Both Zoltán: „Már a saját gyermekemet szeretném dajkálni, nem különleges hüllőket gyűjteni”

AC News 2019.05.04. Profil

Both Zoltán: „Már a saját gyermekemet szeretném dajkálni, nem különleges hüllőket gyűjteni”

Aggattak már rá mindenféle nevet, volt már magyar ace ventura, bogaras Zoli, kígyós ember. Both Zoli már csak nevet ezeken, és bevallja: a vadállatbefogó elnevezés áll a legközelebb ahhoz, amit csinál. Gyermekkorában fanatikusan gyűjtötte a hüllőket, bogarakat, ma már csak egy afrikai törpe sün, egy király piton, egy kaméleon és egy szakállas agáma boldog gazdája. A kis Zoli ugyanis felnőtt, és a baby hüllők helyett már a saját gyermekét szeretné dajkálni. Both Zoli ugyanis egy hónappal ezelőtt elvette szerelmét, Brigittát.


 

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

A legtöbb kisfiú focizik a többiekkel, te meg állatokat gyűjtöttél?

- Mindig rajongtam az állatokért, pedig kiskoromban nem volt se kutyám, se macskám. De míg a kortársaim videójátékoztak, vagy társasjátékoztak, addig én gyűjtögettem a siklókat, bogarakat, gyíkokat, meg akartam menteni őket. Számolatlanul hordtam haza a gyámoltalan kis jószágokat.


Mit szólt ehhez a családod?

- Eleinte hóbortnak tekintették, mondogatták, hogy legyen szakmád, legyél szobafestő. Még egy ékszerteknőst is kaptam tőlük, hogy hátha kinövöm ezt a rajongást. De amikor egy hét múlva rajtuk maradt a teki, akkor már valamit sejtettek.


 

A legtöbb ember, főleg a nők, irtóznak a hüllőktől. Az édesanyád, hogy reagált a csúszó-mászók látványára?

- Hát bizony voltak ma már vicces helyzetek. Volt, hogy hazacsempésztem egy vízisiklót, de valahogy kiszökött, nem találtam. Egy hétig nem volt meg, de nem mertem elmondani. Édesanyám ment ki az erkélyre, meglocsolni a virágokat. Amikor az egyikre ráöntötte a vizet, a sikló kilőtt, én arra ébredtem, hogy anyu sikít! De persze tudnék még ilyen sztorikat mesélni.


Hogy lett a gyermekkori bogaras fiúból vadállatbefogó?

- Amikor már lett egy óriáskígyóm, vele meghívtak egy rendezvényre, hadd simogassák meg, hadd lássanak az emberek közelről egy ekkora hüllőt. Később egyre többet hívtak művelődési házakba, különböző rendezvényekre, ahol az érdeklődők megismerkedhettek ezekkel az egzotikus, mindenki számára érdekes állatokkal.De felkértek, hogy szervezzek önálló kígyósimogatókat, és hüllő bemutatókat is. Ilyen rendezvények keretében nagyon sok vidéki városba is ellátogattam. Ezzel párhuzamosan a tévében is egyre többet szerepeltem, pont ekkortájt indultak a kereskedelmi csatornák és persze nekik is érdekes volt, hogy valaki óriáskígyókat tart Magyarországon. A lényeg, hogy szép lassan megismerték a nevemet. Valószínűleg ennek eredményeképp keresett meg 2000-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és ajánlottak egy lehetőséget, miszerint eseti megbízási szerződéssel foglalkoztatnának. Tehát ha valaki felhívja a 112-es segélyhívót egy tevékenységi körömbe tartozó ügyben, azonnal értesítenek, megadják az adott helyszín adatait, én pedig odamegyek és megoldom a problémát.

A mentés mellett évek óta jársz általános iskolákba előadásokat tartani. Mi volt a célod ezzel?

- Igen járok iskolákba, és most már óvodákba is előadásokat tartani. Viszek magammal néhány hüllőt, melyeket így megismernek, közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az általuk addig csak a televízióban, természetfilmben látott állatokkal, sőt, meg is simogathatják őket.A felelős állattartás ma hazánkban gyerekcipőben jár. Ezért vannak tele a menhelyek, és ezért kell nekem gyakran mennem egy- egy kétségbeesett vadállatot megmenteni. Mert az emberek megveszik – a legtöbbször- feketén az egzotikus jószágot, majd amikor megnő, akkor szépen szélnek eresztik… A megijedt hüllőhöz pedig majd hívnak engem. Ezért örülök, hogy a kicsik nem csak érdeklődve hallgatnak, de kérdeznek is. Így amikor valamelyik gyermekelmondja nekem, hogy szeretne otthonra egy siklót, vagy bármilyen, különleges tudást igénylő állatot, akkor elmondom neki és a szülőknek is, hogy ha 18 éves korában még mindig szeretne, akkor térjünk vissza rá.


 

Előfordult, hogy a saját lakásodat 81 egzotikus állattal osztottad meg. Ma mennyit tartasz otthon?

- Egy afrikai törpe süni, egy királypiton, egy kaméleon, és egy szakállas agáma van mindössze. Ez főkénta magánéletemben bekövetkezett változásnak köszönhető. Szerelmes lettem, sőt a kedvesemet egy hónappal ezelőtt feleségül is vettem.Miatta változtattam, mert azagglegény élethez képest ez már egészen más minőség. Minden olyan létező állatot tartottam már, melyek érdekeltek, rajongtam értük. De tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy az effajta állattartás teljesen más életvitelt követel. Arról nem beszélve, hogy most már nem a tojásból éppen kikelt hüllőket, hanem a saját gyermekemet szeretném dajkálni.

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT