Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

Pataki József 2021.01.09. Profil
Gyogyszertár

Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön. Ennek érdekében egy kampányt is elindított, és az AcNews-al is megosztotta, mire kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk őrizni egyik legfontosabb szervünk, a lábunk épségét.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

– Hány éve foglalkozik orvoslással, illetve mi terelte ebbe az irányba?

– November elején múlt 30 éve, hogy orvosként dolgozni kezdtem. Édesapám szerint már kisgyerekként azt mondtam, hogy orvos leszek. Aztán az egyetem előtt a Honvédkórház általános sebészetén műtősfiúként dolgoztam. Innentől nem volt kérdés, hogy sebész akarok lenni.

– Miért pont ezt az ágát választotta az orvoslásnak?

– A krónikus sebek kezelésére gondol? Több mint 25 éve a SOTE II. számú Sebészeti Klinikáján dolgoztam. Egy betegnek csúnya lábszársebe volt, ezért is kellett érszűkület miatt operálni. Az idős hölgybeteg azt mondta, a fia Bécsből hozott valamilyen csodakötszert, az csillapítja a sebfájdalmat, gyorsítja a sebgyógyulást, szeretné, ha azzal kötöznénk. Akkoriban csak a mullpólya és a gézlap létezett, mindenkit, minden sebet ezekkel kötöztünk. Ezzel szemben ez az új kötszer egy öntapadó, kicsit gumiszerű lap volt, ami nem engedte át a sebváladékot. Másnapra a kötszer alatt rengeteg nedvesség volt, gyakorlatilag lötyögött a kötszer alatt a szemünk láttára. Ez akkor teljesen szokatlan, elképesztő látvány volt, mára tudjuk, hogy ez a korszerű, nedves sebkezelés alapja, hogy a sebváladék vagy annak egy része maradjon a seben, mert a benne lévő anyagok hasznosak, elősegítik a sebgyógyulást. Röviden, a beteg igen gyorsan, látványosan gyógyult, a kötéscserék fájdalmatlanok voltak, a kötszer nem ragadt a sebbe.

Néhány évvel később egy orvoslátogató keresett fel, hogy egy kötszer újdonságot mutatna, ami akkor került forgalomba Magyarországon. Engem meglepett, hogy a jól ismert hidrokolloid kötszert látom, őt meglepte, hogy ismerem. Nagyon rövid időn belül egy algarost kötszert is megmutatott, illetve egy új fáslitípussal is megismertetett. Sokkal hatékonyabban, gyorsabban tudtam kezelni így a lábszárfekélyeket, még olyat is be tudtam gyógyítani ezekkel az új kötszerekkel és fáslival, amelyeket a tapasztaltabb kollégáim hiába kezeltek. Így hamar megjött a sikerélmény, amelyben a krónikus sebek kezelése során azt megelőzően nekem is ritkán volt csak részem.

Elkezdett foglalkoztatni ez a szakterület, számos konferencián, képzésen, nemzetközi kongresszuson vettem részt, egyre többet tanultam. Új és új kötszerekkel, kezelési technikákkal ismerkedtem meg, és még több betegem gyógyult meg. Ma már rendszeresen oktatom az orvos kollégákat, az asszisztenseket, és betegeknek is tartok felvilágosító előadásokat.

– Mennyire elterjedt Magyarországon a cukorbetegség, és az annak köszönhető végtag amputáció?

– Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él. A számuk 2003 és 2015 között megduplázódott, és azóta is folyamatosan nő. Gyakorlatilag minden korosztályt érint. Egy 5 évvel ezelőtti felmérésben megjelent adatok szerint évi 8000 lábujj-, láb- vagy alsó végtag amputáció történik hazánkban, ennek valamivel több mint fele a cukorbetegség szövődményei miatt. Ez lakosságarányosan nézve magasabb, mint például Nyugat-Európában.

Ha nem baj, mondanék még néhány nemzetközi statisztikán alapuló adatot. Minden negyedik cukorbetegnél élete során egyszer lábfekély fog kialakulni. Ezeknek a lábfekélyeknek több mint a felénél kórházi kezelést igénylő fertőzés alakul ki. Egyötödüknél amputációt kell végezni. Világszerte a cukorbetegeknél évente több mint 1 millió amputációt végeznek. Ez azt jelenti, hogy a világban valahol 30 másodpercenként történik egy amputáció a cukorbetegség miatt. Magyarországon az évi, megközelítőleg 4200 amputáció azt jelenti, hogy 125 percenként történik egy ilyen beavatkozás.

– Hogyan lehet ezt megelőzni?

A cukorbetegség lassan, fokozatosan, évek alatt idegi károsodást okoz, ez az úgynevezett neuropátia. Ez észrevétlenül károsítja a láb érzőidegeit, a beteg ezért akár teljesen elveszítheti a hő-, nyomás- és fájdalomérzést a lábaiban. Ezért nem érzi, ha kavics ment a cipőjébe, ha belelép egy éles tárgyba valahol, ha túl forró a strand homokja, ha töri a cipő, és ezért kisebesedik a lába. A diabétesz tönkreteszi a mozgatóidegeket is, ezért megváltozik a láb statikája, alakja, az ujjak meggörbülhetnek, és olyan területek érintkeznek a talajjal, ahol a bőr gyengébb. Védekezésként itt bőrkeményedés alakul ki, ami alatt vérhólyag vagy véraláfutás alakul ki, vagy a bőr kisebesedik. A cukorbetegség miatt a láb bőre egyébként is kiszárad, berepedezik, ezek a bőrberepedések is apró sebek, és csakúgy, mint az ujjak közötti gombás fertőzés, a gombás köröm, a benőtt köröm, a rosszul levágott köröm, behatolási kaput nyitnak a fertőző kórokozók számára, és a lábon súlyos, igen gyorsan terjedő fertőzés alakulhat ki, ami veszélyezteti a végtagot. Különösen nagy a veszélye a végtagvesztésnek, ha az idegkárosodás a cukorbetegség okozta érszűkülettel is párosul.

Nemzetközi és hazai szakértők szerint a cukorbetegség miatti amputációk fele, de akár a kétharmada is megelőzhető lenne! Ehhez a lakosság megfelelő felvilágosítására, illetve a cukorbetegek lábainak rendszeres, félévenkénti-évenkénti vizsgálatára lenne szükség.

A diabéteszesek nem ismerik az amputáció elkerüléséhez szükséges, mintegy kéttucatnyi végtagmentő tanácsot.

A 10 legfontosabb tanács a következő:

1.      Mindennap vizsgáld meg a lábad! Keress olyan elváltozást, ami tegnap még nem volt rajta. Ez lehet bőrkeményedés, víz- vagy vérhólyag, seb, váladékozás, vöröses bőrterület vagy egyéb elszíneződés.

2.      Sose járj mezítláb! Még otthon, a lakásban se, nemhogy a strandon!

3.      Mielőtt felveszed, nyúlj bele a cipődbe, tapintsd át a talpát, az orrát, nincs-e benne kavics, nem gyűrődött-e fel a talpbetét.

4.      Mindennap moss lábat, legfeljebb 36°C-os vízben, de tilos a lábat kiáztatni!

5.      Fürdés után töröld szárazra, különösen a lábujjak közét.

6.      Ha bőrkeményedést észlelsz a talpadon, azt mielőbb, szakemberrel távolíttasd el! Tilos otthon pengével levágni vagy tyúkszemtapasszal kezelni!

7.      Tanuld meg helyesen levágni a körmeidet, vagy kérd a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakember segítségét!

8.      Évente, de ha szükséges, gyakrabban járj el szűrővizsgálatra a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakemberhez.

9.      Ha sebes a lábad, azonnal fordulj orvoshoz!

10.    A sebes lábat tehermentesíteni kell, kötözőcipővel, mankóval, járókerettel. Tilos ilyenkor kirándulni, sétálni, vásárolni menni! Minden lépés növeli a fertőzés mélyre terjedésének a kockázatát.

Természetesen a cukorbetegség kapcsán betartandó általános tanácsok is fontosak. Ilyenek a vércukorszint normál tartományban való tartása, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés, a dohányzás abbahagyása. Minél hosszabb ideig van normál tartományban a vércukorszint, annál lassabban alakul ki az idegkárosodás és az érszűkület.

- Mi eddig a legnagyobb szakmai sikere?

– A Kelet-Európai Diabéteszes Lábfekélyek Tanácsadó Testület tagja vagyok. Ez a régióba tartozó, hasonló problémákkal küzdő országok szakembereiből álló, nyolc fős szakmai testület. Közösen próbálunk olyan irányelveket megfogalmazni, amelyek segítenek megelőzni a cukorbetegek lábsebeinek kialakulását, segítik a lábsebek kezelését, és lehetőség szerint csökkentik az amputációk számát. 

– Mit szeretne elérni a nemrég elindított kampányával?

– Egy olyan közösségi média kampányt tervezek, ahol sportolók, zenészek, művészek mondják el ezeket a tanácsokat, amelyeket persze meg is osztanak a saját közösségi média felületükön, hiszen ott több tízezres elérések regisztrálhatók. Több mint egymillió cukorbeteget és hozzátartozójukat kellene elérni, a cukorbetegség lábszövődményeivel kapcsolatos általános ismereteiket növelni, tudatosítani bennük, hogy időben történő kezeléssel a cukorbeteg lábsebek ugyanúgy kezelhetők, mint a diabétesz egyéb szövődményei. Nagyon sokat tehetnek a végtagmentésben a diabéteszes szülők gyerekei, unokái, vagy a cukorbetegek egyéb hozzátartozói, főként, ha nem engedik, hogy a beteg elbagatelizálja a talpi fekélyeket, a benőtt vagy gombás körmöket, a lábgombát, a talpi bőrkeményedéseket. Ne feledjük, akik ma megismerik ezeket a tanácsokat, még ha most nem is cukorbetegek a jövőben akár ők is azok lehetnek, és akkor számukra is hasznosak lehetnek ezek az ajánlások.

– Hogyan befolyásolja a mostani pandémia az Ön munkáját?

– Egyértelmű, hogy a pandémia hatással van a munkára. Vannak kedvező és kedvezőtlen hatásai is. Egyrészt több beteg kerüli a szakrendelőket, ami járhat azzal, hogy túl későn kerülnek szakemberhez. Másrészt sokkal többen használják a korszerű, internetes kapcsolattartási eszközöket. A világ más országaiban elterjedt a telemedicina sebkezelés területén történő alkalmazása, az úgynevezett telewound care. Leginkább talán táv sebkezelésnek, telesebkezelésnek lehetne fordítani, igazából még magyar neve sincs. A fekélyek gyógyulásának követésére alkalmas módszer, jó minőségű fényképek, videó-konzultációk segítségével. Ha a beteg már járt a rendelőben, megtörténtek a szükséges vizsgálatok, a gyógyulási folyamat így is nyomon követhető, és a betegnek megfelelő tanács adható. Talán további kedvező hatása lehet a pandémiának, hogy - főként az idősebb betegek - valóban kevesebbet mozdulnak ki, kevesebbet járnak a sebes lábukon, több, korábban nem gyógyuló fekélyt láttam az elmúlt időszakban így meggyógyulni. Nyilván korábban a beteg nem tartotta be a tehermentesítésre vonatkozó tanácsokat, most azonban kénytelen volt jobbára otthon maradni.

HUBA
spaverin jobb(400x300)
gdpr lábléc(400x300)

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Rivalda

Tüntetők mellé állt Jolly – „Elfogyott a türelmünk!”

Pataki József 2021.01.22.
Az énekesnek már elege van abból, hogy lassan egy éve nem dolgozhat, miközben más iparágakat nem sújtja annyira a pandémia. Jollynak most fogyott el a türelme, így egy közelgő, hatalmas tüntetés mellé &...

Megtudtuk, mikor temetik Sas Józsefet

Soltész Mónika 2021.01.21.
Sas József vasárnap reggel hunyt el, az AcNews megtudta temetésének pontos időpontját és helyszínét. A legendás színész-humoristát holnap helyezik végső nyugalomra.

Csomor Csilla: Évek, pasik, borospoharak, ezeket nem szabad számolni!

Pataki József 2021.01.20.
Ma ünnepli születésnapját a népszerű színésznő. Habár nem sokat jelent neki ez a nagy nap, mégis hálát ad azért, hogy eddig sosem kellett egyedül töltenie. Csilla az AcNewsnak mesélte el, hogyan fog &u...

Huppsz

16 éves a Jóban Rosszban - Madár Veronika: A sorozatnak köszönhetem a férjem

Soltész Mónika 2021.01.22.
Tizenhat évvel ezelőtt indult a TV2 máig népszerű sorozata, a Jóban Rosszban. Madár Veronika az első pillanattól kezdve részese a csapatnak. Az AcNewsnak mesélte el: ma már második családjaként tekint a team-re, s...

2021 a Survivor éve! – Már várják a jelentkezőket

Soltész Mónika 2021.01.22.
2021-ben újra Survivor, a kitartás, a taktika és a túlélés játéka! Joe, a túlélő show műsorvezetője várja a jelentkezőket a Survivor idei évadába, ahol a civil versenyzők közismert híress&eacu...

Pazarló életmódot folytatnak a villalakók

Pataki József 2021.01.21.
A villalakók azt a házi feladatot kapták, hogy mindent pakoljanak ki a Villából, aminek műanyag a csomagolása.
poggyasz jobb 400x300
spaverin jobb(400x300)
HUBA
poggyasz jobb 400x300

AC News

Országos tisztifőorvos: Továbbra is indokoltak a korlátozó intézkedések

AC News 2021.01.22.
Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért f...

Változékony idő várható a hétvégén

AC News 2021.01.22.
A hétvégén kezdetben enyhe, sokfelé napsütéses lesz az idő, majd egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, majd havas eső, hó is. Vasárnaptól lehűlés kezdődik. Sokfelé erős lesz a sz...

Előkerült Erzsébet királyné pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban

AC News 2021.01.22.
Több értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek a Budavári Palotanegyedben, a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely...
Legnézettebb

  Sziréna

  Mentősnek adta ki magát, vendégházakban szállt meg, majd fizetés nélkül távozott

  AC News 2021.01.22.
  Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi. Vendégházakban szállt meg, majd fizetés nélkül távozott. A gyanú szerint öt megyében követett el bűncselekményeket. A gyulai ren...

  Csalók küldenek sms-t vagy e-mailt az Aldi nevében

  AC News 2021.01.22.
  Csalók az Aldi nevében küldenek sms-ben vagy e-mailben értesítést a kereskedelmi lánctól érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról, vélhetően adathalász céllal - tá...

  Vádat emeltek a rendőrségi helikoptert lámpafénnyel megzavaró férfi ellen

  AC News 2021.01.22.
  Vádat emeltek egy járőröző rendőrségi helikoptert lámpával megzavaró férfi ellen - tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.   
  spaverin jobb(400x300)
  poggyasz jobb 400x300
  spaverin jobb(400x300)
  HUBA

  Itthon

  Országos tisztifőorvos: Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás

  Pataki József 2021.01.22.
  Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs onl...

  Orbán: Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon

  Pataki József 2021.01.22.
  Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarorsz&aa...

  Meghalt 98 beteg, 1311-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

  Pataki József 2021.01.22.
  Meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1311 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

  Világ

  Merkel: Újabb járványhullámmal fenyeget a brit vírusváltozat

  Pataki József 2021.01.22.
  Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, "brit" változata Németországban - mondta Angela Merke...

  Percenként 200 oltást adnak be az Egyesült Királyságban

  Pataki József 2021.01.22.
  Percenként kétszáz embert oltanak be a koronavírus elleni vakcinával az Egyesült Királyságban, és közelít az ötmillióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagj&aacut...

  Von der Leyen: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

  Pataki József 2021.01.22.
  A koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Euró...
  Poggyász - Super TV2
  spaverin jobb(400x300)
  Medytop Hiperiol
  b3 jobb(400x300)

  Profil

  Kámán Ildikó: A munka nem teher, hanem a kiteljesedésünk része

  Soltész Mónika 2021.01.17.
  Édesanya, közben művészek, kulturális események PR-ese, mellette újabb feladat érkezett az életébe, a jövőben a Kodolányi János Egyetem külsős kommunikációs és PR szakértőjek&eac...

  Dr. Kökény Zoltán: Ma Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él!

  Pataki József 2021.01.09.
  30 éve tette fel az életét arra Kökény Zoltán, hogy embereket gyógyítson. Az orvos hivatásának tekinti, hogy megelőzhetővé tegye, hogy a cukorbetegség oly sok esetben amputációval végződjön...

  Gendur András: Most az egyszerűbb gasztronómia felé irányul az érdeklődés

  Pataki József 2020.12.09.
  A gasztroszakértővel és hotel managerrel lapunk most arról beszélgetett, mi várható a mostani világjárvány miatt a vendéglátós piacon, illetve lesz-e gazdasági fellendülés ebben a szektorban, ha v...

  Vélemény

  Karácsony a bicikliseknek, káosz az autósoknak

  Pataki József 2020.05.13.
  Soha ennyi anyázás nem hangzott még el a fővárosi Nagykörúton egy szép, ám rosszul kivitelezett gondolat miatt. Kialakították ugyanis a biciklisávot és ahogy ígérték: csak egy sávot haszn&a...

  Mindenki lehet öntörvényű, DE…

  AC News 2019.10.18.
  Kozári Ágnes valószínűleg bele sem gondolt abba, mennyire kellemetlen helyzetbe hozta azokat az embereket, akik a Séfek Séfe műsoron dolgoznak. Kozi a sajtónak tartott interjúnapon a fotósok előtt letolta a nadrágját, mu...

  VÉLEMÉNY – Baukó Évának még bele kell rázódnia

  AC News 2018.11.08.
  Elindult a Való Világ 9 Powered by Big Brother. Baukó Éva újra szerepet kapott, hiszen a BeleValóVilág egyik műsorvezetője, immáron másodszor. Úgy tűnik, hogy a két időszak között eltelt idő alatt pedig sokat...
  bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
  Medytop Hiperiol
  poggyasz jobb 400x300
  spaverin jobb(400x300)

  Amiről beszélnek

  Aggódik édesanyjáért Zámbó Árpy – Csak a vakcinában látja a megoldást

  Soltész Mónika 2021.01.22.
  Zámbó Árpy is a koronavírus-járvány megállítására a vakcinában látja az egyetlen megoldást. Elsők között regisztrált a védőoltás megigénylésére. Éde...

  Utolsó útjára kísérték Sas Józsefet

  AC News 2021.01.22.
  Elbúcsúztatták Sas Józsefet. A szertartáson barátai, kollégái könnyes szemmel mondtak beszédet.

  Nem épült fel teljesen a koronavírusból Trokán Péter – Másfél hónapig is eltarthat a gyógyulása

  Soltész Mónika 2021.01.22.
  Trokán Péter tavaly év végén kapta el a koronavírust. A színész két hétig feküdt kórházban, ugyan sikerült legyőznie a betegséget, de azóta sem sikerült teljesen felépülnie....