Csupó Gábor egy váltás ruhával szökött el Magyarországról - A Simpson család által lett világhírű a magyar filmes

AC News 2019.06.24. Profil

Csupó Gábor egy váltás ruhával szökött el Magyarországról - A Simpson család által lett világhírű a magyar filmes

Generációk nőttek, nőnek fel kultikus rajzfilmsorozatain, amire nagyon büszke. Csupó Gáborban még sincs egy csepp önteltség sem, az amerikaiak lazaságával kezeli sikereit. 1975-ben, Frank Zappa lemezekkel a hóna alatt, Mándoki Lászlóval együtt szökött el hazánkból. Először Svédországban talált animációs munkát, majd egy szerelem miatt Amerikába költözött, és a Simpson család atyjaként egy csapásra világhírnevet szerzett. Legutóbb 2017-ben járt szülőföldjén, amikor bemutatták a Pappa Piát, amit ő rendezett. A többit már Csupó Gábor meséli el, aki budapesti otthonában, felesége, és kislánya körében fogadta az AcNewst.

 

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Nagy sikert aratott két éve a Pappa Pia, úgy hallani, jön a folytatás. Emiatt vagy újra Magyarországon?

- Hallottam én is róla, de nincs benne szerepem, nem én rendezem. Nagyon szerettem csinálni az első részt, amit a közönség is imádott, a kritikusok utálták. Mondjuk erre számítottunk is, igaz nem ilyen mértékben (nevet). De nem a folytatás miatt jöttem, hanem most hétvégén volt a Kecskeméti Animációs Fesztivál, ahol közel 300 filmet mutattak be, emiatt jöttünk. Zsűrizni hívtak meg a szervezők, remélem nem okoztam csalódást, és tudtam okosakat mondani! Jött velem a kislányom és a feleségem is, több hétig leszünk itthon, meglátogatjuk a kedvenc helyeimet, és találkozunk a barátainkkal. Hiába élek Amerikában, a szívem mindig hazahúz, és szeretném, ha a legkisebb gyermekem is megismerné szülőföldemet.

 

Mikor, és miért disszidáltál?

- Úgy éreztem, mennem kell innen, mert itt nincs számomra elég lehetőség. Akkor már letudtam a katonaságot, Baján szolgáltam a harckocsisoknál. De előtte már elkezdtem dolgozni a Pannónia Rajzfilmstúdióban, tanultam a nagyoktól. Nagyratörő álmaim voltak, és nem akartam úgy járni, ahogy ők. Már rengeteg mindent letettek az asztalra, mégis ott görnyedtek rossz lámpánál minden nap, és alig kaptak még elismerést is, nem hogy pénzt. Így Mándoki Laci barátommal elindultunk, nálam nagy rajongóként Frank Zappa lemezek voltak, meg egy váltás fehérnemű, ruha… Így vágtam neki a nagy kalandnak, na meg húsz forinttal a zsebemben. Utólag visszagondolva jó nagy adag naivság is kellett ahhoz, hogy útra keljünk. Mert volt minden, szökés, menekülés, alagúton átmászás, elkaptak minket a dánok, így érkeztünk meg a svédekhez.

Munkát is kaptál ott animációsként, mégis tovább álltál. Nem érezted jól magad?

 - De igen, szerencsésnek is mondhatom magam, mert egy volt ’pannóniás’ kolléga, aki beprotezsált, így engem a megérkezésemkor máris jól fizető munka várt, biztonságban éreztem magam, hiszen jól fizettek, a munka is jó volt. Négy évig voltam ott, aztán megismerkedtem a későbbi első feleségemmel, Arlene Klasky, grafikai dizájnerrel, ő csábított Amerikába. Összebarátkoztunk, összejöttünk, hívott Los Angelesbe. Csak annyit kérdeztem tőle, Hollywood is ott van? Mert akkor mehetünk! A nagy kalandok mindig a nőkhöz kötődnek az életemben.

 

Rögtön megtetszett Amerika?

- Azt azért nem mondanám, szoknom kellett, annyira más volt minden. Nagyobb, hangosabb, rengeteg új impulzus ért.

 

És egyszer csak felfigyelt a világ a Magyarországról szökött fiatal filmesre. Egy csapásra ismert lettél.

- Igen, de a tévhittel ellentétben, magát a figurát nem mi találtuk ki. Azt Matt Groening, egy karikaturista rajzolta meg. Először őt kérték fel, hogy a Tracey Ullman showba készítsen pár perces Simpson animációs kis bejátszásokat. De ő mondta, hogy ő rajzoló, nem filmes. Így megkerestek bennünket Arlene-nel. Mi kitaláltuk sárga bőrrel, kék hajjal a figurát.A producer, Jim Bruks, majdnem elájult először, amikor meglátta. Mondtam neki, csak nézz végig egyet… Aztán belátta, hogy igazunk volt, működni fog. És tényleg! Ez volt a mi első, hatalmas dobásunk. Másfél évig csináltuk ezeket a kis betéteket. De olyan elsöprő sikere volt, hogy megrendeltek belőle egy egész sorozatot. Végül három évadot, 39 epizódot készítettünk el. És ott találtam magunkat, magamat, a leghíresebb rajzolók között, óriási elismerés egy magyar srácnak. Több, mint 140 országban vetítették a sorozatot, számtalan díjat nyertünk vele, és a múltkor, amikor itthon egy magyar csatornára kapcsoltam, ott is játsszák még… De saját kedvencem akkor is a Fecsegő tipegők!


Ha jól tudom, új részeket rendeltek tőletek az eddig nyolc Emmy-díjat kapott sorozatból.

- Igen, nagy öröm számunkra, két éve dolgozunk a szerződésen, huszonhat félórás részt rendeltek. Nem titok, hogy nagyon közel áll a szívemhez ez a sorozat, remélem most már hamarosan kezdődhet az érdemi munka.

 

Ha újra felkérnének egy magyar fim rendezésére, egyből igent mondanál?

- Szeretem a magyar kultúrát, érdekelnek a magyar vonatkozású témák. Ha jó a forgatókönyv, akkor biztosan igent mondok, de egy év múlva térjünk vissza erre.

(Fotók: Csupó mGábor saját, AcNews)

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT