Déri János, a 20 éves Hortobágyi Madárkórház vezetője éjjel is operál

2019.07.22. Profil

Déri János, a 20 éves Hortobágyi Madárkórház vezetője éjjel is operál

Hároméves korában elhatározta, hogy állatorvos lesz Déri János. A kisfiú álma valóra vált, de egy idő után specializálódott a szárnyasokra. A Hortobágyi Állami Gazdaságban kapott munkát, ő felelt a libákért is, így egy idő után hordani kezdték hozzá a sérült szárnyasokat. A „hobbija” hamar kinőtte magát, amikor már nem volt hely az erre szánt szobákban, alapítványt hoztak létre, műtővel, lábadozó szobákkal, röpdével. Jelenleg mintegy hétszáz különféle madár gyógyul náluk, közülük száz örökre náluk marad. Déri János azt sem bánja, ha éjszaka kell műtenie, a sérült gólyák, fecskék, sasok megmentése az élete. Ha kell, műlábat, műcsőrt készít nekik. A ciánmérgezett réti sas megmentésekor a távol-keleten is felfedezték az alapítványt.

- A héten két fiatal veréb, egy füsti-, és hét molnárfecskét engedtetek szabadon fiatal önkéntesek segítségével. Akkor ez egy jó hét volt nálatok?

- Folyamatos az elengedés szerencsére, de igen mondhatjuk, hogy sikeres hét van mögöttünk. Jelenleg 700-750 madár van nálunk, ebből körülbelül száz, aki már marad is. Nekik próbálunk minél jobb körülményeket teremteni. Ezek nagyrészt olyan egerészölyvek, amelyek áramütés, vagy más baleset miatt elvesztették a szárnyuk egy résztét, vagy már nem tudják a szárnyukat használni. Másrészt szintén nagyrészt áramütött vörös vércsék, meg mintegy húsz gólya, akik már régebb óta nálunk vannak. Vannak mentett, nevelt jószágaink is, de őket már készítjük fel a szabad életre.

- Úgy tudom, hogy vannak nálatok sérült, de oktató szárnyasok is.

- Igen, vannak olyan apró madaraink, rigók, verebek, de jó pár galamb, sőt varjú k is, amelyek szintén hosszasabb ideig velünk lesznek, ők nagyon jók arra, hogy csoportot alkotva tanítsák az elengedésre a fiatalabb példányokat. Nekünk is hasznos, és ők is szívesen csinálják, még akkor is, ha nem is ők a szülők, nem is fajta azonosak. De egy mintát mutatnak arra, hogy ha nyílik az ajtó, akkor nekik nem az ember vállára kell szállni, hanem az ellenkező irányba, menekülni, elbújni.

- Kiskorodtól madármentő akartál lenni?

- Háromévesen még csak azt tudtam, hogy állatorvos akarok lenni. Az is lettem, és később, amikor már Hortobágyon dolgoztam, rájöttem, azért ide jöttem, mert ez a madárvilág egyik közepe. Valahogy mindig is a madarak felé húzott a szívem. A kilencvenes évek végén formálódott bennem, hogy de jó lenne madárkórházat létre hozni. Én akkor már mentettem a sérült szárnyasokat, aztán behoztam őket a lakásba, akkor a szomszéd épület jött, majd a garázs, és egyszer csak már nem volt szabad terület, ahol ne lett volna egy gyógyuló jószág, nem volt mese, intézményre volt szükség. 1999-ben jött létre a madárpark, akkor engedélyeztettük a kórházat is.

- Milyen sérülésekkel találkoztok a leggyakrabban? Hogyan lehetne megakadályozni, hogy ennyi madár kerüljön be hozzátok?

