Dominique Roberts: Élen járunk a világ sminkesei között!

2018.05.04. Profil

Dominique Roberts: Élen járunk a világ sminkesei között!

Dominique Roberts szerint a magyarok élen járnak a világ sminkesei között. Állítását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a legutóbbi Royal Beauty Kárpát Kupa nevű versenyen öt indulónk is aranyérmet nyert.

 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

- Mi az utóbbi idők legnagyobb sikere?

- A csapatom, a tanítványaim indultak az ukrán nemzetközi versenyen. Összesen hat kategóriában szereztek aranyérmet.- Milyen kategóriák vannak egy ilyen versenyen?

- Mi az esküvői smink, az alkalmi smink, a trade make és a kreatív make kategóriákban indultunk. Valamennyi rendkívül látványos, ám a legutóbbi már teljes arcfestést jelent különleges kiegészítőkkel. Ezeken belül is vannak további kategóriák.

- Mi egy ilyen verseny jelentősége a magyar sminkes szakma egészére nézve?

- Egy ilyen verseny erős megmérettetés, és már maga a felkészülés is sok gyakorlást követel, ami erős rutint ad. A sminkes egyre pontosabbá válik.- Mióta tekinthető a sminkes mesterség szakmának? Hol képzik a sminkeseket?

- Szakmának régóta tekinthető világviszonylatban, de az az érdekes az egészben, hogy hazánkban hivatalosan a sminkes szakma nem létezik. Furcsa. Leginkább a kiemelkedő mestereknél lehet elsajátítani, akik különböző iskolákat tartanak fenn. Ezek a műhelyek hasznosak a jövő generációjának. Az, hogy egyelőre nincs OKJ-s képzés, nem sokat jelent. Nem változtat a lényegen, hogy az elmúlt 30 évben nem született meg a megfelelő jogi szabályozás. Ha csak a magyar filmgyártást nézzük, máris beláthatjuk, hogy a magyar sminkszakmának is szép múltja van. Egyébként létezik egy úgynevezett "szépség szaktanácsadó" elnevezésű OKJ-s képzés, ami után már tulajdonképpen hivatalosan is dolgozhatnak sminkesként, igaz, érdekes módon ez a tanfolyam még nem ad elegendő tudást. A sminkes szakma ugyanis igen összetett.

- Hol lehet elhekyezkedni sminkesként?

- Többek között a divatszakmában, a filmiparban, a szórakoztatóiparban és természetesen a szalonokban.

- Mennyire változnak a sminktrendek?

- A smink is a divattal együtt alakul évről évre, hónapról hónapra. Ez egy körforgás. Rengeteg multinacionális cég tevékenykedik világszerte, melyek folyamatosan hozzák ki az újdonságokat. Egy időben a matt színek voltak divatosak, mostanában a gyöngyházhatásúak.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT