Dr. Breyer Helga: Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát nyelvet

Pataki József 2019.10.02. Profil

Dr. Breyer Helga: Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát nyelvet

A doktornő neve már fogalom a szakmában. Számtalan mesébe illő eredményt tudhat mára a háta mögött, nem egyszer ismert emberek keresik fel, hogy a segítségét kérjék. A hosszú távú célja mégis az, hogy a magyar oktatási rendszerbe bekerüljön a tudatos táplálkozás, ugyanis azt vallja, hogy „a gyerekek már az anyaméhben el vannak rontva.”

– Mikor döntötte el, hogy ezt a hivatást választja magának?

– Részben családi hagyományt követtem, mivel nagymamám gyermekorvos volt, nagynéném gyermekendokrinológus, édesapám pedig gyermeksebész. A végső döntést középiskolásként hoztam meg, hiszen a „versenyistálló” Fazekasba jártam, ahol kiemelt biológiát tanultam a fizika és kémia mellett.

– Mik azok a szempontok, amik alapján megtervezi valakinek a diétáját, étrendjét?

– Fontos szempont a páciens életkora, neme, genetikai adottságai mellett, hogy mi a célja. Fogyás? Izomtömeg növekedés? Szénhidrát-anyagcsere zavar korrekciója? Gyermekáldás? Egyéb krónikus anyagcsere probléma orvoslása? Van-e sportmúltja? Milyen mozgáskultúrája van? Van-e különleges ízületi-mozgásszervi problémája? Van-e táplálék intoleranciája? Emésztési panasza? Vallási előírások, amelyekre ügyelnem kell? Milyen gyógyszereket szed? Főz-e rendszeresen vagy rendeli az ételeit? Milyen lehetőségei vannak bevásárlásra? Milyen az alvásminősége? Milyen a testösszetétele és alapanyagcsere intenzitása? Számtalan további szempontot kell figyelembe vennem még!

– Gondolom azok közül, akik jelentkeznek Önhöz, a legtöbben arra vágynak, hogy a címlapfotókon feltüntetett alakot érjék el. Ezt viszont nem feltétlenül érheti el mindenki, hiszen különböző a testfelépítésünk, és nem minden esetben vagyunk arra alkalmasak, hogy kigyúrt, vagy éppen nádszálvékony testtel büszkélkedjünk.

– A komplex kivizsgálás részét képezi egy testösszetétel mérés, továbbá egy részletes laborvizsgálat, amelyek eredményei a pácienstől nyert információkkal lehetőséget kínálnak arra, hogy felvázoljuk, milyen ütemben, milyen célok érhetőek el a testalkat formálásában a genetikai adottságok figyelembe vételével. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez csapatmunka! Dietetikussal és személyi edzővel közösen kell egy olyan életmód programot kialakítanunk, amely az elérni kívánt testalkatot a leginkább megközelíti.

– Sok hazai híresség is a páciensei közé tartozik. Ebben a tekintetben mire vagy kire a legbüszkébb?

– Egy ismert ember életritmusához alkalmazkodni kihívás, hiszen számtalan hivatalos elfoglaltságnak kell eleget tenniük, kevés a szabadidejük, gyakran kiszámíthatatlan a napirendjük (forgatások, próbák, utazások miatt). Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy olyan tudást tudok a csapatommal számukra átadni, amivel a legváratlanabb élethelyzetben is a lehető legjobb döntést tudják meghozni a helyes anyagcsere vezetés érdekében. Zimány Linda élete csúcsformájában van, hiszen minden tanácsunkat pontosan megfogadja!

– Mi a legemlékezetesebb története, ami megesett Önnel a munkája során?

– Szerencsére rengeteg a sikersztorink! Nők, akiknek azt mondták soha nem lehet gyermekük mégis spontán várandósságból egészséges gyermeket (olykor ikreket) hoztak világra az életmódváltás következtében. Évek óta majdnem kopasz fiatal páciensünk haja ismét kinőtt és most gyönyörű hullámos hajkoronája van. 50 esztendős - túlsúlyos hölgy, aki egy év alatt 30kg-ot fogyott és most 10 évet letagadhat a korából. És még sorolhatnám azokat a fantasztikus változásokat, amelyeket egy helyes anyagcsere vezetéssel el lehet érni...

– Hogyan jött az életébe a futás?

– Gyerekkoromban egy gerincbetegség miatt el lettem tiltva a futástól és 1988-ban a szöuli olimpia idején a nyaramat gipszágyban fekve töltöttem, miközben néztem a TV közvetítést Egerszegi Krisztináról, aki 200m háton aranyérmet szerzett. Akkor - ott megfogadtam, hogy márpedig én, ha belerokkanok is, futni fogok. Rengeteg gyógytorna, stability és futóedzés után 2018-ban az Ultrabalatonon 84km-es távot tettem meg, és azóta is az életem része a futás. Nem szeretem, de nem tudok élni futás nélkül.

– Mit ért az alatt, hogy „már az anyaméhben el vagyunk rontva”?

– Az anyaméhben fejlődő magzat megkapja a genetikai programot 50-50%-ban az édesanyjától és édesapjától. Ebben a programban ott vannak a krónikus betegségekre hajlamosító „programok”! Ha a baba rossz anyagcsereközegben fejlődik, mert pl. az édesanyja túl sok szénhidrátot és kalóriát visz a szervezetébe, nem mozog és nem alszik eleget, a gyermek szervezetében már az anyaméhben az agy érzékeny - fejlődő struktúrái egy ilyen paradicsomi állapothoz alkalmazkodnak és ezek a gyerekek falánkabbak lesznek. Az anyaméhben a méhlepényen keresztül a cukor szabadon bejut a baba testébe. Amekkora az anya, akkora a magzat vércukorértéke. Ha pedig ez az érték magas, a babák hasnyálmirigye inzulint termel, ami az anyaméhen belüli nagytestű babák fejlődéséhez vezet. Ők a világra jövetelt követően az elzsírosodott belső szerveik miatt, nem tudnak jól alkalmazkodni a környezetükhöz és gyakorta lélegeztetésre szorulnak, leeshet a vércukorértékük és még számtalan problémával kell szembe nézniük a születésük után.

– Nagyon sok mindent elért már az életben, a neve már fogalom a szakmában. Van még valami hosszú távú cél, amit szeretne elérni?

– Azt szeretném elérni, hogy már az általános iskolában kerüljön be a tananyagba egy gyakorlati tudás étkezésről, a bevásárlástól, alapanyag ismerettől a konyhatechnológián át. Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát "nyelvet", mivel bárhol a világban egészségesen tudják kormányozni az anyagcseréjüket.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Gáspár Evelin: Most lettem lányból nő!

AC News 2021.10.14.
A Survivor sztárja úgy érzi, mostanra találta meg a helyét az életben.

Huppsz

Így találkozott Leonardo DiCaprioval Liptai Claudia

Pataki József 2021.10.17.
A műsorvezető számára örök emlék marad a New Yorkban töltött idő. Már csak azért is, mert itt futott össze a világsztárral a véletlen szerencsének köszönhetően.

Bódi Margó: Kivettünk két hetet és Gusztival kettesben elutaztunk Egyiptomba

AC News 2021.10.16.
Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött nyaralás végül az ...

Mi a titka? 24 év után is randizik a férjével Kandász Andrea

AC News 2021.10.15.
A sztár és a férje a mai napig úgy turbékolnak, mint a kamaszok, Feri nem titkolja, igazán vonzó nőnek találja feleségét.
video3 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video3a - Kategóriák között

AC News

Hölgyek figyelem! Ez a higiéniai termék növelheti a mellrák kockázatát

AC News 2021.10.18.
Két új kutatás lehel új életet az évtizedek óta tartó vitába arról, vajon felelhetnek-e az izzadásgátlók az emlődaganatos esetekért.

Covid vagy influenza? Nyakunkon a járvány

AC News 2021.10.18.
A két betegséget különböző vírusok okozzák, és bár a betegségek lefolyása is eltérő, vannak azért hasonlóságok is szép számmal a fertőzések között.

Visszatértek az orosz filmesek a világűrből

AC News 2021.10.18.
Mindenki jól van. Megdőlt egy nemzeti magassági rekord is.

Sziréna

Letartóztatásban a gyújtogató   

AC News 2021.10.18.
Hatszáz szalmabála égett le Duka térségében.

Falatozás közben érték tetten a betörőt

AC News 2021.10.18.
Egy kutyaajtón jutott be az ingatlanba a 19 éves férfi.  

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését a Borostyán Med Hotelben

AC News 2021.10.18.
Kigyulladt vasárnap este és teljes terjedelmében égett a Borostyán Med Hotel tetőszerkezete Tamásipusztán; a katasztrófavédelem késő esti közlése szerint a tűzoltók megakadályozták a láng...
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között

Itthon

Elhunyt 51 beteg, 3274 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.18.
Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavir...

Soltész Miklós: A szlovén nemzetiségi közösség számára megtartó erő a hitélet

Pataki József 2021.10.18.
A szlovén nemzetiségi közösség számára önkormányzatuk, iskoláik, intézményeik, civil szervezeteik mellett fontos megtartó ereje van hitéletük gyakorlásának is - hangoztatta a Minisztereln&o...

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

Pataki József 2021.10.18.
Megkapta a koronavírus elleni harmadik oltást Orbán Viktor miniszterelnök, sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moderna vakcináját vette fel.

Világ

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

Pataki József 2021.10.18.
Az erőszak ellen emelte fel szavát Ferenc pápa vasárnapi beszédében az utóbbi napokban a világ több pontján elkövetett terrorista támadások kapcsán.

Erdogan: Washington F-16-osokat ajánlott fel Ankarának az F-35-ös programba fektetett pénzért cserébe

Pataki József 2021.10.18.
Washington F-16-os vadászbombázókat ajánlott fel Ankarának, miután az Egyesült Államok 2019-ben orosz védelmi rendszer vásárlása miatt kizárta Törökországot a modernebb F-35-ös harci g&eacu...

Ukrajnában hamarosan elkezdik a 14 év fölötti kiskorúak beoltását

Pataki József 2021.10.18.
Hamarosan elkezdik a 14 és 18 éves közötti korosztály koronavírus elleni beoltását Ukrajnában, az ehhez szükséges dokumentumokat az egészségügyi minisztérium már elkészítette - k&oum...
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.

Mutatjuk, kivel osztja meg az otthonát Vastag Tomi

AC News 2021.10.18.
Igazi kecses fenevad az új társa az énekesnek.

Két hírességről is lekerült a maszk az Álarcos énekesben

AC News 2021.10.18.
Mutatjuk, ki volt a Szarvas és a Gorilla jelmez mögött!
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között