- Nagy gondot fordítunk a megelőzésre. Mára egy olyan turisztikai látványosság is lettünk, ahová évente több mint harminc ezren látogatnak a világ minden tájáról. Megpróbáljuk bemutatni azokat a veszélyhelyzeteket, a madármentő kiállításunkon, főleg áramütés, baleseti szituációk, mérgezés, ez az a három fő csoport, ami miatt hozzánk kerülnek. Ezeknek a megelőzése rém egyszerű. Csak oda kell figyelni bizonyos dolgokra. A méreg nem válogat, erről az embereket le kell szokatni. Régebben a lelövés is nagyon gyakori volt, ez szerencsére mára alaposan lecsökkent. De még így is évente mintegy kétezer állat érkezik hozzánk. Amikor mérgezett, lelőtt madár kerül hozzánk, mi ennek hangot adunk, és senki nem akar így nyilvánosság elé, címlapra kerülni, tehát emiatt is változott az emberek hozzáállása, jobban figyelnek. És szerencsére sokan telefonálnak, és kérnek segítséget, ez is nagy eredmény.

- Miből él az idén 20. születésnapját ünneplő madárkórház?

- Semmiféle állami, vagy önkormányzati támogatást nem kapunk, nincsen havi fix, biztos jövedelmünk, amire alapozhatunk. Ami tervezhető, és ami a költségvetésünk egy része, az az egy százalékok. Az adja ki a bevételünk hatvan százalékát. Ez évek óta nagyjából ugyanannyi, csak közben minden drágább lett, nőnek a kiadásaink, egyre nagyobb bűvészmutatványokat kell eszközölnünk. Adományokra szorulunk, vannak cégek, akik régóta, hűségesen támogatnak bennünket, meg kell említenem a Hungaro Controlt, de az írónő, Vavyan Fable-t is, minden hónapban érkezik tőle is az utalás. És vannak, akik úgy segítenek, hogy meghúzódnak a háttérben, pedig milliókat köszönhetünk nekik. Nyilván az lenne jó, ha felkarolna bennünket valami önkormányzati, állami nemzeti park.

- Már madármentés képzést is tartotok. Akkor lesz utánpótlás?

- Hétfőn Kaposváron, egy egész előadótermi érdeklődő vár, van elméleti és gyakorlati képzés is 16.30-kor a múzeum teremben, lehet még csatlakozni. Budapesten pedig pénteken a fiókamentés tematikáját követve tartunk előadást. Lehet majd vizsgázni is, szóval igen, úgy néz ki lesz utánpótlás, vannak, akiket már „megfertőztünk”!

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Papadimitriu Athina: A flitter és a lótrágya között érzem jól magam

AC News 2021.11.26.
A Farm VIP versenyzője fél évig jurtában élt, traktor vitte a színházi fellépésére és szellemgyógyászként állatok rehabilitációjával is foglalkozik.

Yvonne Dederick: Féltem, hogy megöl a volt férjem

AC News 2021.11.25.
Kegyetlen lánykori emlékei se tántorították el attól az üzletasszonyt, hogy a fegyverek iránti szenvedélyének hódoljon.

Elhunyt Csűrös Karola – Barátnője szerint, már nem akart élni

AC News 2021.11.24.
Pásztor Erzsi zokogógörcsöt kapott a 85 éves legenda halálától.

Huppsz

Szakításáról mesélt Schobert Lara

Pataki József 2021.11.26.
Irigylésre méltóan összetartó a Schobert család, a két idősebb gyermekük, Lara és Norbika pedig nagyon jó testvérek. A fiatalok a Palikék Világa by Manna csatornán, a Futtában című műsorban...

Ezt tartja fontosnak egy párkapcsolatban Pintácsi Viki

Pataki József 2021.11.25.
A fotósként is sikeres énekesnő bár nem szeretne részleteket megosztani a magánéletéről, ragyog a boldogságtól. Most azt is elárulta, hogy számára mi a legfontosabb egy kapcsolatban.

Ki lehet ez a csinos nő Vastag Tomi mellett?

Pataki József 2021.11.24.
Az énekes szuper formában van, amióta elbúcsúzott a súlyfeleslegétől. Egy ismeretlen szőke nő most Tamás izmait veszi kézbe.
video1a - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

AC News

Az egyedi sejtvizsgálat új eljárását dolgozták ki szegedi és debreceni kutatók

Pataki József 2021.11.26.
Az egyedi sejtvizsgálat új eljárását dolgozták ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatói uniós támogatással - tájékoztatta az Eötvös Lor&aacut...

Háziorvosi szakmai vezető: A gyerekek oltásával mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés

Pataki József 2021.11.26.
Mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcin&aacut...

Orbán: Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Pataki József 2021.11.26.
Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Sziréna

Lakástűzben meghalt egy ember Hévízen

Pataki József 2021.11.26.
Meghalt egy ember a családi házában keletkezett tűzben Hévízen, az Egregyi utcában csütörtök este - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese pé...

Késsel sebesítette meg menyasszonyát egy holland férfi Békéscsabán

Pataki József 2021.11.26.
Életveszélyesen megfenyegette és egy késsel megsebesítette menyasszonyát egy holland férfi Békéscsabán - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján.

Hét év apagyilkosságért

Pataki József 2021.11.26.
Hét év fegyházra ítélt nem jogerősen egy apját agyonverő férfit a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön.
video4 - Kategoriak között
min-mano
video1a - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 162 beteg, 11 871 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.11.26.
Meghalt 162, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 11 871 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte pénteken a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 087 474 embert oltottak be, közül&u...

Szijjártó: Fontos cél a magyar vállalatok külföldi beruházásainak támogatása

Pataki József 2021.11.26.
Fontos cél, hogy az évtized végére a magyar cégek külföldi beruházásokból legalább annyi forrás kerüljön vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi vállalatok Magyarors...

Novák: Hátrányos helyzetű gyerekeknek indított karácsonyi adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat

Pataki József 2021.11.26.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek indított karácsonyi adománygyűjtést a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Kívánságlista nevű akcióban a gyerekeknek karácsonyi ajándékot vehetnek az adom&aacu...

Világ

Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból

Pataki József 2021.11.26.
Az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizotts&aacu...

London hat afrikai országból felfüggeszti a repülőjáratokat egy új vírusvariáns vizsgálatának idejére

Pataki József 2021.11.26.
Hat afrikai országból felfüggeszti péntektől a repülőjáratokat a brit kormány a koronavírus egy új variánsának vizsgálati idejére.

Pozitív a cseh államfő vírustesztje, Zemant újra kórházba vitték

Pataki József 2021.11.26.
Pozitív lett a koronavirustesztje Milos Zemannak, ezért a cseh államfőt csütörtökön este újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították - közölte Jirí Ovcácek elnöki sz&...
min-mano
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Profil

Malchiner Péter: Közel kell hozni az embereket saját magukhoz

Pataki József 2021.11.20.
Malchiner Péter annak idején egy népszerű sorozat főszereplőjeként országos ismertségre tett szert, de azóta abbahagyta a színészkedést. Volt nagy cégek vezetője, majd külföldre költözött &eacut...

Czank Nelli: Együtt lélegzem a kitalált karaktereimmel

AC News 2021.11.06.
Évekig légiutas-kísérőként dolgozott az írónő, így számtalan helyre eljutott a világban, az ott megszerzett élményeit, tapasztalatait könyveiben is hasznosítani tudja. 2012-ben váltott pál...

Szick Petra: Mindenki szép a maga módján

Pataki József 2021.10.23.
Magyarországon talán még nem annyira elterjedt a gyermekszépségversenyek világa, mint más nemzeteknél, de azért itthon is van lehetősége a kicsiknek megmérettetni magukat. Persze más körülmények k&o...

Amiről beszélnek

Balázs Klári is vírusos volt

Pataki József 2021.11.27.
Csak hónapokkal később tudta meg, hogy elkapta a koronavírust.

Nyitott kapcsolatban élt Gryllus Dorka

Pataki József 2021.11.27.
A színésznő bevallotta, hogy régebben előfordult, hogy harmadik fél is volt a kapcsolatában.

Hoppá! Titokban megnősült Bereczki Zoltán

AC News 2021.11.26.
Vagyis nem is annyira titokban, csak nem tűnt fel még senkinek. 
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között