Dr. Mangó Gabriella: az embert, mint egészet kell gyógyítanunk, nem részeire tagoltan

Polesz Anita 2022.12.10. Profil

Dr. Mangó Gabriella: az embert, mint egészet kell gyógyítanunk, nem részeire tagoltan

Fotó:Femcafe Inspiráló Nők Gála/Kunos Attila

A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb hétköznapi hős díj nyertesének
Dr. Mangó Gabriella háziorvost, természetgyógyászt és hétgyermekes anyukát választották.

Cba - cikk közötti

-1998-ban tett háziorvosi szakvizsgát és 2004-től foglalkozik különböző természetgyógyászati ágakkal, akupresszúrából, majd fül-addiktológiából vizsgázott. Háziorvosként hogyan lehet összehangolni a természetgyógyászatot és a hagyományos orvoslást? 


 - Amikor a háziorvosi körzetemet átvettem, akkor 250 fő volt benne, most több mint tíz év után 1200 főnél tartunk. Nagyrészt olyanok jelentkeztek be hozzám, akik tudják, hogy természetgyógyászként is tevékenykedem magánrendelésben. A háziorvosi rendelőben nem is gyógyítok természetgyógyászattal, de az orvoslással kapcsolatos gondolkodás az ugyanaz. Ezt nevezhetnénk holisztikus szemléletnek is, amit az orvoslás is próbál magáévá tenni, de másfajta módon közelíti meg. 


- Hasznos ez a szemlélet a gyógyításban?


- A holisztikus szemlélet arról szól, hogyan tudunk az egész szervezetre hatni egy tenyér -. egy talp-, gerinc melletti vagy fül masszírozásból, hogyan tudunk következtetéseket levonni a szervezet működéséről. Ez egy gondolkodásmód, aminek alapja a természetgyógyászat által használt mikrorendszerek.
Például, ha a fül egy részénél valami fáj, akkor azzal a szervvel valami probléma van, és ez ugyanígy működik a talpon is. Ki lehet tapintani, ha valaki cukorbeteg. Nyilván ez nem helyettesíti a normál gyógyászat diagnózisait, és a háziorvosi praxisban nem ezzel diagnosztizálok, de felhívhatja a figyelmet egy olyan dologra, amit utána le tudok ellenőrizni a hagyományos vizsgálatokkal.

Fotó:Femcafe Inspiráló Nők gála/Kunos AttilaFotó:Femcafe Inspiráló Nők Gála/Kunos Attila


-Milyen formában praktizál?


-Államilag finanszírozott háziorvosi rendelésem van 14 éve Gyöngyösön, előtte falvakban dolgoztam. Szívesen csinálnék magán háziorvosi rendelést is, de ezt nem sikerült eddig véghezvinni. Amikor elkezdtem keresni az utamat természetgyógyászatot tanultam, ami szemléletmódváltást adott. Az akupunktúra is érdekelt, de ahhoz egyetemre kellett volna járnom, amit 7 gyerek mellett sajnos nem tudtam vállalni, mert kicsik voltak. 


-A falvakban a körzeti orvos lát el szinte mindenféle beteget, Önnél is így volt?


- Előtte a falvakban vegyes körzetem volt, gyerekeket is gyógyítottam és vakcináltam. Próbáltam gyermekorvosi szakvizsgát tenni, de a vegyes körzetből eltöltött időmből egy napot sem fogadtak el a szakvizsgához, mint gyakorlati időt, így nem lettem hivatalosan is gyermekorvos. Egy gyermekorvosi munka más is, mint a felnőtt, de úgy érzem, hogy elég tapasztalatot szereztem a vegyes körzetekben. Most is szívesen látnék el gyerekeket is, akár vegyes körzeteket. 


-Saját maga kezelte a hét gyermekét is?


- Igen, soha nem vittem őket gyerekorvoshoz. Igaz a gyerek nem kis felnőtt, léteznek speciális gyerekbetegségek.  


-Homeopátiával továbbra is gyógyít? Annyi támadás érte ezt a területet az elmúlt időszakban...


- A Mora gép, amit használok, Németországban orvostechnikai eszköznek számít, ám ennek alapján nem mondanék ki orvosi diagnózist Magyarországon. Ez a gép homeopátiás módon kezel. A homeopátia nem gyógyszer, a szervezet saját gyógyító erejét koordinálja.  


- Van valami szívmelengető története arra, hogy hatásos tud lenni a homeopátia?


- A kislányomnak van egy lovacskája, és a lovardában van egy fiatal, hároméves fürge kis ló. Szegény júliustól szenvedett, ugyanis a háta közepétől a farkáig volt egy sipolyjárata, hiányzott róla a szőr, ahol a genny kimarta, és a betegség a mozgásán és aktivitásán is meglátszott. Mindenen túl voltak, antibiotikum kúrán, amit csak ki lehetett próbálni, hogy meggyógyítsák. Végül tőlem is megkérdezték, tudok-e segíteni. Készítettem neki egy homeopátiás szert a géppel és elkezdtem kezelni. Felhívtam ezzel a szervezete, az immunrendszere figyelmét arra, hogy a bacival meg kellene küzdenie. Két hónap alatt meggyógyult, és már két éve egészséges. 


- Humán betegeket is gyógyítja homeopátiával?

-Igen, de nem vagyok homeopata orvos, és a háziorvoslásban nem használom a Mora gépet, azt csak a magánrendelésen. A géppel dolgozunk akupresszurás pontokon.


-Csodás humán gyógyulásról is van története?


- Eljött egy másfél éve leukémiás hölgy hozzám csontsoványan. Csak annyit kért, hogy csináljunk egy állapotfelmérést és nézzük meg, hogy mivel lehet segíteni az életét, hisz kemoterápiát már nem kaphatott az állapota miatt. Annyira rossz volt a vérképe, hogy csontvelő transzplantációt soha nem jött szóba nála. Azt javasoltam, hogy utazzanak, ne foglalkozzon ezzel a betegséggel, éljen amíg lehet. Nem akartam bevállalni a kezelését, mert nem csapok be senkit, és sikerorientált vagyok. Ha nem látok lehetőséget a javulásra, azt a beteget nem szoktam elvállalni. Könyörgött, hogy kezeljek rajta így is, ezért végül belevágtunk. A második kezelés után visszament az onkológiára, ahol csak azt látták, hogy sokkal jobb lett a vérképe. Letiltottam pár élelmiszerről, vegyszereket kinyomkodtuk belőle, életmódot és gondolkodást váltott. A hatodik hétre eljutott oda, hogy a csontvelő transzplantációs listára felkerült, majd megcsinálták neki. Azóta 10 éves túlélése van a nőnek.

Fotó:Femcafe Inspiráló Nők Gála/Kunos Attila


-Miért van az, hogy Ön tényleg a dolgok mélyére megy?

-Szeretem megérteni, hogy mi miért történik. A kudarcot nehezen viselem.
Meggyőződésem, hogy az embert, mint egészet kell gyógyítanunk, nem részeire tagoltan, nem egyes szerveire koncentráltan, hanem teljes emberi mivoltában. Ezeknek a gondolatoknak az eredményeként írta meg a Természetgyógyászat kontra Orvosi gyógyászat c. könyvet.

-A betegei vagy a kollégái olvassák szívesebben a gondolatait?  Voltak-e olyan kollégái, akik a könyv után változtattak a betegekhez való hozzáállásukon?


- Van olyan kollégám, aki elolvasta és azt mondta, hogy köszöni, neki sokat adott. A betegeim többsége úgy tartja, mint a bibliát, az ágya mellett, mert mindig találnak egy olyan gondolatot, ami átsegíti őket az élet nehézségein. Laikusoknak van megfogalmazva, nincsenek benne latin szavak.


 -Filmforgatókönyveket, drámákat, akciókönyvet is írt….


- Négy könyvem jelent meg eddig és forgatókönyvek, és színházi drámák írásával is foglalkozom, jelenleg egy film elkészítésén dolgozom.
A Pécsi Tudományegyetemen végeztem forgatókönyvíró szakon. Az első drámám egy covid dráma volt, amit bemutattak a TRIP hajón. A Menekülés című könyvet szintén a pandémia alatt írtam. Az írás számomra a menekülés az életbe. 
 

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Németh Lajos: Isten őrizz, hogy elszakadjak…

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
Lapunknak a Meteorológia Világnap jelentőségéről nyilatkozott.

Lajcsi siránkozik, mert fogy a pénze és nem boldog

Virág Márton 2023.03.23.
Folytatódik a trombitás ámokfutása a médiában.

Szorcsik Viki Mischinger feljelentéséről: Ez egy közröhej

Marinov Zsuzsanna 2023.03.22.
„Hónapokig tűrtem válasz nélkül, hogy mocskolja a nevem. Szeretném, ha leszállna rólam, és foglalkozna a saját életével” – mondta az AcNewsnak Szorcsik Viki. Hozzátéve: nem hallott semmif&eacu...

Huppsz

Pataki Zita rájött, miért nem szülhet gyermeket

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
Szerinte betegsége okozhatta a meddőséget.

Sokkoló dokkbaleset: leszakadt és felborult egy hajó

Kiss Nikolett 2023.03.23.
A legénység több tagja eltűnt, de utóbb valamennyien előkerültek. A Petrel nevű kutatóhajó valószínűleg az erős széllökések miatt borult fel az edinburgh-i kikötőben.

Fiú vagy lány? A Mintaapák sztárja már sejti

AC News 2023.03.23.
Mészáros Béla régóta dédelgetett álma végre valóra válik.  
mbvk 3
mbvk 4
MBVK 1

AC News

Mind megfagyunk, nem irgalmaz a sarkvidéki hideg

Virág Márton 2023.03.23.
Két hullámban jön a fagy, védekezni kell a gazdáknak.

Moszkva nem kegyelmezett a budapesti fegyveres rablónak

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
A 30 éves férfi hiába menekült Oroszországba, Moszkva kiadta, 3 fegyveres rablásért vonják most felelősségre.

Berúgta az ajtót a forint, alázza az eurót és a dollárt

Virág Márton 2023.03.23.
Nagyot erősödött a pénzünk, folytatja a száguldást.

Sziréna

Kivetette magát egy 12 éves lány az iskola ablakából

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Elege lett az osztálytársai zaklatásából, óra közben hirtelen felállt, az ablakhoz lépett ésleugrott a mélybe. 

Két szörnyeteg megerőszakolta és megölte a 94 éves nénit - Videó

Virág Márton 2023.03.23.
A kegyetlen testvérpár holtában is megbecstelenítette Irma nénit.

A 80 éves Marika néni sikítva törte ketté a rabló puskáját

Virág Márton 2023.03.23.
A falu a lúzer rablón röhög, akit idős szomszédasszonya juttatott börtönbe.
mbvk 8
mbvk 3
MBVK 2

Itthon

Ez a négy vármegye „verseng” a legszegényebb címért…

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Tátongó a szakadék: Budapesten kétszer több az átlagbér mint Szabolcsban.

Szíjjártó behozná a balkánt az Európai Unióba

Pataki József 2023.03.22.
A nyugat-balkáni államok felvételével erősödne az Európai Unió, ami hatalmas segítséget jelentene a jelenlegi nehézségek kezelésében is, Magyarország ezért a csatlakozási folyamat jelentős...

Nem múlik a járvány – Itt vannak a legfrissebb koronavírus adatok

Pataki József 2023.03.22.
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 087, közülük 6 209 824-en a második, 3 905 122-en a harmadik, 424 959-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

Világ

Trump mint Jézus – nagyböjti letartóztatásra készül

Mezővári Gyula 2023.03.23.
Trump keresztény-nacionalista köreiben sokan úgy látják: az exelnök közelgő letartóztatásakísértetiesen hasonlít Jézus Krisztus keresztre feszítéséhez.

Az unió betilthatja a lókolbászt...

Pataki József 2023.03.22.
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a Vessünk véget a lovak levágásának elnevezésű európai polgári kezdeményezést - és lehet, hogy befogadja a javaslataik...

Dől a japánok pénze Lengyelországba

Pataki József 2023.03.22.
A folytatódó ukrajnai háború Lengyelországra egyre nagyobb terhet ró, ezért Varsó japán fejlesztési támogatásban részesül.
MBVK 1
mbvk 5
mbvk 4

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

31 év börtönt kapott a magyar tanárnőt kivégző démoni gyilkos

Marinov Zsuzsanna 2023.03.23.
A lengyel diák, aki 2021 decemberében brutálisan kivégezte a fiatal magyar tanárnőt, B. Borbálát.

Ebben a három megyében tarol még az influenza

AC News 2023.03.23.
A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján az elmúlt héten 44 100-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökö...

Ezért okos, ha munka közben sóhajtozol az irodában

AC News 2023.03.23.
Ki hitte volna: a sóhaj a vállalati egészség része – de nem hangosan és nem kétségbeesetten, csak időről időre megismételve…
mbvk 3
MBVK 2
mbvk 4
Remiz uzlethaz - felugro