Dr. Breyer Helga: Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát nyelvet

Pataki József 2019.10.02. Profil

Dr. Breyer Helga: Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát nyelvet

A doktornő neve már fogalom a szakmában. Számtalan mesébe illő eredményt tudhat mára a háta mögött, nem egyszer ismert emberek keresik fel, hogy a segítségét kérjék. A hosszú távú célja mégis az, hogy a magyar oktatási rendszerbe bekerüljön a tudatos táplálkozás, ugyanis azt vallja, hogy „a gyerekek már az anyaméhben el vannak rontva.”

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

– Mikor döntötte el, hogy ezt a hivatást választja magának?

– Részben családi hagyományt követtem, mivel nagymamám gyermekorvos volt, nagynéném gyermekendokrinológus, édesapám pedig gyermeksebész. A végső döntést középiskolásként hoztam meg, hiszen a „versenyistálló” Fazekasba jártam, ahol kiemelt biológiát tanultam a fizika és kémia mellett.

– Mik azok a szempontok, amik alapján megtervezi valakinek a diétáját, étrendjét?

– Fontos szempont a páciens életkora, neme, genetikai adottságai mellett, hogy mi a célja. Fogyás? Izomtömeg növekedés? Szénhidrát-anyagcsere zavar korrekciója? Gyermekáldás? Egyéb krónikus anyagcsere probléma orvoslása? Van-e sportmúltja? Milyen mozgáskultúrája van? Van-e különleges ízületi-mozgásszervi problémája? Van-e táplálék intoleranciája? Emésztési panasza? Vallási előírások, amelyekre ügyelnem kell? Milyen gyógyszereket szed? Főz-e rendszeresen vagy rendeli az ételeit? Milyen lehetőségei vannak bevásárlásra? Milyen az alvásminősége? Milyen a testösszetétele és alapanyagcsere intenzitása? Számtalan további szempontot kell figyelembe vennem még!

– Gondolom azok közül, akik jelentkeznek Önhöz, a legtöbben arra vágynak, hogy a címlapfotókon feltüntetett alakot érjék el. Ezt viszont nem feltétlenül érheti el mindenki, hiszen különböző a testfelépítésünk, és nem minden esetben vagyunk arra alkalmasak, hogy kigyúrt, vagy éppen nádszálvékony testtel büszkélkedjünk.

– A komplex kivizsgálás részét képezi egy testösszetétel mérés, továbbá egy részletes laborvizsgálat, amelyek eredményei a pácienstől nyert információkkal lehetőséget kínálnak arra, hogy felvázoljuk, milyen ütemben, milyen célok érhetőek el a testalkat formálásában a genetikai adottságok figyelembe vételével. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez csapatmunka! Dietetikussal és személyi edzővel közösen kell egy olyan életmód programot kialakítanunk, amely az elérni kívánt testalkatot a leginkább megközelíti.

– Sok hazai híresség is a páciensei közé tartozik. Ebben a tekintetben mire vagy kire a legbüszkébb?

– Egy ismert ember életritmusához alkalmazkodni kihívás, hiszen számtalan hivatalos elfoglaltságnak kell eleget tenniük, kevés a szabadidejük, gyakran kiszámíthatatlan a napirendjük (forgatások, próbák, utazások miatt). Arra vagyok a legbüszkébb, hogy egy olyan tudást tudok a csapatommal számukra átadni, amivel a legváratlanabb élethelyzetben is a lehető legjobb döntést tudják meghozni a helyes anyagcsere vezetés érdekében. Zimány Linda élete csúcsformájában van, hiszen minden tanácsunkat pontosan megfogadja!

– Mi a legemlékezetesebb története, ami megesett Önnel a munkája során?

– Szerencsére rengeteg a sikersztorink! Nők, akiknek azt mondták soha nem lehet gyermekük mégis spontán várandósságból egészséges gyermeket (olykor ikreket) hoztak világra az életmódváltás következtében. Évek óta majdnem kopasz fiatal páciensünk haja ismét kinőtt és most gyönyörű hullámos hajkoronája van. 50 esztendős - túlsúlyos hölgy, aki egy év alatt 30kg-ot fogyott és most 10 évet letagadhat a korából. És még sorolhatnám azokat a fantasztikus változásokat, amelyeket egy helyes anyagcsere vezetéssel el lehet érni...

– Hogyan jött az életébe a futás?

– Gyerekkoromban egy gerincbetegség miatt el lettem tiltva a futástól és 1988-ban a szöuli olimpia idején a nyaramat gipszágyban fekve töltöttem, miközben néztem a TV közvetítést Egerszegi Krisztináról, aki 200m háton aranyérmet szerzett. Akkor - ott megfogadtam, hogy márpedig én, ha belerokkanok is, futni fogok. Rengeteg gyógytorna, stability és futóedzés után 2018-ban az Ultrabalatonon 84km-es távot tettem meg, és azóta is az életem része a futás. Nem szeretem, de nem tudok élni futás nélkül.

– Mit ért az alatt, hogy „már az anyaméhben el vagyunk rontva”?

– Az anyaméhben fejlődő magzat megkapja a genetikai programot 50-50%-ban az édesanyjától és édesapjától. Ebben a programban ott vannak a krónikus betegségekre hajlamosító „programok”! Ha a baba rossz anyagcsereközegben fejlődik, mert pl. az édesanyja túl sok szénhidrátot és kalóriát visz a szervezetébe, nem mozog és nem alszik eleget, a gyermek szervezetében már az anyaméhben az agy érzékeny - fejlődő struktúrái egy ilyen paradicsomi állapothoz alkalmazkodnak és ezek a gyerekek falánkabbak lesznek. Az anyaméhben a méhlepényen keresztül a cukor szabadon bejut a baba testébe. Amekkora az anya, akkora a magzat vércukorértéke. Ha pedig ez az érték magas, a babák hasnyálmirigye inzulint termel, ami az anyaméhen belüli nagytestű babák fejlődéséhez vezet. Ők a világra jövetelt követően az elzsírosodott belső szerveik miatt, nem tudnak jól alkalmazkodni a környezetükhöz és gyakorta lélegeztetésre szorulnak, leeshet a vércukorértékük és még számtalan problémával kell szembe nézniük a születésük után.

– Nagyon sok mindent elért már az életben, a neve már fogalom a szakmában. Van még valami hosszú távú cél, amit szeretne elérni?

– Azt szeretném elérni, hogy már az általános iskolában kerüljön be a tananyagba egy gyakorlati tudás étkezésről, a bevásárlástól, alapanyag ismerettől a konyhatechnológián át. Tanuljanak meg a gyerekeink egy szénhidrát "nyelvet", mivel bárhol a világban egészségesen tudják kormányozni az anyagcseréjüket.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT