben ő készítette az Adobe Photoshop kezdőképernyőjét, amiért a világ legjobb 25 alkotója közé választotta a világ legnagyobb, kreatív szoftvereket fejlesztő cége. Flóra fotósként nem éri be a valósággal, különböző programokkal álomvilággá, mesésebbé varázsolja képeit. Különleges alkotásai nemcsak a szemnek, hanem az érzelmeknek is szólnak, és megmutatják, mennyi szépséget lehet kihozni a szürke hétköznapokból.

– Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy jelöltek az év egyik leginspirálóbb fiatal tehetségének? – kérdezte a Femcafe.hu Borsi Flórát.

– Nagyon meglepődtem, mert általában angolul írott külföldről érkező e-maileket kapok. A jelölés boldoggá tett, mert Magyarországon végre bekerülhetek egy olyan kategóriába, amit az elmúlt tíz évben saját erőből próbáltam kivívni magamnak. Így talán még több magyarhoz eljuthatnak az alkotásaim, és az a munkamorál, kitartás és pozitív gondolkodás, ami a munkáimat és engem is jellemez.

– Mikor kezdtél fotózni?

– Gyerekkorom óta érdekel a rajzolás és a vizuális kultúra. A rajzaimmal már kiskoromban is nyertem pályázatokon különböző díjakat. 11 évesen kezdtem képeket csinálni és mindenféle szürreális látványvilágot előállítani a Photoshoppal. Ez tinikoromban abbamaradt, de 15 évesen vettünk egy fényképezőgépet a családdal, és kipróbáltuk. Annyira jók lettek a fotók, hogy beküldtem őket egy pályázatra, és nyertem egy profi fényképezőgépet. Ennek köszönhetően kezdtem el fotózni, és visszatért a gyerekkori ismeretség a szoftverekkel. Kitaláltam, mi lenne, ha a kettőt ötvözném, mert számomra a valóság túlságosan unalmas. Nem vettek fel elsőre az egyetemre, és elmentem dolgozni, de rájöttem, hogy nem tudnék egy munkahelyen nyolc órát ülni, és a tehetségemet, amit fentről kaptam, olyan dolgokba beleölni, amelyek más célt szolgálnak. Kiléptem a munkahelyemről, és megcsináltam azt a sorozatot, amellyel az első sikereimet elértem. Akkor fogadtam el, hogy nekem ez a pályám. Próbálok olyan egyedi koncepciók alapján olyan projekteket létrehozni, amelyek érdekesek lehetnek másoknak is, olyan témákat feszegetni, amit egy intézmény vagy kollektív művészi csoport nem tudna úgy létrehozni, ahogyan én. Próbáltam egyedi ötleteket megvalósítani, és ez a legnehezebb. Újat mutatni, olyat, amire eddig más még nem is gondolt.

– 2014-ben a világ legnagyobb, kreatív szoftvereket fejlesztő cége a te művedet választotta a kezdőképernyőjének, és ennek köszönhetően felfigyelt rád a világ. Hogyan élted ezt meg?

– Ez egy visszaigazolás volt, miszerint ezt meg kell mutatnom az embereknek, és örömet, káprázatot kell hoznom a vizuális kultúrájukba. Amikor felkért a Photoshop, nem arra gondoltam, hogy mennyire híres leszek, hanem arra, hogy magyar vagyok, és a magyaroknak ezzel hatalmas hírnevet tudok hozni a nemzetközi dizájn színterén.

– Nagyon sokan fotóznak, de kevés fotós tud valami egyedit alkotni. Neked mindig sikerül. Miből nyersz inspirációt?

– Engem a környezet inspirál. Rengetegszer előfordul, hogy zenét hallgatva sétálok a városban órákon át. Ilyenkor megfigyelem az olyan részleteket, amelyeket más emberek hoztak létre korábban, másrészt az embereket, az apró momentumokat, a rendkívül apró rezdüléseket. Ezek mindig inspirációul szolgálnak, ezeket az érzéseket kell valahogy megjelenítenem. Előfordul olyan eset is, amikor a privát életemben hatalmas változás történik, ami esetleg fullasztó érzést gerjeszt bennem. Ha ezt az érzést meg tudom jeleníteni, akkor talán más is láthatja, hogy nincs egyedül , talán vele is megtörtént ugyanaz. Tehát számomra a leginspirálóbb dolgok más emberek és az ő munkáik.

– Szerinted te mivel inspirálsz másokat?

– Ez két kategóriába sorolható. Az egyik, aki a szakmájában is tudja kamatoztatni azt, amit érzékel a munkámban. A másik csoportra az érzeti és látványvilág van hatással. Más vizuális alkotókat inspirálok nap mint nap. Rengetegszer írnak Instagramon vagy e-mailben, hogy mennyire megihlettem őket, és hogy miattam kezdték el a fotózást, az editálást vagy épp a diplomaprojektjükként az én munkásságomat választották. Leginkább azzal a gondolattal próbálok motiválni másokat, hogy a dobozokon kívül gondolkodjunk, és tudjuk fejleszteni, vállalni, kifejezni önmagunkat! Próbálok technikailag olyan profizmust hozni, ami inspiráló lehet másoknak, és magam vagyok a példa rá, hogy tíz év alatt bárki eljuthat erre a szintre. Én sem úgy kezdtem, hogy a kezdetektől fogva mindent tudtam. Megannyi munkával teli óra és nap telt el, és szerintem az időt nem szabad sajnálni semmire, amit az ember szeret csinálni.

 

Inspiráló nők díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat. Idén hét kategóriában keresték a leginspirálóbb nőket az olvasóik segítségével. A kategóriák három-három jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatták le szavazataikat a jelöltekre.

A díjátadó gálát idén március 21-én a Várkert Bazárban rendezik.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT