Dódity Gabriella: A baloldali városvezetésnek nem fontosak a kispesti gyerekek?

AC News 2016.07.25. Profil

Dódity Gabriella: A baloldali városvezetésnek nem fontosak a kispesti gyerekek?

Elmaradt fejlesztésekről, málló falú önkormányzati bérlakásokról, áldatlan állapotban lévő óvodákról és iskolákról, elodázott piacrekonstrukcióról beszélgettünk Dódity Gabriella kispesti fejlesztéspolitikai tanácsnokkal, aki a legutóbbi helyhatósági választásokon a Fidesz-KDNP kerületi polgármester-jelöltje volt. A XIX. kerület polgármesteri székébe végül a szocialista Gajda Péter ülhetett, Kispest első emberének munkássága azonban – úgy tűnik – hagy némi kívánnivalót maga után.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Megvan már a Zoltán utcai sportpálya új üzemeltetője? Korábban arról lehetett hallani, hogy mintha a kerületvezetés egy konkrét üzemeltetőnek akarná átjátszani a területet.

- Jelenleg épp a harmadik kiírást tette közzé az önkormányzat, így már sokan kétkedve nézik a pályáztatást. Most ugyanaz a vállalkozó működteti a pályát, aki 2010 előtt is ott volt, és meglehetősen leamortizálta a sportpályát. Az előző, Fideszes többségű ciklusban uniós támogatással teniszpályák épültek, amelyek később műfüves focipályával és szabadtéri finteszeszközökkel is kiegészültek. Ebben a ciklusban azonban ismét megjelent a korábbi bérlő, egyes vélemények szerint nekik szánják tíz évre a pályázattal a területet. Az első pályázaton a Wekerlei Társaskör is indult, ám azt érvénytelennek minősítették Gajdáék. Frakciónk álláspontja szerint az önkormányzat jobban tenné, ha akár a civilekkel történő összefogásban, a lakók igényeit maximálisan szem előtt tartva, saját maga fejlesztené és üzemeltetné a területet.

- A fejlesztések nem csak a sportéletben marad el, úgy hallani, az önkormányzati fenntartású óvodák és iskolák helyzete sem rózsás. Lehetett olvasni arról, hogy az önkormányzat több százmilliós tőkebevonásért és a református óvoda indokolt bővítéséért cserében sem vállalta a Pedagógiai Szakszolgálat átköltöztetésének a költségét.

- A kispesti bölcsődék, óvodák, iskolák rettenetes állapotban vannak, ez alól egy-egy, az előző ciklusban uniós forrásból megszépült épület csak a kivétel. Sok helyen nem arról van szó, hogy kicsit kopottak a felszerelések, és lepattogott a festék, hanem ennél súlyosabb állapotok vannak. A több évtizedes épületek elavultak, sok esetben a megfelelő karbantartás hiánya is látszik. Volt óvodaudvar, amely balesetveszély miatt több mint fél évig le volt zárva a gyerekek elől, az egyik bölcsőde csoportszobájában eső esetén szinte bokáig áll a víz. Az egyik óvónő már megelégelte, hogy eső esetén vödrökben gyűjtik a bezúduló esővizet, ezért erről egy videót is közzétett az egyik közösségi oldalon. Több helyütt az ablakokat nem lehet kinyitni, mert elromlottak, beszögelték azokat. A kérdésben említett Szőlőskert Református Óvodát a Kispest-Központi református egyház alapította, de hamar kinőtték a helyüket. Mivel Kispesten óvodai férőhelyhiány van, az óvoda vezetője az önkormányzathoz fordult az elképzelésével, hogy a Pedagógiai Szakszolgálatnak amúgy is már kicsi helyiségben pályázati forrásból bővíthetné az óvodát, ami az önkormányzatnak is segítség lenne. Sokáig ment a hitegetés, de végül egy olyan határozatot fogadott el a baloldali többségű testület, hogy abban az esetben adja oda az önkormányzat a helyiséget erre a célra, ha az állam kifizeti a Pedagógiai Szakszolgálat átköltöztetésének költségeit. Ez alapján az önkormányzat nem akar áldozni a kispesti óvodai férőhelyek bővítésére, ami pedig kötelező feladat. Gajda a testületi ülésen egyébként kimondta, nem így akar óvodát bővíteni. Én erre csak azt tudom mondani, hogy akkor nem kellett volna a református egyház vezetőjét bő egy éven át hitegetni.

- Hasonló a helyzet a kerületi iskolákkal is?

- Némely lakótelepi iskolában az armatúrából több helyütt hiányzik a fénycső, balesetveszélyes a tornaterem burkolata, az iskolaudvar, sok helyütt nincs fénycső az armatúrában, nem nyithatók, zárhatók az ablakok – de hosszasan lehetne sorolni. Nem egy esetben a volt ÁNTSZ kötelezte az önkormányzatot a tisztasági festés elvégzésére, vagy a csempeburkolat javítására. Van, ahol hősz éve nem volt mázolás, tisztasági festés is évekkel ezelőtt. Számos szülői megkeresést kapok, és a legszomorúbb, hogy véleményem szerint itt is a folyamatosa karbantartás hiánya vezetett az ekkora fokú állapotomláshoz. A Klik tankerületi igazgatója az iskolaigazgatóktól bekért hibalista alapján 6-8 oldalas levélben tájékoztatta a polgármestert az áldatlan állapotokról – minderre Gajdáék azt mondták a testületi ülésen, valótlanság…Az elmúlt évben rengetegszer javasoltam, hogy csoportosítsunk át az óvodák, iskolák felújítására. Legutóbb a 111 millió forintos fejlesztési tartalékból javasoltam, hogy 80 millióból végeztessük el most nyáron a legsürgetőbb felújítások. Javaslatom mindig süket fülekre talál, a baloldali városvezetésnek nem fontosak a kispesti gyerekek, úgy látom.

- A piacok felújítása miért húzódik ennyire régóta?

- Tavaly novemberben készítettem előterjesztést arról, hogy készítsünk átfogó fejlesztési koncepciót mindkét piacunk felújítására. Úgy vélem, egyik sem rövid távon megvalósítható feladat, ezért látnunk kell, hogyan fogunk hozzá, miként lehet megvalósítani. A kérdés égető, mert például a Kossuth téri piac tele van kátyúval, többen elestek, megsérültek már a területen. A víz-és csatornahálózat rettenetes állapotban van, csakúgy, mint az elektromos. Először napirendre sem vették a javaslatomat, majd a szakbizottság jogi- és elszámolási vitákra hivatkozva húzta az időt. Hét hónap múlva került az előterjesztésem a testület elé, így javaslatomra munkacsoport alakul a kereskedők bevonásával a koncepció elkészítésére. Ennek az élén a DK-s alpolgármester áll, a tagjai azonban nincsenek megnevezve. Annak külön örülök, hogy javaslatomra a kereskedőket is bevonják a tervezésbe, mert Gajda kijelentette a testületi ülésen, szerinte a piac fejlesztésének elmaradásáért ők is felelősek. 

 - Hogy áll a kerületi bérlakások helyzete?

- Alapvető koncepcionális különbség feszül köztem és a polgármester úr között ebben a kérdésben is. Gajda azt mondja, drága a rendszer fenntartása. Ez kétség kívül így van, de azt gondolom, ha az önkormányzat vállalta ezt a feladatot, és a lakások után beszedi a bérleti díjat, kutya kötelessége azokat karbantartani. Ehhez képest a lakások többsége rettenetes műszaki állapotban van, nem egy helyen a törvényben foglalt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot sem biztosított.

- Térfigyelő rendszer mióta épül?

- 2014-ben 51 darab kamera volt Kispest-szerte, amelynek csupán csak a fele volt működőképes. Ezek ráadásul három külön szoftveren futottak, így maga a rendszer sem megbízható. Én magam láttam, ahogyan a kamerát néző rendőr próbált közelíteni a villamosmegálló képére – az elavult rendszerrel ez olyan sok időbe tellett, hogy a bűnelkövető bőven el tud menekülni. A térfigyelő kamerarendszer megújítására tett javaslatomat elutasították, mondván, a munka már rég zajlik. Érdemi eredményt azóta sem láttam.

- Van, amiért dicséret illeti a polgármestert?

- Nincs csak fekete vagy fehér, nyilván, de a válaszon el kell gondolkoznom…zseniális kommunikátor, elemi erővel tartja fent a "minden rendben van" képet.

- Beszéljünk kicsit magáról. Mi szól az autórádiójában?

- Zene, zene, zene, a rádióban nem keresem a híreket. Bár nagyon szeretem a zenét, nagyon kevés lehetőségem adódik arra, hogy leüljek, és csak zenét hallgassak. Ha van pár szabad órám, akkor irány a víz és a természet a kutyáimmal!

- Apropó kutyák: Ön köztudvalevőleg lelkes állatbarát, az Ön kezdeményezte nemrég az Állatvédelmi Kerekasztal összeülését, mi volt az apropó?

- Még a fővárosi munkám során kerültem szoros kapcsolatba az Illatos úttal és az ottani dolgozókkal, akik tényleg szívvel-lélekkel működtetik a telepet. Első közös projektünk a külső kennelek elé épített hővédő függöny volt, amelyet még magánemberként adtunk össze az akkori főpolgármester-helyettessel, dr. György Istvánnal. Azután alapítványt hoztunk létre az Illatos út megsegítésére, ennek keretében is rendszeresen találkozunk. Legutóbb épp az állatvédelmi hatósági eljárásokkal kapcsolatos joghézagokat, hiányosságokat, gondokat-bajokat beszélgettük át az önkormányzati hatósági ügyintézőkkel, a kormányhivatallal és az állatvédőkkel. A hatóság munkájának segítésére készül egy ellenőrzési lista a helyszíni eljárások könnyítésére, a jogalkotói területet érintő észrevételeket pedig összefoglaljuk dr. Völner Pál államtitkár úr részére.

- A veteránautó szeretete közismert, az amerikai oldtimerek mellett kedveli a szocialista félmúlt járműveit is?

- Gyermekkorom óta rajongok az autókért. Több veteránautós rendezvény szervezésében vettem részt korábban, a keleti autócsodákat is kedvelem, egy szép Volga le tud nyűgözni, de akár egy Trabant is meg tudja dobogtatni a szívemet. Kedves emlékem, amikor a keletnémet autómárka ötvenedik születésnapja alkalmából Trabi-szobrot avattunk. 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT