Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

Pataki József 2021.01.09. Profil

Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön. Ennek érdekében egy kampányt is elindított, és az AcNews-al is megosztotta, mire kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egyik legfontosabb szervünk, a lábunk épségét.

– Hány éve foglalkozik orvoslással, illetve mi terelte ebbe az irányba?

– November elején múlt 30 éve, hogy orvosként dolgozni kezdtem. Édesapám szerint már kisgyerekként azt mondtam, hogy orvos leszek. Aztán az egyetem előtt a Honvédkórház általános sebészetén műtősfiúként dolgoztam. Innentől nem volt kérdés, hogy sebész akarok lenni.

– Miért pont ezt az ágát választotta az orvoslásnak?

– A krónikus sebek kezelésére gondol? Több mint 25 éve a SOTE II. számú Sebészeti Klinikáján dolgoztam. Egy betegnek csúnya lábszársebe volt, ezért is kellett érszűkület miatt operálni. Az idős hölgybeteg azt mondta, a fia Bécsből hozott valamilyen csodakötszert, az csillapítja a sebfájdalmat, gyorsítja a sebgyógyulást, szeretné, ha azzal kötöznénk. Akkoriban csak a mullpólya és a gézlap létezett, mindenkit, minden sebet ezekkel kötöztünk. Ezzel szemben ez az új kötszer egy öntapadó, kicsit gumiszerű lap volt, ami nem engedte át a sebváladékot. Másnapra a kötszer alatt rengeteg nedvesség volt, gyakorlatilag lötyögött a kötszer alatt a szemünk láttára. Ez akkor teljesen szokatlan, elképesztő látvány volt, mára tudjuk, hogy ez a korszerű, nedves sebkezelés alapja, hogy a sebváladék vagy annak egy része maradjon a seben, mert a benne lévő anyagok hasznosak, elősegítik a sebgyógyulást. Röviden, a beteg igen gyorsan, látványosan gyógyult, a kötéscserék fájdalmatlanok voltak, a kötszer nem ragadt a sebbe.

Néhány évvel később egy orvoslátogató keresett fel, hogy egy kötszer újdonságot mutatna, ami akkor került forgalomba Magyarországon. Engem meglepett, hogy a jól ismert hidrokolloid kötszert látom, őt meglepte, hogy ismerem. Nagyon rövid időn belül egy algarost kötszert is megmutatott, illetve egy új fáslitípussal is megismertetett. Sokkal hatékonyabban, gyorsabban tudtam kezelni így a lábszárfekélyeket, még olyat is be tudtam gyógyítani ezekkel az új kötszerekkel és fáslival, amelyeket a tapasztaltabb kollégáim hiába kezeltek. Így hamar megjött a sikerélmény, amelyben a krónikus sebek kezelése során azt megelőzően nekem is ritkán volt csak részem.

Elkezdett foglalkoztatni ez a szakterület, számos konferencián, képzésen, nemzetközi kongresszuson vettem részt, egyre többet tanultam. Új és új kötszerekkel, kezelési technikákkal ismerkedtem meg, és még több betegem gyógyult meg. Ma már rendszeresen oktatom az orvos kollégákat, az asszisztenseket, és betegeknek is tartok felvilágosító előadásokat.

– Mennyire elterjedt Magyarországon a cukorbetegség, és az annak köszönhető végtag amputáció?

– Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él. A számuk 2003 és 2015 között megduplázódott, és azóta is folyamatosan nő. Gyakorlatilag minden korosztályt érint. Egy 5 évvel ezelőtti felmérésben megjelent adatok szerint évi 8000 lábujj-, láb- vagy alsó végtag amputáció történik hazánkban, ennek valamivel több mint fele a cukorbetegség szövődményei miatt. Ez lakosságarányosan nézve magasabb, mint például Nyugat-Európában.

Ha nem baj, mondanék még néhány nemzetközi statisztikán alapuló adatot. Minden negyedik cukorbetegnél élete során egyszer lábfekély fog kialakulni. Ezeknek a lábfekélyeknek több mint a felénél kórházi kezelést igénylő fertőzés alakul ki. Egyötödüknél amputációt kell végezni. Világszerte a cukorbetegeknél évente több mint 1 millió amputációt végeznek. Ez azt jelenti, hogy a világban valahol 30 másodpercenként történik egy amputáció a cukorbetegség miatt. Magyarországon az évi, megközelítőleg 4200 amputáció azt jelenti, hogy 125 percenként történik egy ilyen beavatkozás.

– Hogyan lehet ezt megelőzni?

A cukorbetegség lassan, fokozatosan, évek alatt idegi károsodást okoz, ez az úgynevezett neuropátia. Ez észrevétlenül károsítja a láb érzőidegeit, a beteg ezért akár teljesen elveszítheti a hő-, nyomás- és fájdalomérzést a lábaiban. Ezért nem érzi, ha kavics ment a cipőjébe, ha belelép egy éles tárgyba valahol, ha túl forró a strand homokja, ha töri a cipő, és ezért kisebesedik a lába. A diabétesz tönkreteszi a mozgatóidegeket is, ezért megváltozik a láb statikája, alakja, az ujjak meggörbülhetnek, és olyan területek érintkeznek a talajjal, ahol a bőr gyengébb. Védekezésként itt bőrkeményedés alakul ki, ami alatt vérhólyag vagy véraláfutás alakul ki, vagy a bőr kisebesedik. A cukorbetegség miatt a láb bőre egyébként is kiszárad, berepedezik, ezek a bőrberepedések is apró sebek, és csakúgy, mint az ujjak közötti gombás fertőzés, a gombás köröm, a benőtt köröm, a rosszul levágott köröm, behatolási kaput nyitnak a fertőző kórokozók számára, és a lábon súlyos, igen gyorsan terjedő fertőzés alakulhat ki, ami veszélyezteti a végtagot. Különösen nagy a veszélye a végtagvesztésnek, ha az idegkárosodás a cukorbetegség okozta érszűkülettel is párosul.

Nemzetközi és hazai szakértők szerint a cukorbetegség miatti amputációk fele, de akár a kétharmada is megelőzhető lenne! Ehhez a lakosság megfelelő felvilágosítására, illetve a cukorbetegek lábainak rendszeres, félévenkénti-évenkénti vizsgálatára lenne szükség.

A diabéteszesek nem ismerik az amputáció elkerüléséhez szükséges, mintegy kéttucatnyi végtagmentő tanácsot.

A 10 legfontosabb tanács a következő:

1.      Mindennap vizsgáld meg a lábad! Keress olyan elváltozást, ami tegnap még nem volt rajta. Ez lehet bőrkeményedés, víz- vagy vérhólyag, seb, váladékozás, vöröses bőrterület vagy egyéb elszíneződés.

2.      Sose járj mezítláb! Még otthon, a lakásban se, nemhogy a strandon!

3.      Mielőtt felveszed, nyúlj bele a cipődbe, tapintsd át a talpát, az orrát, nincs-e benne kavics, nem gyűrődött-e fel a talpbetét.

4.      Mindennap moss lábat, legfeljebb 36°C-os vízben, de tilos a lábat kiáztatni!

5.      Fürdés után töröld szárazra, különösen a lábujjak közét.

6.      Ha bőrkeményedést észlelsz a talpadon, azt mielőbb, szakemberrel távolíttasd el! Tilos otthon pengével levágni vagy tyúkszemtapasszal kezelni!

7.      Tanuld meg helyesen levágni a körmeidet, vagy kérd a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakember segítségét!

8.      Évente, de ha szükséges, gyakrabban járj el szűrővizsgálatra a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakemberhez.

9.      Ha sebes a lábad, azonnal fordulj orvoshoz!

10.    A sebes lábat tehermentesíteni kell, kötözőcipővel, mankóval, járókerettel. Tilos ilyenkor kirándulni, sétálni, vásárolni menni! Minden lépés növeli a fertőzés mélyre terjedésének a kockázatát.

Természetesen a cukorbetegség kapcsán betartandó általános tanácsok is fontosak. Ilyenek a vércukorszint normál tartományban való tartása, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés, a dohányzás abbahagyása. Minél hosszabb ideig van normál tartományban a vércukorszint, annál lassabban alakul ki az idegkárosodás és az érszűkület.

- Mi eddig a legnagyobb szakmai sikere?

– A Kelet-Európai Diabéteszes Lábfekélyek Tanácsadó Testület tagja vagyok. Ez a régióba tartozó, hasonló problémákkal küzdő országok szakembereiből álló, nyolc fős szakmai testület. Közösen próbálunk olyan irányelveket megfogalmazni, amelyek segítenek megelőzni a cukorbetegek lábsebeinek kialakulását, segítik a lábsebek kezelését, és lehetőség szerint csökkentik az amputációk számát. 

– Mit szeretne elérni a nemrég elindított kampányával?

– Egy olyan közösségi média kampányt tervezek, ahol sportolók, zenészek, művészek mondják el ezeket a tanácsokat, amelyeket persze meg is osztanak a saját közösségi média felületükön, hiszen ott több tízezres elérések regisztrálhatók. Több mint egymillió cukorbeteget és hozzátartozójukat kellene elérni, a cukorbetegség lábszövődményeivel kapcsolatos általános ismereteiket növelni, tudatosítani bennük, hogy időben történő kezeléssel a cukorbeteg lábsebek ugyanúgy kezelhetők, mint a diabétesz egyéb szövődményei. Nagyon sokat tehetnek a végtagmentésben a diabéteszes szülők gyerekei, unokái, vagy a cukorbetegek egyéb hozzátartozói, főként, ha nem engedik, hogy a beteg elbagatelizálja a talpi fekélyeket, a benőtt vagy gombás körmöket, a lábgombát, a talpi bőrkeményedéseket. Ne feledjük, akik ma megismerik ezeket a tanácsokat, még ha most nem is cukorbetegek a jövőben akár ők is azok lehetnek, és akkor számukra is hasznosak lehetnek ezek az ajánlások.

– Hogyan befolyásolja a mostani pandémia az Ön munkáját?

– Egyértelmű, hogy a pandémia hatással van a munkára. Vannak kedvező és kedvezőtlen hatásai is. Egyrészt több beteg kerüli a szakrendelőket, ami járhat azzal, hogy túl későn kerülnek szakemberhez. Másrészt sokkal többen használják a korszerű, internetes kapcsolattartási eszközöket. A világ más országaiban elterjedt a telemedicina sebkezelés területén történő alkalmazása, az úgynevezett telewound care. Leginkább talán táv sebkezelésnek, telesebkezelésnek lehetne fordítani, igazából még magyar neve sincs. A fekélyek gyógyulásának követésére alkalmas módszer, jó minőségű fényképek, videó-konzultációk segítségével. Ha a beteg már járt a rendelőben, megtörténtek a szükséges vizsgálatok, a gyógyulási folyamat így is nyomon követhető, és a betegnek megfelelő tanács adható. Talán további kedvező hatása lehet a pandémiának, hogy - főként az idősebb betegek - valóban kevesebbet mozdulnak ki, kevesebbet járnak a sebes lábukon, több, korábban nem gyógyuló fekélyt láttam az elmúlt időszakban így meggyógyulni. Nyilván korábban a beteg nem tartotta be a tehermentesítésre vonatkozó tanácsokat, most azonban kénytelen volt jobbára otthon maradni.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Könnyek között köszöntötte Bochkor a születésnapos Boros Lajost - "Úgy érzem, hogy tünetmentes vagyok"

Pataki József 2021.04.12.
Határtalan a szeretet Boros Lajos születésnapján, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy rengetegen felköszöntötték, köztük szerettei, barátai, és egykori állandó társa, Bochkor Gábor is. A 74 &ea...

Megnyílt az ország! – Ide vezetett a sztárok első útja

Pataki József 2021.04.09.
Hosszú idő után újra kinyithattak a boltok, szolgáltató helyek és egy emberként lélegzett fel az egész ország. Lapunk most arra volt kíváncsi, hogy vajon az első napokban, merre vették az irányt ismer...

Kökény Attila: Ha elfogy a pénz, bármilyen munkát elvállalok

Kiss Nóra 2021.04.08.
Kökény Attila a lazításoknak köszönhetően nyáron tudott némi bevételre szert tenni, a családjával most ezt a pénzt élik fel lassan. Az énekes igyekezett más munka felé is nézni, de nem t...

Huppsz

Kulcsár Edina: Azt sem tudom, hogy melyik kezembe harapjak!

AC News 2021.04.12.
A szépségszalon- tulajdonos inkább örül a nyitásnak, de megosztotta arra vonatkozó aggodalmát is, hogy óhatatlanul ott van a gondolat, hogy az emberek megfertőzhetik egymást.

Befejeződött a Barátok közt forgatása - Kiürült a Mátyás király tér

AC News 2021.04.12.
Közel 23 év után befejeződtek a csatorna egyik meghatározó napi sorozatának forgatásai, kiürült a Mátyás király tér. Köszönjük, mára ennyi! – olvasható minden napi forgat&oac...

Ábel Anita felgyógyult a koronavírusból! – „Biztosan tudom, elfelejteni nem fogom”

Kiss Nóra 2021.04.11.
Ábel Anitának 17 nap után negatív lett a koronavírus tesztje, így hétfőn már újra visszaállhat dolgozni. A műsorvezető szerencsésnek érzi magát, de benne is nyomott hagyott a betegség.
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

AC News

2030-ra elektromos buszok közlekedhetnek Magyarországon

AC News 2021.04.12.
Hatalmas változás történhet a közlekedésben, hiszen a kormány „Zöld Busz Programjának” köszönhetően 10 éven belül egy környezettudatosabb országban élhetünk.

Az irodalmat terjesszük, ne a vírust! – Ilyen szép versidézetes maszkokat aligha láttál!

AC News 2021.04.12.
Nagyon kreatív ötlettel állt elő egy hazai pecséttervező, aki most irodalmi maszkok gyártásába kezdett. Április 11-én volt a magyar költészet napja, az AcNews ennek apropójából kereste fel Török...

A PSZ köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködőknek

AC News 2021.04.12.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködő egészségügyi dolgozóknak és honvédségi alkalmazottaknak.  

Sziréna

Magatehetetlen élettársára gyújtotta a házat egy nő

AC News 2021.04.12.
A Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete, valamint közveszélyokozás bűntette miatt vádat emelt azzal a nővel szemben, aki 2020. július 5-&eacu...

Lakat alatt a prostituáltak réme   

AC News 2021.04.12.
Az erzsébetvárosi rendőrök azzal gyanúsítanak egy külföldi férfit, hogy hat prostituáltat támadott meg Budapesten.

Illegális cigarettagyárat számoltak fel Budapesten

AC News 2021.04.12.
Több mint 25 millió forint forint kárt okozó illegális budapesti cigarettagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).    
video4 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Palkovics: Összefogással megelőzhetők a klímaváltozás káros következményei

Pataki József 2021.04.12.
A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket - mondta az 1. Országos Interdiszciplináris Éghajlatvál...

Merkely: Bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

Pataki József 2021.04.12.
A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn Áder János k...

Áder: A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek

Pataki József 2021.04.12.
A klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek, mint Európa számos más régiójában - figyelmeztetett Áder János közt&aacut...

Világ

Trump: A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban

Pataki József 2021.04.12.
A republikánusok 2022-ben visszaszerzik a többséget a törvényhozásban, és 2024-ben egy republikánus fog nyerni az elnökválasztáson - mondta sajtóinformációk szerint Donald Trump volt amerikai elnök szomb...

Nyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Pataki József 2021.04.12.
A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelően hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgál&a...

Megszűnt a szükségállapot Csehországban

Pataki József 2021.04.12.
Hétfőn nulla órakor Csehországban megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot. A járvány terjedésének enyhülése miatt ugyanis a cseh korm...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között

Profil

Dr. Kőnig Róbert: Amíg a gyerekeket nem oltják be, nem lesz vége a járványnak

Kiss Nóra 2021.04.10.
Dr. Kőnig Róbert – vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kőnig doki – gyermeksebész imádja a munkáját, a koronavírus azonban rá is plusz terheket ró, hiszen a harmadik hullám már a gyermekeket sem kíméli...

Benkovics Péter: 60 óra alatt élte át a küzdelmek teljes spektrumát

AC News 2021.04.03.
Benkovics Pétert egész életében érdekelte az emberi küzdelem miértje és hogyanja. A sportember vette a bátorságot és elindult a világ egyik legkeményebb extrém megmérettetésén, a Spar...

Schobert Norbi: Az igazságot mindig csomagolni kell!

AC News 2021.03.28.
Schobert Norbi sokszor akkor kerül a média középpontjába, amikor valami nagyon megosztó mondat hagyja el a száját, ám arról kevés szó esik, hogy bőven kiveszi a részét, ha a nehéz helyzetben l&eacut...

Amiről beszélnek

Szulák Andrea is megkapta az oltást

AC News 2021.04.12.
Az énekesnő környezetében sokan megbetegedtek, sajnos volt, akit el is veszített a vírusfertőzés következtében, így különösen boldog, hogy megkapta az orosz vakcinát.

Baranyi László: 93 évesen átesett a Covidon, most forgatókönyvet ír, és mindennap gyúr

AC News 2021.04.12.
A színész nemrég épült fel a koronavírusból, ami annyira legyengítette, hogy 12 kilót fogyott, így jelenleg hízókúrán van, mindemellett próbálja edzeni is a testét.

Oszvald Marika: Időben gondoskodtam róla, hogy ne kelljen kegyelemkenyéren élnem

AC News 2021.04.12.
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő ma ünnepli a 69. születésnapját. Szerencsére nem telnek unalmasan a karantén napjai, sőt nemrég el is hagyta otthonát, hogy részt vehessen egy kiáll...
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között
video3 - Kategoriak között